Geen overdrachtsbelasting meer voor starter: zoveel scheelt dat

Hoera, geen overdrachtsbelasting meer voor starters. Die maatregel kondigde het kabinet laatst aan. Maar hoeveel scheelt dat eigenlijk? En voor wie geldt dat precies? Ik zocht het samen met een hypotheekadviseur voor je uit.

Toen ik als 23-jarig broekie mijn eerste huis kocht, betaalde ik nog 6% belasting. Ja, zo oud ben ik inmiddels al. Ik vond dat best een flink bedrag. Ik betaalde destijds 175.000 euro voor mijn huisje. Daar kwam toen nog eens ruim 10.000 euro bovenop. Een groot verschil met nu is: vroeger kon je dat allemaal meefinancieren. Tegenwoordig moet je het van eigen geld betalen. En dat betekent flink sparen voordat je een huis kunt kopen.

Om me heen zie ik dat veel starters moeite hebben ertussen te komen op de woningmarkt. De hypotheekrente is dan wel laag, de vraagprijzen zijn extreem hoog. En er is een groot tekort aan betaalbare huizen. Je mag vaak achteraan aansluiten. Niet alleen starters zijn geïnteresseerd in starterswoningen, ook beleggers staan ervoor in de rij. Daar wilde het kabinet wat aan doen, dus willen zij dat beleggers vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting gaan betalen en starters 0%. Gewoon helemaal geen overdrachtsbelasting meer voor starters.” Dat is nog nooit gedaan,” vertelt hypotheekadviseur Ton Brinkel van De Hypotheker in Zoetermeer.

overdrachtsbelasting starter

Hij verwacht flinke drukte bij de notarissen in januari: “De datum van de overdracht bij de notaris geldt. Als die na 1 januari 2021 is, kun je gebruik maken van deze regeling en betaal je dus geen overdrachtsbelasting. We zien dat veel starters proberen de levering uit te stellen tot na die datum.”

De vlag ging na Prinsjesdag, toen deze maatregel gepresenteerd werd, uit bij veel starters. Al adviseert Ton ze een slag om de arm te houden. De Raad van State is namelijk niet blij met deze nieuwe wet. Ze zijn bang dat deze regel alleen maar tot nog hogere prijzen voor starterswoningen zal leiden. Ton legt dat even uit: “Als je straks minder belasting betaalt bij de aankoop van je huis, kun je met dat geld, wat je misschien toch al gespaard had, nog verder overbieden. De vrees is dus dat de huizenprijzen daarvoor, vooral in het starterssegment, alleen maar verder opgestuwd zullen worden. Ik snap die twijfel over of dit effectief is, wel. We zullen moeten afwachten hoe dat afloopt.”

Hoeveel geld scheelt het?

Laten we er voor nu even vanuit gaan dat deze wet er komt, en uitrekenen wat dit voor verschil zou maken voor een starter die een huis wil kopen. Ton: “Je kunt in je hypotheek niet lenen om je overdrachtsbelasting te betalen. Dus dat moest je zelf bij elkaar sparen. Dat is toch een paar duizend euro. Dat bedrag komt nu te vervallen. Het betekent dus niet dat je meer hypotheek kunt krijgen, maar wel dat je minder eigen geld nodig hebt voordat je een huis kunt gaan kopen.”

Stel dat je als single een appartement van 180.000 euro weet te vinden. In de oude situatie zou je bij de aankoop 2% overdrachtsbelasting moeten betalen. Dat is 

2% x 180.000 = 3600 euro. Dit bedrag zou dus vanaf 1 januari 2021 komen te vervallen.

Stel dat je als stel een huis van 300.000 euro wilt kopen. Nu betaal je bij aankoop nog 2% overdrachtsbelasting. Dat is 2% x 300.000 = 6000 euro. Dit bedrag zou dus vanaf 1 januari 2021 komen te vervallen.

Voor wie geldt dit nu precies?

Ze noemen deze nieuwe regel ook wel de startersregeling. En ondanks dat de regeling bedoeld is om starters te helpen op de woningmarkt, hoef je volgens Ton niet perse starter te zijn om er gebruik van te maken: “De enige echte harde regels zijn dat je maximaal 35 jaar oud mag zijn en het huis zelf gaat bewonen. Ik had hier onlangs mensen aan tafel zitten die een huis wilden kopen van 475.000 euro. Zij was 28 jaar, hij werd in februari 35 jaar. De overdracht stond gepland op 15 januari. Hij had al een huis, die hij zou verkopen na de aankoop van deze nieuwe woning. Toen ik ze vertelde dat ze in aanmerking kwamen voor de startersregeling, waren ze verbaasd. Dat scheelt ze zo’n 9.500 euro overdrachtsbelasting. Dus ook als het niet je eerste koophuis is, kan deze nieuwe regel je flink geld besparen.” Maar ook als de man in kwestie een paar maandjes eerder 35 jaar was geworden, hadden ze nog wat voordeel kunnen pakken: “Dan had hij er geen recht op gehad, maar zij wel. De regeling geldt per persoon. Dan hadden ze dus 1% overdrachtsbelasting betaald.”

Lees ook: Deze starters kochten hun droomhuis dankzij een slimme zet

Ton maakt zich wel zorgen over de gevolgen van deze verandering, mocht deze erdoor komen en straks een echte wet worden: “Ik ben actief in de omgeving Zoetermeer en zie dat er hier zo enorm overboden wordt. En dat geldt voor heel veel plekken in Nederland. Dat maakt het voor mensen met weinig eigen geld lastig om mee te doen. Je mag maximaal de marktwaarde financieren. Als je daarboven biedt, moet dat uit eigen zak komen. Ik hoop niet dat deze regel het overbieden nog erger maakt.” 

Tip voor starters

Hij heeft, tot slot, nog een tip voor starters die het lastig vinden om er tussen te komen: “Wij kunnen bij De Hypotheker een speciaal certificaat voor je opstellen. Daarop noteren we hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Natuurlijk nadat we je inkomsten en financiële situatie uitgebreid hebben bekeken. Dit certificaat kun je laten zien aan de verkopende partij of makelaar, zodat ze wat meer zekerheid hebben dat je de financiering rond krijgt. We zien dat dat écht helpt en je een streepje voor geeft op andere geïnteresseerden.”

Dit artikel is een samenwerking met De Hypotheker. De inhoud is 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!