“Ik verkoop mooie spullen uit Marokko en verdien daar mijn geld mee”

Laila Azzouz (44) werkte jarenlang in loondienst. Tot ze besloot van haar liefde voor interieur haar werk te maken. Ze startte – zonder enig startkapitaal – een interieurlabel met handgemaakte producten uit Marokko.

Wie Laila Azzouz is eigenaar van webshop Leylastyle, een interieurlabel met handgemaakte producten uit Marokko.

Ondernemer sinds: 2017

Inkomen: een goed maandsalaris, maar alles wat ze verdient stopt ze weer in haar zaak. Het doel is het bedrijf op de lange termijn te laten groeien. Ze leeft van een klus in het onderwijs.

“Op financieel gebied ben ik een safe player. Ik heb jarenlang in de publieke sector gewerkt, bij de gemeente. De zekerheid van in loondienst werken, paste lange tijd bij mij. Maar op een gegeven moment ging het kriebelen. Interieurstyling was altijd al mijn passie en ik dacht: dít is wat ik wil! Dit is hét moment en ik ga er gewoon voor. Ik ga kijken of mijn idee aanslaat.”

En?

“Ik heb een ticket geboekt naar Marokko, dat was het najaar van 2017. Ik ben niet zo’n held in mijn uppie, maar dacht: ik ga het gewoon doen. Ik spreek de taal, dus doorzetten en gaan! Ik ben echt from scratch begonnen. Geen spaargeld, geen krediet. Ik vond het heel spannend!”

Ging je in Marokko je eerste inkopen doen?

“Ja, in Marrakesh. Ik dacht niet commercieel, volgde vooral mijn eigen smaak. Ik hoor vaak terug dat mijn smaak aanslaat, dus daar ben ik op afgegaan. Vervolgens heb ik de markt en mijn doelgroep door ervaring leren kennen. Je komt er vanzelf achter of de kleur paars of rood beter verkoopt. Wel probeer ik altijd authentiek te blijven, trouw aan mezelf en dus ook aan de ambacht en de kwaliteit die in Marokko hoog in het vaandel staan. Marokkanen zijn trots op hun vaak eeuwenoude ambacht en dat ben ik ook.”

Je begon je bedrijf zonder startkapitaal? Hoe dan?

“Ik ben niet op de klassieke manier naar de bank gaan. Ik wilde mijn bedrijf organisch laten groeien. En in eigen beheer houden. Ik had ook weinig verstand van cijfers, geef ik toe. Ik begon gewoon met wat ik begreep. En dacht: hoe meer ik begrijp, hoe groter ik word. Ik groei mee op mijn ervaring. Dus eerst kocht ik weinig in. Pas wanneer mijn voorraad op was, kocht ik nieuwe. Ik had nauwelijks een financiële buffer. Ik stopte mijn loon van mijn parttime baan erin. Dat was voor mij de juiste manier. Rustig aan. Elke cent die ik verdiende investeerde ik weer terug in het bedrijf. Bijvoorbeeld om nieuwe voorraad te kopen.”

Wil je ook als zelfstandige aan de slag? Of ben je zelfs al begonnen? Dan hebben we een cadeautje voor je. We maakten een GRATIS starterskit voor ondernemers met daarin aantal handige Excel-sheets, een podcast door ons over ondernemen, drie video’s en een paar toffe printables voor aan de muren van je (thuis)kantoor. Je kunt deze hier downloaden op de website van Knab, de bank waar wij al jaren onze zakelijke rekening hebben. Ga die vooral downloaden en laat je inspireren op je weg naar succes!

Ondernemen is toch ook risico’s nemen. Iets waar jij niet zo van houdt, hoe combineer je dat?

“Ik beperk de risico’s vooral door heel goed op mijn financien te letten. Ik weet precies wat erin komt en wat eruit gaat en ik ben voorzichtig met kosten maken. Ik zet het geld voor de btw en de inkomstenbelasting netjes op een zakelijke spaarrekening. Don’t mess with the Belastingdienst! Ik heb een fijne buffer opgebouwd, zodat ik een paar maanden vooruit kan als het tegenzit. In het begin maakte ik veel kosten, zoals de webshop die gebouwd moest worden. Nu zijn mijn kosten relatief laag.”

Kun je ervan leven?

“Ja, alleen kies ik ervoor om alles wat ik verdien terug te investeren in mijn bedrijf. Ik wil liever groeien op lange termijn dan nu al het geld eruit halen. Ik doe er nog een klus in het onderwijs bij en dat is druk maar het gaat goed. Ik hou nu eenmaal van veiligheid. Dit voelt voelt comfortabel.”

Hoe creëerde je naamsbekendheid?

“Kijk, een webshop starten kan iedereen. Maar dan moeten klanten je nog weten te vinden. Ik heb dat via Instagram gecreëerd, via via en door gebruik te maken van mijn netwerk. Uiteindelijk is het ook de kwaliteit van je producten die je helpt om meer te verkopen. Mensen vertellen het elkaar of komen nog eens terug. Ik huur ook een plek in interieurwinkel Loods5. Ik dacht: ik kan mijn geld uitgeven aan marketing, maar ook meteen mijn producten laten zien aan mensen die al geïnteresseerd zijn in interieur. Dat helpt ook om mijn naamsbekendheid te laten groeien. “

Wat zijn je plannen?

“Ik doe steeds meer Business to Business. Dat betekent dat we voor bedrijven werken. We staan nu bijvoorbeeld met keramiek in Het Arsenaal in Naarden. Zo gaaf om daar te liggen. Daar wil ik graag mee door. De webshop blijf uiteraard, de combinatie vind ik heel waardevol. Zo hou je feeling met wat de klant mooi en belangrijk vindt. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen blij maken met al het moois wat Marokko te bieden heeft.”

Wat zou je willen zeggen tegen aanstormende ondernemers?

“Heb vrede met het feit dat je nog niet alles weet. Het kan je heel onzeker maken. Ik hoor het mezelf nog zeggen: ‘Hoe doen mensen dat?’ Ik maak de vergelijking met moeder worden. Zo veel moeders zijn je voorgegaan, hoe deden zij het? Toch moet je dat zelf ervaren. Het is voor iedereen anders. Heb vertrouwen in jezelf, in je idee en in je bedrijf. Hoe een ander het aanpakt hoeft niet ook voor jou juist te zijn. Je vindt vanzelf de manier die voor jou werkt. Hou het dicht bij jezelf.”

En nog advies over geld?

“Neem risico waar het nodig is, maar durf ook zeker op safe te spelen. Zakelijk nog meer dan privé. Zorg voor een flinke buffer om zakelijke tegenvallers mee op te vangen. Wees zo conservatief mogelijk, dan kun je klappen opvangen. Want er zullen tegenvallers komen. Er zullen rekeningen komen die je niet had verwacht. Er gaan dingen kapot die je nieuw moet kopen. Het slaapt zo fijn als je weet dat dat niet direct een financieel probleem hoeft te zijn. Voor mij in ieder geval wel, als ondernemer die eigenlijk heel erg van zekerheid houdt.”

Download de GRATIS starterskit voor ondernemers hier

Meer weten over Laila en haar bedrijf? Volg haar op Instagram

Dit artikel is een samenwerking met Knab. De inhoud is 100% PorteRenee

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!