Ga je trouwen? Dit kost de gemiddelde trouwdag

Wanneer je je geliefde ten huwelijk vraagt of hij/zij jou, denk je waarschijnlijk niet aan de financiën. Maar aan trouwen hangt een prijskaartje. We zetten de kosten van een trouwdag voor je op een rij.

Nodig je de hele familie, alle buurtbewoners en collega’s uit? Of vier je het in kleine kring, met alleen een paar goede vrienden? Huur je een sprookjesachtig château of hang je lampjes op in de tuin van je ouders? En wat is je budget voor de jurk? De keuzes die je maakt voor jullie trouwdag hebben invloed op de kosten. Daarom kunnen we niet één simpel antwoord geven op de vraag wat een bruiloft kost. Maar we kunnen je wel vertellen wat gemiddeld is.

De locatie voor je trouwdag

De huwelijkslocatie is voor de meeste mensen de grootste kostenpost. Sommige mensen willen in een kasteel, landhuis, strandpaviljoen of oude boerderij trouwen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Effectmeting in 2019 blijkt dat bruidsparen gemiddeld € 7.522 uitgeven aan de locatie voor hun trouwdag. Dit is inclusief catering en decoratie.

Bij zo’n bedrag moet je ongeveer denken aan 52 daggasten en 102 avondgasten. Er zijn dan dus best wat mensen die er niet de hele dag bij zijn en ook niet mee-eten. Wil je dat iedereen er de hele dag bij is en dat er genoeg te eten en te drinken is voor iedereen, dan zullen de kosten misschien wat hoger uitkomen (tenzij je weer minder mensen uitnodigt natuurlijk).

De kleding

Ook de trouwjurk is voor veel bruiden een hoge kostenpost, daar geven ze gemiddeld € 1.758 aan uit. Een trouwpak voor de man kost gemiddeld € 1.050.

Andere mensen die je inhuurt

Je kunt natuurlijk een weddingplanner inhuren, maar daar gaan we nu even niet vanuit. Je huurt waarschijnlijk wel een fotograaf en/of videograaf in. Daar ben je waarschijnlijk tussen de € 1.000 en € 2.000 aan kwijt.

Huur je ook een dj of band in? Dat kost gemiddeld € 1.050.

Het trouwen zelf

We zouden het bijna vergeten, maar er zit ook een prijskaartje verbonden aan het zetten van een krabbel op de huwelijksakte. Er moet een ambtenaar van de burgerlijke stand bij zijn, die moet natuurlijk betaald worden.

Hoeveel dat ‘krabbeltje’ kost verschilt per gemeente. In Amsterdam kost het € 804 euro als je doordeweeks trouwt en € 989,95 in het weekend. Voor dit bedrag krijg je een ceremonie in de gemeentelijke trouwzaal en krijg je er ook een trouwboekje bij. In de gemeente Delft bijvoorbeeld is het flink duurder: € 2.190,40 op zondag en € 1.175,05 op zaterdag.

Wil je hierop besparen? Dat kan! Gemeenten zijn namelijk wettelijk verplicht om kosteloos huwelijksvoltrekkingen aan te bieden. De meeste gemeenten kiezen daar de maandagochtend voor. Niet het gezelligste tijdstip, maar je kunt het feest natuurlijk altijd op een ander moment vieren.

Wil je trouwen voor de kerk? Houd er dan ook rekening mee dat je hier extra voor moet betalen. Hoeveel precies verschilt per kerk, maar denk al snel aan een paar honderd euro.

Vergeet ook deze kosten niet

De trouwringen, de visagist, kapper, bruidstaart, het bruidsboeket, de trouwauto of bedankjes voor de gasten kosten ook allemaal een boel centen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de huwelijksreis.

Alles bij elkaar moet je volgens het onderzoek van Effectmeting al snel denken aan gemiddeld € 18.000. Ben je van plan om te trouwen? Dan is het dus slim om op tijd een spaarpotje aan te leggen voor jullie trouwdag. Met deze spaartips moet dat sowieso lukken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’