“Af en toe koop ik wat moois voor mezelf, zoals een designertas van €1.700”

Views 143

Sofia (27) woont samen met haar man Rayan (31) in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze willen over twintig jaar financieel vrij zijn. Ze sparen, beleggen en investeren in vastgoed, maar doen geen concessies in hun levensstijl. 

“Over pakweg twintig jaar willen mijn man en ik FIRE zijn. Het lijkt ons heerlijk om in alle vrijheid te leven en de dingen te doen die we leuk vinden. Ik ben drie jaar geleden voor de liefde verhuisd naar Abu Dhabi. Rayan komt hier vandaan. Ik werk parttime als docent Nederlands en heb nog een side hustle: het fotograferen van baby’s en kinderen. Rayan werkt fulltime als projectmanager. Samen verdienen we ongeveer €9.000 per maand. Daarnaast hebben we nog een flat die we verhuren voor €1.500 per maand. Een deel van ons inkomen sparen en beleggen we. Voor ons FIRE-doel.

Er komt lekker veel geld binnen dus. Is het leven daar niet veel duurder dan in Nederland?

“Sommige dingen zijn hier duurder, zoals eten en drank. Ik heb een abonnement op een maaltijdbox, vergelijkbaar met Hello Fresh in Nederland. Daar betaal ik ruim twee keer zoveel voor. Andere dingen zijn weer goedkoper of vergelijkbaar. We huren bijvoorbeeld een appartement van 95m2 in een complex met zwembad en gym voor €1.450. In Amsterdam betaal je dat minimaal voor zo’n woning. Auto’s zijn hier echt veel goedkoper. Toen ik mijn tweedehandsauto hier kocht zag ik op Marktplaats dat een vergelijkbare auto in Nederland twee keer zoveel kostte.”

De salarissen liggen wel veel hoger?

“Dat klopt. Het grote voordeel hier is dat je geen inkomstenbelasting betaalt, maar daar staat tegenover dat ik geen pensioen of AOW opbouw. Rayan bouwt wel pensioen op, want die komt hier oorspronkelijk vandaan. Dan zijn de regels anders.”

Hoeveel geld leggen jullie ieder maand apart voor jullie FIRE-doel?

“Ik beleg €1.000 per maand en Rayan ongeveer €3.000. Tijdens mijn studie in Nederland heb ik geleend. Ik heb zeven jaar gestudeerd en in die tijd heb ik een studieschuld opgebouwd van €45.000. Een deel gebruikte ik om van te leven en een deel heb ik jaren geleden al belegd. Ik kan de schuld nu aflossen, maar daar wacht ik liever nog mee. Ik mag er 35 jaar over doen en het loont meer om het geld nu te beleggen. Naast beleggen, sparen we voor een nieuw huis. We willen graag een woning met een tuin en vier slaapkamers. Daar betaal je hier rond de €800.000 voor. En we moeten een aanbetaling doen van 20%.”

Er blijft nog wel genoeg over om lekker van te leven?

“We doen geen concessies op onze levensstijl. Het is overigens niet zo dat ik heel veel shop of heel gekke dingen doe. Wel koop ik af en toe iets moois voor mezelf. Zoals een handtas van Yves Saint Laurent van €1.700. Of een mooie jas van Burberry. Dat zijn items waar ik jaren mee doe. Maar ook geef ik gerust veel geld uit aan een mooie pan of messenset. Daar doe ik mijn leven lang mee, dus die investering vind ik het waard. Vorig jaar hebben we een boot gekocht. Rayan is fervent watersporter. De boot kostte €20.000 en hebben we met twee bevriende stellen gekocht.”

In Abu Dhabi wonen veel expats. Praten jullie met elkaar over geld?

“Er wonen hier heel veel Nederlanders. Het merendeel is hierheen verhuisd voor de aantrekkelijke salarissen. We praten heel makkelijk met elkaar over geld, salarissen en hypotheken. In Nederland is het echt meer een taboe om dat te delen.”

Jullie sparen goed. Hoe zit het met besparen?

“Ik bespaar ook. Ik ga drie keer per jaar naar Nederland en ga dan naar de kapper en naar de tandarts, want dat is echt vele malen goedkoper dan als ik dat hier zou doen. Ik vind wel dat in Nederland de nadruk vaak op besparen ligt. Dan zeggen mensen een abonnement op dat een paar euro scheelt. Of ze fietsen langs drie verschillende supermarkten voor de beste aanbiedingen. Dat scheelt misschien een paar tientjes per maand. Ik zeg niet dat je dat niet moet doen, maar het zet meer zoden aan de dijk als je je richt op het verhogen van je inkomen. De tijd die ik kwijt ben aan het uitspitten van alle folders, het rijden naar verschillende supermarkten en het daadwerkelijk doen van de boodschappen, besteed ik liever aan werk. Dan verdien ik meer dan het voordeel dat ik heb als ik mijn boodschappen op die manier zou doen.”

CHECK OOK:  "Ik verdien twee keer zo veel als mijn vriend"

Is het niet makkelijk praten als je zoveel geld hebt?

“Enerzijds wel, maar anderzijds denk ik dat als je minder verdient, je naar mogelijkheden kunt zoeken om je inkomen te verhogen. Stel dat je goed bent in wiskunde, dan kan je een paar uur per week bijles geven. Kun je goed haren knippen? Maak daar dan een side hustle van. Zo heb ik dat ook met fotografie gedaan. Iedereen kan leren fotograferen en het levert me iedere maand toch zo’n €500 aan extra inkomsten op. Mensen zitten vaak wat vastgeroest in hun denkbeelden. Ze hebben het idee dat het nu eenmaal is zoals het is, terwijl je met een andere mindset veel kan bereiken.” 

Maakt geld gelukkig?

“De gevolgen van geld maken gelukkig. Het is fijn wanneer er geen geldzorgen zijn en je de dingen kunt doen die je wil. Ik kan bijvoorbeeld drie keer per jaar naar Nederland vliegen om mijn familie en vrienden te bezoeken. Geluk is voor mij een optelsom van liefdevolle vriendschappen, een goed huwelijk, gezondheid én genoeg geld.”

Deel dit artikel gerust op Pinterest!

Dacht je aan iemand tijdens het lezen? Deel dit artikel dan met hem/haar.