financiële ruimte door Selectieve zuinigheid: Renée is fan

Selectieve zuinigheid betekent dat je kostenposten kiest waar je op bespaart. En kostenposten kiest waar je dat bewust niet op wilt doen. Zodat je voldoende financiële ruimte hebt voor de dingen die je écht leuk en belangrijk vindt. Oprichter van PorteRenee, Renée Lamboo (36) is fan. Ze legt uit hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

‘Ben jij zuinig?’ vroeg een journalist laatst aan me. Ik moest er even over nadenken. In sommige dingen ben ik best heel zuinig. De verwarming staat hier nooit hoger dan 19,5 graden. Als je het dan nog koud hebt, doe je maar een vest aan of pantoffels. Aan de andere kant ben ik ook weer helemaal niet zuinig. We gaan geregeld op vakantie, en al denk ik vooraf goed na over de kosten, daar geef ik soms meer uit dan andere mensen zouden doen.

Na even prakkiseren, antwoordde ik dat ik selectief zuinig ben. Een term die ik spontaan bedacht en eigenlijk het beste past bij hoe ik, samen met mijn gezin, leef. 

Ik ben best zuinig als het gaat om:

 • Spullen kopen
  Ik hou niet van spullen en koop deze eigenlijk alleen wanneer ze echt nodig zijn. Denk: een nieuwe stofzuiger of een stoel als er een kapot is. Dan nog zoek ik een lekkere kortingscode of koop ik tweedehands (niet alleen om het budgetproof te maken, maar ook voor het milieu).
 • Energie!
  De verwarming staat dus niet hoog. Op de slaapkamers is deze zelfs helemaal uit. In de winter alleen een klein tikje, zodat de boel niet bevriest. Ik gebruik door het hele huis stekkerdozen die je uit kunt doen met een knopje, zodat er geen stroom wegstroomt. Ook hierbij speelt trouwens een poging om duurzaam te leven mee.
 • Impulsaankopen
  Was ik vroeger team shop-till-you-drop, nu ga ik alleen winkelen wanneer het nodig is. Als ik echt niet meer genoeg in mijn kast heb hangen, of dingen niet meer pas. Ook spulletjes voor in huis was een zwaktepunt, maar die heb ik overwonnen. Ik merkte dat meer spullen me niet blij maakt, alleen mijn huis voller.
 • Boodschappen
  Ik doe één keer per week boodschappen bij de budget-supermarkt. Alleen wanneer ik het echt heel druk heb, verval ik nog wel eens in de oude manier van elke paar dagen naar de Appie. Ik koop producten die bijna over de datum gaan en maak op wat ik nog in kastjes en de koelkast heb liggen. Voor mij is het logisch, in de ogen van anderen is het zuinig.

Ik ben niet zuinig als het gaat om:

 • Horeca
  Ik vind het leuk, ik geniet ervan en ervaar het als geweldige quality time. Ik ga nu minder uit eten dan jaren geleden, maar zit elke maand nog wel een paar keer in een restaurant. Nooit meer impulsief omdat ik niks in huis heb. Altijd als een gepland uitje om van te genieten.
 • Vakantie
  Ik zei het al: vakantie met mijn gezin is iets waar ik heel gelukkig van word. En van een beetje luxe op vakantie word ik extra bij. Het is niet zo dat we in dikke villa’s verblijven. Helemaal niet. Maar ik kies ook geen hostel. Wel heb ik altijd goed op een rij wat het kost en check ik of het wel binnen mijn budget valt.

Selectieve zuinigheid bezorgt je een heel leuk leven. Door te besparen op zaken die niet zo belangrijk voor je zijn, creëer je de financiële ruimte om geld te kunnen besteden aan de dingen die je wel echt plezier en voldoening geven. 

Wil je ook aan de slag met selectieve zuinigheid?

Dat doe je in 3 stappen:

 1. Zet al je kosten op een rij in categorieën.
 2. Bepaal welke kosten je heel blij en gelukkig maken en welke niet.
 3. Bespaar op wat weinig voor je betekent, spendeer aan wat dat wel doet.

Ik zou zeggen: probeer het eens!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!