Financiële doelen stellen (en halen) doe je zo

Financiële doelen halen begint met het heel exact bepalen ervan. Ik help je op weg naar een goed gesteld financieel doel dat je nog gaat bereiken ook.

Ik heb in mijn leven heel wat financiële doelen gesteld. Van een eerste buffer van €1.000 tot het bij elkaar sparen van de kosten koper voor een huis. Ik ontdekte gedurende de jaren, dat hoe je het doel voor jezelf stelt, mede bepaalt of je het gaat halen. Des te scherper en duidelijker ik voor mezelf formuleerde waar de finish lag, des te groter de kans dat ik die ook écht haalde.

financiele doelen

Ooit stelde ik een financieel doel zo: ik wil heel graag een keer een reis door Zuid-Afrika maken. Resultaat: nul. Het doel was te vaag gesteld. Ik wist niet wanneer, hoe of wat. En daarom schoot ik dus ook niet in actie. Ik ben er nog altijd niet geweest.

Inmiddels stel ik mijn financiële doelen anders

Uitgebreider geformuleerd en met een duidelijk actieplan. Bijvoorbeeld zo: 

Ik wil een nieuw bed kunnen kopen. Ik heb het precies uitgezocht en het bed kost – met vervoer en alle extra kosten erbij – €1.000. Ik heb al €175 in een potje staan en moet dus nog €825 bij elkaar sparen. Ik wil het bed op 30 november gaan kopen en heb dus nog 5,5 maand de tijd. Dat betekent dat ik per maand €825 / 5,5 = €150 moet sparen. (Als je aan het begin van de maand spaart, telt die halve maand gewoon als een hele en ben je er dus met die €150 per maand.) Ik zal dit geld elke maand, zodra mijn salaris gestort is, eigenhandig op het rekeningnummer zetten dat eindigt op: vul hier in. Ik maak dit geld vrij door minder vaak eten te bestellen en op mijn boodschappenkosten te besparen.


Kijk, dat is een duidelijk geformuleerd doel. En zo kun jij ook jouw financiële doel gaan stellen. Een uitgeschreven doel is een mooie eerste stap maar je moet natuurlijk meer doen voor succes. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven bijvoorbeeld en misschien ook wat gaan snijden in je kosten. Het is allemaal nodig om het geld vrij te maken voor je doelen. Om jou hiermee te helpen hebben we onze gratis Grip op Geld-mails gemaakt. Hierin vind je verhalen zoals deze, interviews met mensen die geweldige financiële doelen hebben bereikt en leg ik uit hoe je werkt met het digitale huishoudboekje Grip. Deze gratis app categoriseert al je uitgaven binnen een paar tellen, zodat je direct kunt zien waar je hoeveel aan uitgeeft. Je kunt je hieronder inschrijven voor onze speciale mails, waarin we je helpen én motiveren. Lijkt me leuk om dit samen te gaan doen.

[mailerlite_form form_id=13]

Oke, nu jij

Om je doel goed te omschrijven, moet het in ieder geval de volgende informatie bevatten:

  • Een einddatum.
  • Een exact benodigd bedrag (alle bijkomende kosten meegenomen). Haal hiervan het bedrag af dat je al voor dit doel gereserveerd hebt.
  • De resterende tijd totdat je het geld bij elkaar wilt hebben. Kortom: hoeveel dagen/weken/maanden heb je nog?
  • Welk bedrag je per periode (week of maand) weg gaat zetten.
  • Waar je dat geld vandaan gaat halen. Ga je extra werken? Of ergens op besparen misschien?
  • Waar je dat geld neerzet. Op welk rekeningnummer bijvoorbeeld.
  • Wanneer je dat weg gaat zetten. Zodra je salaris gestort is of op een andere datum.
  • Hoe je het spaart. Maak je het zelf over of maak je een automatische overboeking aan?


Waarom vergroot een uitgeschreven financieel doel de kansen om dat doel te behalen?

Omdat je nu precies weet wat het doel precies is en wat je te doen staat om die droom te realiseren. Je legt jezelf handelingen en deadlines op en weet dus heel goed of je lekker op weg bent of niet. Je weet of je op koers ligt en of je, als dat niet zo is, misschien een tandje bij moet zetten.

De eerste keer dat ik een doel op deze manier uitschreef, voelde het wat overdreven. Toch merkte ik in de eerste weken al verschil. Ik ging er fanatieker mee aan de slag dan bij doelen die ik niet op deze manier uitwerkte. Geloof me, het is écht effectief.

Dit artikel is een samenwerking met het digitale huishoudboekje Grip, maar de inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!