Besparen op de feestdagen: begin nu!

Besparen op de feestdagen? Dat doe je door in oktober al te beginnen met voorbereiden. Dit is hoe ik dat aanpak.

Door Renée

Zodra de zomer voorbij is en we de winterjassen uit een doos halen, ben ik alert. Dan hou ik aanbiedingen in de gaten die rond de feestdagen van pas kunnen komen. Koopjes scoren dus. Het is dé manier om te besparen op de feestdagen.

Vroeger wachtte ik altijd tot het laatste moment en kocht alles voor de volle mep in december. Niet budgetproof én nogal stressvol. Want wordt het cadeau wel op tijd bezorgd? Is het item op voorraad? Oh, no, uitverkocht! Dat zorgde voor stress en het kostte ook onnodig veel geld. Zelfs kwam het voor dat ik een cadeau in de aanbieding kocht half december om er vervolgens achter te komen dat die prijs nog altijd hoger lag dan de reguliere consumentenprijs. Dan voel ik me niet alleen belazerd door gesjoemel met prijzen, maar baalde ik ook van die onnodige kosten. Daar had ik nog een extra cadeau van kunnen kopen of het kunnen gebruiken voor mijn prijzige decemberboodschappen.

Tegenwoordig maak ik een feestdagenbudget. Niet tot twee cijfers achter de komma, maar ik bepaal wel vooraf wat ik ongeveer wil uitgeven aan cadeautjes, eten en decoratie. En ik blijf binnen het budget. Dat voorkomt dat je helemaal losgaat en de kosten uit het oog verliest.

feestdagen besparen

En ik begin tegenwoordig dus op tijd. Meestal vanaf begin oktober. Wat ik dan precies al doe om de kosten van de feestdagen in de hand te houden? Nou, bijvoorbeeld deze 4 dingen.

Kringloopwinkels

Ik struin kringloopwinkels af – leuk, want mijn hobby – op zoek naar mooie decoratie. In oktober halen veel tweedehandswinkels deze spullen tevoorschijn, maar de meeste mensen zitten daar nog niet op te wachten. Het is tenslotte nét herfst. Terwijl je mensen hoort klagen dat de kerstballen alweer in de schappen liggen, sla ik mijn slag en weet zo te besparen op de feestdagen. Ik koop ieder jaar wel een leuke aanvulling op wat we al hebben aan kerstdecoratie. Ik ben niet het type over-the-top en gekkenhuis, maar hou er wel van. Dus koop ik voor weinig die ene te gekke bal erbij of dat grote lint voor op de voordeur.

Begin in de herfst

Cadeautjes begin ik ook vanaf begin oktober in te slaan. Ik heb gemerkt dat de aanbiedingen dan vaak beter zijn dan in december, wanneer iedereen zijn of haar slag wil slaan. Wanneer Lego bijvoorbeeld in de aanbieding is bij Kruidvat, sla ik mijn slag. Blijf ook in deze tijden kritisch op aanbiedingen. Zijn ze écht de moeite waard? Ik maak altijd een lijstje met wat ik wil kopen. Ik weet dus precies wat ik zoek. Zo ga ik niet eerst de folders doorbladeren en vervolgens dingen kopen. Nee, ik wil mijn geliefden graag verrassen met een topcadeau dat ik vooraf zelf bedacht. Daar zoek ik naar! Ik koop dus niet de spullen die toevallig in de aanbieding zijn, alleen maar omdat ze in de aanbieding zijn. Het wensenlijstje heb ik meestal in november al afgestreept, voordat de gekte begint.


Kosten spreiden

Door op tijd te beginnen met dingen aanschaffen, verdeel je de kosten van de feestdagen over meerdere maanden. Dat betekent dus niet direct besparen op de kosten van de feestdagen, maar zo voorkom je wel dat december zo’n maand is waarin het geld je portemonnee uitvliegt. Je betaalt in oktober wat extra, in november en in december. Zo is er nooit dat zwart-zaad-moment, waarin alles op is. Tenminste, dat weet ik sinds ik het zo aanpak, te voorkomen. Als je geen potje maakt en in de maanden voorafgaand aan de feestdagen ook geen aankopen doet, kun je niet verwachten dat je het in december alles in één keer op relaxte wijze kunt betalen. Dan moet je ergens iets inleveren en dat vind ik juist niet fijn voelen in een feestmaand als december.

Ga alvast brainstormen

Iets tastbaars geven is natuurlijk leuk. Daar ga ik dan ook voor. Maar ook ervaringen, uitjes of zelfgemaakte dingen zijn altijd een succes met de feestdagen. Die dingen bedenk je vaak niet overnight en zeker niet in die paar stressvolle dagen voor Sinterklaas of Kerstmis. Struin Pinterest daarom nu alvast af naar leuke ideeën. Neem er de tijd voor en heb er plezier in. Je bent het creatiefst wanneer je relaxed bent.

Op tijd beginnen met voorbereiden voor de feestdagen scheelt zoveel geld én stress, dat ik iedereen het aanraad te doen. Misschien komen we elkaar nog eens tegen op de kerst-afdeling van de kringloopwinkel.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop