De hypotheekrente blijft maar dalen. Wat kun je daarmee als huizenbezitter? We zetten het voor je op een rij.
Ooit betaalde ik 5,1% hypotheekrente, op mijn allereerste hypotheek. Ik had geen idee dat dat een flink rentepercentage was. Dat werd toen ook niet zo gezien. Het was gewoon normaal. Mijn vader vertelde me destijds dat hij wel eens 15% had betaald, ergens in de jaren ’80. We wisten toen nog niet dat we ooit naar ongeveer 1% toe zouden gaan. Een bizar, historisch laag rentepercentage.
Dat is fijn voor de mensen die nu een huis kopen. Al heeft het er mede voor gezorgd dat de huizenprijzen juist heel hoog zijn. Je betaalt toch heel weinig om geld te lenen dus waarom niet een beetje meer betalen in de aankoop van het huis? Ook als je al een koophuis hebt, kun je je voordeel met die lage rente doen. Ik zet vier verschillende manieren om dat te doen voor je op een rij.
1. Oversluiten
Hier heb je waarschijnlijk al vaker wat over gehoord. Je hypotheek oversluiten betekent dat je het rentecontract dat je met je bank of hypotheekverstrekker hebt, openbreekt. Je gaat een nieuwe afspraak aan. Dat vindt de bank natuurlijk niet zo leuk. Zij dachten een deal te hebben waar ze geld aan verdienden. Wanneer jij dat contract opzegt, verliezen zij inkomsten. Om dat te compenseren krijg je als je je hypotheek oversluit, een boete. Hoe hoog die is kun je uitrekenen maar ook opvragen bij de partij waar jouw hypotheek loopt.
Door over te sluiten zeg je dus je oude, hogere hypotheekrente gedag en kun je aanspraak maken op die veel lagere, actuele rente. Je betaalt een boete hiervoor, die je in veel gevallen mee kunt financieren. Je moet dan wel genoeg inkomen hebben om dat te dragen en je huis moet genoeg waarde hebben. Je mag namelijk niet meer financieren dan 100% van de waarde van je woning. Je kunt die nieuwe, lagere rente vastleggen in een nieuw rentecontract. Je maandlasten kunnen hierdoor enorm dalen, check het verhaal van Jeffrey maar eens.
2. Rente middelen
Deze optie lijkt op oversluiten maar zit net wat anders in elkaar. Niet alle banken bieden dit trouwens (nog) aan. Bij rente middelen breek je ook je rentecontract met je hypotheekverstrekker open. Je hoeft in dit geval geen boete te betalen. Dat is fijn voor mensen die die (financiële) ruimte niet hebben. Het bedrag dat normaal aan boete zou worden uitgedeeld, wordt nu als een renteopslag op de actuele rente gegooid. Je gaat met rente middelen dus niet naar die hele lage rente die op dat moment geldt. Je zit iets hoger, maar door het middelen wel lager dan de rente die je had.
3. Verlenging
Je zet je hypotheekrente vaak voor een x aantal jaren vast. Meestal 10 of 20 jaar. Wanneer deze termijn afloopt, krijg je een renteaanbod van je bank. Die is gebaseerd op de actuele rentetarieven. Dus, stel, je hebt nu een hypotheekrente van 3% en die loopt bijna af. Dan ga je dus flink naar beneden in maandlasten, want de hypotheekrente ligt nu lager. Je moet dan wel maar net geluk hebben dat je vaste renteperiode nu ongeveer afloopt.
LEES OOK: “Hypotheekrente omlaag: zo doe je dat zonder kosten”
4. Verhuizen
Geen zin om over te sluiten, te middelen en loopt je rentevaste periode ook voorlopig nog niet af? Dan kun je door te verhuizen in één klap van de lage rente gaan genieten. Wanneer je je huis verkoopt, kun je namelijk van je oude hypotheek af. Dan mag je een nieuwe hypotheek afsluiten met, jawel, die actuele lage rente. Geen boete, niks. Al kost verhuizen ook altijd geld, onderschat dat niet.
Vind je het allemaal veel gedoe? Dat snap ik. Toch zou ik je op het hart drukken hiernaar te kijken. Al bel je maar even je hypotheekadviseur op met de vraag of hij of zij voor je kan checken hoe het goedkoper kan. Die lage hypotheekrente van nu geeft zoveel kansen, ook voor mensen die al een koophuis hebben.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
