Extra aflossen op je hypotheek, hoe doe je dat?

Je wilt extra aflossen op je hypotheek. Waar begin je? En hoe werkt dat eigenlijk? Wij helpen je op weg.

Aflossen is het terugbetalen van je lening. Elke maand betaal je een stukje hypotheek terug. Vaak mag je ook extra aflossen. Je lost dan méér af dan je maandbedrag. Eerder hypotheekvrij zijn, dat klinkt voor veel mensen als muziek in de oren. Maar er zijn soms ook twijfels. Want hoe doe je dat? Maakt de bank je ’t niet moeilijk?

Lees ook: Deze maand gaan we 5,5% van onze hypotheek aflossen

Zo lossen wij extra af

Jaren terug deden wij onze eerste extra aflossing. Dat ging super makkelijk: inloggen in de online omgeving en via iDeal een bedrag overmaken. That’s it! Zonder aankondiging vooraf, losten we extra af op onze hypotheek. Klik, send, afgelost. Zo gepiept, dus.

Ondertussen zitten we bij een andere hypotheekverstrekker. Dit is er eentje meer van de oude stempel. Wij zaten nog steeds in de aflos-vibe, maar we moesten eerst even uitzoeken hoe dat hier kon. Nu moeten we namelijk voor de 20e van de maand doorgeven dat we een extra aflossing willen doen. Na deze aankondiging wordt het bedrag automatisch op de 2e van de maand daarop van onze bankrekening afgeschreven. Doorgeven, zorgen dat het geld klaarstaat en dat is het. Iets meer vooruit denken, maar ook zo gepiep, dus.

Welke bank heb je?

Of en hoeveel je extra mag aflossen, dat hangt af van waar je je hypotheek hebt afgesloten. Log in in de online omgeving van je bank. En kijk hoeveel je extra kunt aflossen. Meestal mag je een deel van je hypotheek zonder kosten versneld aflossen. Bijvoorbeeld 10% of 20% van het oorspronkelijke bedrag per leningdeel.

Een voorbeeld: stel je hebt een hypotheek van € 300.000. Deze bestaat uit 3 leningdelen van € 100.000. Per jaar mag je 10% extra aflossen, zonder extra kosten. Dat komt neer op € 10.000 per leningdeel. In totaal mag je dus € 30.000 boetevrij extra aflossen.

Als je meer aflost dan het boetevrije deel, kan het zijn dat je extra kosten betaalt. Dit is een vergoeding omdat je zo eigenlijk het hypotheekcontract niet nakomt. Of en hoeveel boete je betaalt, hangt ook weer af van waar je je hypotheek hebt afgesloten. En voor welke voorwaarden je hebt getekend.

Een extra aflossing doen

Extra aflossen op je hypotheek kan op twee manieren:

  1. Elke maand iets extra’s
  2. Eenmalig een groot bedrag

Lees de voorwaarden van je hypotheek door om te zien hoe jij extra kunt aflossen. Bij sommige hypotheekverstrekkers stel je bijvoorbeeld in dat je elke maand automatisch extra wil aflossen. Bij anderen moet je de extra aflossing een tijdje van tevoren doorgeven.

Het verschilt per bank wat de regels zijn. Meestal kun je dat gewoon op hun site vinden. Bij veel banken is er zelfs een knop die je direct naar de online omgeving brengt, waar je de aflossing kunt regelen.

Lees ook: Waarom je juist vandaag moet beginnen met aflossen op je hypotheek

Is extra aflossen verstandig?

Extra aflossen heeft een aantal voordelen. Je bent eerder van je hypotheekschuld af. Dat is natuurlijk mooi. Daarnaast betekent een lagere hypotheek lagere maandlasten. Wanneer je extra aflost, daalt je totale hypotheekschuld, waardoor je minder rente betaalt. Ook krijg je misschien een lagere rentepercentage. Omdat de schuld-marktwaardeverhouding verandert. Dit gaat meestal niet automatisch, check dat dus vooral even.

Een extra aflossing regelen bij je bank is niet moeilijk. Binnen een paar muisklikken is het geregeld. Toch is extra aflossen niet altijd een goed idee. Het moet wel binnen jouw financiële plaatje passen. Dat wil zeggen, kun je de extra aflossing wel missen. En is het voor jou ook slim om te doen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!