“Eten bestellen kostte mij ruim €600,- per jaar”

Janke wil haar geldzaken eindelijk eens op orde te krijgen. Deze week rekent ze uit hoeveel ze uitgeeft aan besteld eten en maakt ze een plan om daar flink op te besparen.


Ik ben makkelijk met eten bestellen. Dat geef ik eerlijk toe. De Thuisbezorgd app open ik bijna vaker dan die van mijn bank. Ai. Ik nam me vaak voor om minder uit te geven aan deze onzinnige kostenpost. Maar dat voornemen vergat ik altijd al snel. Zeker wanneer ik na een drukke dag thuiskwam en er niks in huis was. Gemak dient de mens en hoppa, daar stond weer een bezorger aan mijn deur.

eten bestellen thuisbezorgd

Gewoon geen zin

Toen ik vorig jaar nog fulltime als manager werkte, vond ik al snel dat ik het ‘verdiend had’ om eten te bestellen. Heel duur, en vaak ook nog ongezond. Om nog mar niet te spreken over de kwaliteit. Vaak genoeg was het niet eens echt lekker. Dan keek ik na de laatste hap naar mijn bord en dacht: tja. Was dit het nou waard? Nee, dus. Nadat ik die drukke baan opzegde en verder ging als freelancer, dacht ik: de besteldagen liggen achter me. Maar de drang om te bestellen werd helemaal niet minder. Geen tijd hebben bleek dus helemaal niet de aanleiding voor mijn bestel-gedrag. Want toen ik meer tijd had, deed ik het nog altijd. Het was vooral dat ik vaak geen zin had om te koken.

Een vriendin vroeg mij, toen ik hier mijn beklag over deed, of ik enig idee had wat ik de afgelopen maanden had uitgegeven aan thuisbezorgd eten. Ik had geen idee. En stiekem wilde ik het ook niet weten, want ik was een beetje bang voor de uitkomst. Maar goed. Met de billen bloot is dan ook echt met de billen bloot. Thuisbezorgd biedt je de mogelijkheid om via de app al je bestellingen terug te kijken. Ik pakte er een rekenmachine bij en telde alle kleine en grote bedragen bij elkaar op. Ik dacht: misschien valt het nog mee. Nou, niet dus.

De keihard cijfers

Het afgelopen jaar bestelde ik 24 keer eten via Thuisbezorgd. Ik blijk een voorliefde te hebben voor Surinaams en Italiaans eten. In totaal gaf ik €620 uit. Dit betekent niet dat ik ook daadwerkelijk €620 had kunnen besparen het afgelopen jaar, want als ik niet had besteld moest ik boodschappen doen. Maar als we uitgaan van een bedrag van €8 voor een maaltijd voor 2 personen, had dit in een jaar tijd toch €425 gescheeld. Dat vind ik best heel veel geld. Voor een beetje gemak en een avondje zonder afwas.

Wat nu?

Mijn zoon vindt af en toe een pizza bestellen leuk en ik geniet lekker mee. Dus het eten-bestellen-budget hoeft voor mij niet naar 0. Als ik mezelf het volledig ontzeg, wil ik het juist. De mens zit bijzonder in elkaar en ik ook. Dus neem ik me de volgende dingen voor:

  • Ik bestel alleen nog eten op bijzondere momenten, of wanneer er iets te vieren valt.
  • Ik bestel nooit meer eten uit verveling of omdat ik geen zin heb om te koken.
  • Ik stamp mijn vriezer vol met gezond en minder gezonde maaltijden die ik op kan warmen wanneer ik echt de puf niet heb om te koken.
  • Eten bestellen doe ik alleen nog gepland. Zo kan ik er ook naar uit kijken en me erop verheugen. Net als mijn zoontje. Eten bestellen moet weer iets bijzonders worden, een feestje an sich. Een iets minder frequent feestje dan voorheen.

Er valt al goed nieuws te melden. Ik nam me dit allemaal een maand geleden voor en ik heb nog geen één keer eten besteld sindsdien. We hebben wel lekker gegeten, maar alles uit eigen keuken. Ik ben helemaal trots op mezelf. Ik blijf heus wel af en toe bestellen, maar 24 keer per jaar? Nee, dat gaat zeker niet meer gebeuren. Daar is mijn geld me teveel waard voor.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop