“Er staat €250.000 op onze spaarrekening”


Marieke (26) en Tom (29) verkochten hun klushuis met vette overwaarde. Hierdoor hebben de twintigers nu €250.000 op hun spaarrekening staan. Ze kochten dit voorjaar een nieuwe boot en gaan een vrijstaand huis aan het water bouwen.

“Ruim drie jaar geleden kochten we een klushuis voor €210.000. Dat knapten we zelf op en werd begin dit jaar voor €450.000 verkocht. Geweldig natuurlijk. We hebben geluk gehad met de huizenprijzen. We kochten een stuk grond aan het water waarop we een vrijstaand huis gaan bouwen. Voor de grond sloten we een hypotheek af, de bouw van het huis betalen we van ons spaargeld. Dat kan omdat we ons vorige huis met zoveel overwaarde hebben verkocht.”

Red je dat? Een huis bouwen voor €250.000?

“Vooral Tom is enorm handig, dus we doen veel zelf. Dat scheelt geld. Daarnaast verdient Tom in het weekend nog wel eens wat bij. Dat maakt het makkelijker om te blijven sparen. Al dat geld stoppen we straks in het nieuwe huis.”

Jullie waren hartstikke jong toen jullie het klushuis kochten. Wat knap!

“We hebben altijd gewerkt naast onze studie en goed gespaard. We woonden in die tijd allebei nog thuis en hebben geen cent geleend. Toen we het huis kochten hadden we samen €100.000 gespaard. Bizar bedrag, he? Dat geld gebruikten we voor het opknappen van de woning. Was het ons doel om het huis na een paar jaar weer te verkopen? In principe wel, maar toen het klaar was vonden we het zo mooi geworden, dat we eigenlijk niet weg wilden. Het was echt een droomhuis. Maar de huizenprijzen waren hoog en we droomden toch ook van een vrijstaand huis aan het water. Dus besloten we de kans toch te pakken. Dat pakte goed uit.”

Je bent zwanger. Gefeliciteerd! Blijf je evenveel uren werken als je nu doet?

“Ja, dat denk ik wel. Mijn inkomen zal dus niet dalen. Wel komen er straks natuurlijk kosten bij voor kinderopvang. Dan sparen we gewoon iets minder per maand.”

Heb je al veel geld uitgegeven aan de kinderkamer?

“De kinderkamer is helemaal tweedehands. We wilden specifieke meubels, maar de levertijd daarvan was te lang. Toen hebben we witte meubels gekocht via Marktplaats en deze geverfd. Dat voelde wel een beetje dubbel. Enerzijds ben je natuurlijk goed bezig om tweedehands te kopen en het was fijn om andere mensen te helpen, maar anderzijds vond ik het wel gek voelen om gebruikte spullen te kopen terwijl ik een vette spaarrekening heb. Aan de andere kant merkt de baby er natuurlijk niets van.”

De auto kost €250 per maand. Mooi wagentje?

“Tom heeft een auto van de zaak, maar die rijden we niet privé en staat dus niet in ons uitgavenlijstje. Daarnaast hebben we inderdaad een mooie auto. Ik vind het belangrijk om in een redelijk nieuwe en mooie auto te rijden. Zeker nu er een baby komt vind ik dat een fijn gevoel.”

Wat voor leuke dingen doen jullie graag in je vrije tijd?

“We hebben in het voorjaar een boot gekocht. Die kochten we nieuw voor €30.000. In het weekend varen we graag, maar ook vinden we het leuk op een terrasje te zitten of uit eten te gaan.”

Gaan jullie luxe op vakantie?

“We gaan één keer per jaar een week naar de zon. Lekker relaxen in een all-inclusive resort. Met vriendinnen ga ik ook wel eens op stedenstrip. Dan zien we bijvoorbeeld via Facebook een mooie aanbieding om goedkoop met de bus naar Parijs te gaan. Nu we de boot hebben en daarmee ook op vakantie willen, zullen we minder geld uitgeven aan vakanties. We hebben overigens geen apart potje voor vakanties. Die betalen we van ons spaargeld. Ons vakantiegeld gaat ook naar de spaarrekening.”

Let je op aanbiedingen als je boodschappen doet?

“Ik laat twee keer per week de boodschappen bezorgen. Voordat ik bestel bekijk ik de folder en op basis daarvan maak ik een weekmenu. Dat doe ik niet omdat het geld scheelt, maar omdat ik anders geen inspiratie heb.”

Waar zou jij nooit geld aan uitgeven?

“Aan dure merkkleding. Ik vind het belangrijk er verzorgd uit te zien, maar koop vooral items in de sale. Ook vind ik het zonde om geld uit te geven aan alcohol. Geld uitgeven om mezelf een avond lam te zuipen in de kroeg, dat zal je mij echt nooit zien doen.”

Je bent een trouwe lezeres van deze rubriek. Wat valt jou op in andermans kasboekjes?

“Ik vind het altijd leuk verhalen van anderen te lezen. Wat me wel vaak opvalt is dat studenten zoveel geld lenen en vrijwel niet sparen. Vaak leven ze er lekker op los en hebben geen bijbaantjes. Ze leven vooral in het nu en denken niet na over de financiële toekomst. Als ze dan klaar zijn met hun studie klagen ze dat ze geen huis kunnen kopen. Tja, als je gewoon werkt naast je studie en daarvan geld op je spaarrekening zet (en niet drie dagen in de kroeg hangt), is dat echt niet altijd nodig.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!