Energieleveranciers bieden weer vaste energiecontracten: afsluiten of niet?

De grootste gekte op de energiemarkt lijkt voorbij. Er worden zelfs weer vaste energiecontracten aangeboden. Is het slim om nu een vast contract af te sluiten of niet?

Sinds de invoering van het prijsplafond merk ik dat er iets meer rust is ontstaan. In de app van mijn energieleverancier kan ik zien hoe hoog mijn verbruik is ten opzichte van het prijsplafond. Ik blijf er ruim binnen. Fijn! Toch vind ik de onzekerheid van variabele contracten wel vervelend. Want wat betaal ik over een paar maanden?

Weer vaste energiecontracten

Dus toen ik laatst las dat energieleveranciers weer langzaam vaste contracten gaan aanbieden, dacht ik: yes, meteen afsluiten die handel. Maar, wacht even, is dat wel zo slim? Vattenfall kondigde bijvoorbeeld aan dat ze de tarieven vanaf april gaan verlagen tot net boven het prijsplafond, € 0,48 per kWh stroom en € 1,83 per kuub gas. Trouwe klanten krijgen ook nog een loyaliteitskorting op de prijs voor stroom. Is de lijn omlaag dan echt ingezet? En moet ik dan juist wel of niet overstappen?

Bij Mega, een relatief nieuwe speler op de energiemarkt, kun je nu een jaarcontract afsluiten met tarieven van € 0,65 per kWh stroom en € 1,82 per kuub gas. Nog een stukje hoger dan het prijsplafond, maar dan weet je wel wat je voor één jaar aan gas en stroom betaalt.

Kies je voor zekerheid of niet?

Maar wat is nou slim om te doen: een vast contract afsluiten of niet? Ik legde deze vraag voor aan Tom Schuitemaker, energie-expert bij prijsvergelijker Pricewise. “Wanneer je een jaarcontract afsluit, kies je voor zekerheid. Je weet precies wat je energietarieven zullen zijn het komende jaar. Nu hebben we tot eind december een prijsplafond dat tot een bepaald jaarverbruik (2900 kWh stroom en 1200 m3 gas) een maximale prijs garandeert. Vanaf 1 januari 2024, wanneer de ‘dure wintermaanden’ weer aangebroken zijn, geldt dat prijsplafond niet meer. Niemand weet wat dan de variabele tarieven zullen zijn. Wanneer je een jaarcontract afsluit, weet je zeker welke tarieven je in de eerste maanden van 2024 gaat betalen.”

Contract = Contract

Waar je bij het kiezen van een vast contract wel bij stil moet staan, zijn de nieuwe regels rondom het overstappen van energieleverancier. Vanaf 1 april kun je namelijk niet zo gemakkelijk meer switchen van leverancier. Dit kan je serieus geld kosten. Voorheen kon je een energiecontract makkelijk openbreken, zonder een te hoge opzegboete. Afhankelijk van de looptijd van je contract, was het niet meer dan € 125 per product. Soms betaalde je nieuwe energieleverancier die boete ook nog voor je. Maar vanaf 1 april geldt er geen vast bedrag meer voor die opzegboete. De boete is dan gelijk aan het verlies dat de energieleverancier maakt, doordat je het contract opzegt. Er wordt gekeken naar het prijsverschil tussen het vaste contract, dat je opzegt, de actuele tarieven en de looptijd van het contract. Deze regels gelden voor energiecontracten die na 1 april 2023 zijn afgesloten. Tom: “We raden daarom aan om straks alleen een contract voor langere tijd af te sluiten als je van plan bent om dat contract uit te zitten. Net als bij een hypotheek of telefoonabonnement.”

Dus, wat nu?

Of het voor jou interessant is om een vast contract af te sluiten, hangt dus af van meerdere factoren. Hoe hoog is je verbruik? Blijf je hiermee onder het prijsplafond? Ga je voor zekerheid? Of wil je de vrijheid van overstappen behouden? Je kunt natuurlijk altijd nog wachten wat de energieprijzen gaan doen, richting de zomer. Mochten ze dalen, kun je op dat moment altijd nog een contract afsluiten met gunstigere tarieven dan nu. Genoeg stof tot nadenken dus.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop