En toen was een kwart van het geld dat in ze in crypto stak opeens weg

Crypto. Bitcoin. Ze zijn de laatste jaren superpopulair geworden. Succesverhalen worden massaal gelezen. Maar het kan ook gigantisch misgaan.

Ik smul ervan. Echt waar. De verhalen van vaak jonge mensen die hun spaargeld in crypto steken en binnen no time het dubbele, driedubbele of tienvoudige hebben van wat ze ooit hadden. In de PorteRenee Podcast hoorden we ook een keer zo’n verhaal. Dat was wel heel extreem. Een luisteraar stopte €3.000 in een onbekend muntje en dat was een paar maanden later ruim €40.000 waard geworden. Je luistert de podcast waarin ze daarover vertelt hieronder. Leuk om hierbij te zeggen: later groeide de waarde zelf door tot over een ton. Wow! Je zou er hebberig van worden. En een beetje last krijgen van FOMO (fear of missing out.)

Crypto is leuk en spannend en een beetje ingewikkeld. Maar vooral ook onvoorspelbaar. Ik zie op YouTube allerlei kenners grafieken trekken die de koersen moeten voorspellen. Er zal vast een kern van waarheid in zitten, maar die munten reageren natuurlijk ook op wat er in de echte wereld gebeurt. Net zoals gewone aandelen dat trouwens doen. Alleen gaat bij crypto alles harder en sneller. De lijn omhoog, maar ook zeker de lijn omlaag.

Van €5.000 naar €3.600 in een paar dagen

Ik volg sinds kort iemand op Instagram die haar crypto-avontuur deelt. Haar doel was €100.000 euro aan waarde opbouwen in een aantal munten. Hartstikke tof doel.  

Voor het weekend postte ze enthousiast een screenshot waarop te zien was dat haar crypto bijna €5.000 euro waard waren. Gaaf! Ze opende een poll en vroeg volgers of ze dachten dat ze na het weekend die mijlpaal gepasseerd zou zijn. De stemming was goed en iedereen was positief. De volgende ochtend verscheen er een nieuwe story op Instagram. Haar muntjes waren flink gedaald. In een paar dagen zakte ze terug naar zo’n €3.600. Au! Maar de aanhouder wint, in dit geval. Want ze kroop ook weer uit die dip. Al duurde het wat langer. Goed dus dat ze niet van schrik alles verkocht. Zoals dat wel vaker een slimme keuze is bij beleggen.

Snel geld verdienen met crypto? Daar hoort risico bij

Ik vond het goed dat ze die lijn omlaag ook deelde. Dat zie je niet altijd. Mensen zijn heel enthousiast over de snelle groei, maar wanneer het mis gaat, hoor je niemand. En zie je zeker geen screenshots meer. Als je snel geld wilt verdienen, hoort daar risico bij. Zo simpel is het. 

Beleggen in indexfondsen op de beurs levert minder op, maar het risico is ook lager. Daar zakt de waarde van je beleggingen echt niet zomaar met 30 of 40%. Het kan wel, maar dan moet er wel een wereldwijde economische recessie zijn begonnen. Terwijl het op de crypto-markt een gewone dinsdag kan zijn. Of een opmerking van Elon Musk die alles in de soep doet draaien.

Kan je omgaan met die spanning?

Als je een beetje snapt hoe crypto werkt, er alleen geld instopt dat je kunt missen en je om kunt gaan met de spanning, is het een leuke manier om te proberen je geld te laten groeien. Maar weet dat je geld ook zeker minder waard kan worden. Gewoon overnight, terwijl je zorgeloos ligt te slapen. Is dat niks voor jou? Dan kun je beter kiezen voor manieren van vermogensopbouw die meer gericht zijn op de lange termijn. Ja, daar komt ze weer met haar ‘saaie’ indexfonds. Daar investeer ik het meeste in. Slaapt lekker, trouwens. En ja, het is niet spannend of opwindend, wat crypto wel is. Dus staken mijn man en ik een paar jaar geleden ook zo’n €1.500 euro in crypto. En dat is inmiddels zo’n €8.000 waard nu. Geen slechte score, maar met grotere bedragen zou ik het niet durven. Daarvoor is mijn slaap me te dierbaar.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop