“En toen stortten mijn aandelen in elkaar”

Het is de laatste tijd geen feest op de beurs. Renée merkt het ook. Ze deelt hoe ze daarmee omgaat.

Toen we net begonnen met beleggen, had mijn man een app waarin hij alles kon tracken. Op en neer ging de koers. De winst groeide een beetje, daalde een beetje, en hij deed elke dag live verslag aan mij. Tot ik hem vertelde dat ik er gek van werd en hem dwong de app te verwijderen. Sinds die dag is mijn hartslag een stuk rustiger en mijn huwelijk ook.

Sinds een paar weken is het onrustig op de beurs. Daar zijn allerlei redenen voor. De rente stijgt wat en de kwestie Rusland en Oekraïne zorgt voor onzekerheid. Niet zo gek. Ik zie mensen de situatie helemaal kapot analyseren. Voor mij doet het er niet zoveel toe. Op Instagram kreeg ik van meerdere mensen berichtjes. Hoe voelde ik me? Was ik van slag? Wat was mijn strategie? Ik wist in eerste instantie niet eens waar ze het over hadden. 

De beurs! Die was terwijl ik niet oplette flink onderuit gegaan. Met procenten tegelijk. Mijn antwoord op die vragen was kort maar krachtig. Het doet me niks. Ik beleg voor de lange termijn en heb mijn ingelegde geld nog jaren en jaren niet nodig. Ik beleg volgens een tactiek die ze passief beleggen noemen. Dat betekent dat je elke maand eenzelfde bedrag inlegt. Het wordt bij ons zelfs automatisch van onze rekening geschreven. Niks geen actief handelen. En dus is de noodzaak om de beurs op de voet te volgen er ook niet. Dat doe ik dus ook niet.

Er volgden nog meer dm’s. Want was het – nu de beurs lager stond – niet een goed moment om extra geld in te leggen? Volgers hadden misschien een ander antwoord verwacht en misschien ook gehoopt. Maar ook hier haalde ik mijn schouders op. Dat is dus niet wat je doet wanneer je passief belegt. Je blijft bij je inleg. Soms koop je duurder, soms goedkoper. Maar je gaat je inleg dus niet aanpassen vanwege de omstandigheden. Je vertrouwt erop dat de beurs op de lange termijn omhoog gaat, zoals dat altijd is gebeurd 

Vermogen opbouwen is eigenlijk heel saai

Het lijkt soms alsof mensen passief beleggen te makkelijk vinden. Dat kan toch niet goed gaan? Eén keer je inleg regelen, één keer je maandbedrag kiezen en daarna niks meer doen. De tijd zijn werk laten doen. Vermogen opbouwen moet toch ingewikkelder zijn dan dat? Nou, niet dus. Uit onderzoek blijkt dat inleggen en aanhouden het meeste oplevert op de lange termijn. Mijn beleggingsavontuur is dus helemaal niet zo avontuurlijk. Vermogen opbouwen, steeds een beetje rijker worden, is eigenlijk heel saai. 

De grootste uitdaging in dit alles is koel blijven. Bij ups en bij downs. Emoties kunnen je dingen laten doen die achteraf niet slim blijken. Zo ken ik mensen die jaren geleden hun aandelen verkochten omdat ze ‘voelden’ dat het mis zou gaan. Ja, misschien. Maar in de tussentijd hebben ze heel wat mooie beursjaren gemist. Ik heb mensen extra zien instappen toen de beurs wat was gedaald, waarna ‘ie alleen maar verder omlaag ging. Oeps! En nog erger: ik heb gehoord van mensen dat ze alles verkochten in een dalende markt, omdat ze bang waren het te verliezen. En ik weet dat ze allemaal spijt hebben.

Vermogen opbouwen is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een portie discipline, geduld en controle over je emoties.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!