En nou klaar met die impulsaankopen: deze 6 tips helpen écht

Impulsaankopen, wie kent ze niet. Je koopt iets zonder na te denken. En achteraf heb je spijt. Wil je daar vanaf? Deze tips van Saskia gaan je écht helpen.

Verveel ik me? Dan ga ik online shoppen. Voel ik me ontevreden? Dan koop ik nieuwe kleren. Heb ik het gevoel dat ik een aanbieding móet hebben? Hamsteren, it is. Impulsaankopen doen we vaak vanuit een emotie. We hebben gevoel X, dus we kopen Y. De laatste tijd gaat het me steeds beter af om me in te houden. Hoe? Ik deel mijn tips.

Tip 1: Zet je emotie uit

Een impuls is een ingeving. Iets wat je zomaar ineens denkt of doet. Meestal vanuit een bepaald gevoel. Je voelt je bijvoorbeeld ontevreden. En je brein besluit dat je je beter voelt in een nieuwe jurk. Dus je koopt een nieuwe jurk.

Vaak als we een emotie voelen, schieten we in de actie-modus. We pakken onze telefoon, en scrollen door onze favoriete webshop. En hop, we hebben weer een pakketje besteld. Maar emoties komen en gaan. Zie het als golven. Een emotie, en het gevoel dat daarbij hoort, duurt ongeveer 90 seconden. Daarna is het een keuze om in die emotie te blijven.

Voel je zo’n emotie-golf aankomen, ga er dan letterlijk voor zitten (of staan, als je in een winkel bent). Voel het door je lijf gaan, zonder iets te doen. Dat klinkt misschien wat zweverig. Maar het helpt echt. Op het moment dat die golf weer gaat liggen, besef je je ineens dat je helemaal geen nieuwe jurk nodig hebt. Bye impulsaankopen.

Tip 2: Maak een lijstje en voorkom impulsaankopen

Je emotie-golf is gaan liggen. Maar je wilt nog steeds X of Y kopen. Dat kan natuurlijk. Misschien omdat je het écht graag wilt. Of omdat je het nodig hebt. In plaats van gelijk kopen, schrijf je het op een verlanglijstje. En neem even de tijd om jezelf de volgende drie vragen te stellen:

  1. Heb ik dit echt nodig?
  2. Moet ik het per se nu kopen, of kan ik nog even wachten?
  3. Kan en wil ik het betalen?

Tip 3: Heb een duidelijk doel

Ik wil dit jaar € 10.000 op mijn studieschuld aflossen. Dat is een duidelijk doel. Ik weet dat het me gaat lukken, als ik geen gekke dingen doe.

Check nog eens vraag 3 bij tip 2. Kan en wil ik het betalen? Mijn antwoord: Ja en Nee. Ja, ik kan het betalen. Nee, ik wil het niet. Want ik wil mijn doel halen. Dus kan ik extra impulsaankopen beter laten liggen.

Belangrijk is dat je doel heel concreet is. We spreken vaak met onszelf af geen onzindingen meer te kopen. Dat is te vaag. Beter werkt: ik spaar deze maand € 500. Of ik koop alleen nog de dingen op mijn lijstje.

Een duidelijk doel in je hoofd (of op papier) laat je twee keer nadenken over een nieuwe aankoop. Wat is nu jouw antwoord op vraag 3 bij tip 2?

Tip 4: Inventariseer al je spullen

Afgelopen winter heb ik alles uit mijn kledingkast gehaald. Voor de spiegel aangetrokken. En beoordeeld wat wel en niet weg kon. Oh men, daar was ik lang mee bezig. Maar ik weet nu wel precies wat ik heb. En hoeveel dat eigenlijk is. Ik vond het een flinke eyeopener.

Neem de tijd om alles wat je hebt eens goed te bekijken. Stal al je kleren uit. Tel het aantal schoenen dat je hebt. Check je voorraad. Wanneer je precies weet hoeveel je van alles hebt, weet je ook wat je vooral niet nóg meer moet kopen.

Tip 5: Leer weer te verheugen

Tegenwoordig gaat alles snel. Als je iets wilt, kun je het nu krijgen. Ik was behoorlijk afgeleerd om op dingen te verheugen. Zonde! Want de voorpret is net zo leuk.

Op mijn verlanglijstje staan een aantal items. Bijvoorbeeld een nieuwe telefoon. En een paar sneakers, die ik al een lange tijd wil. Maar ik hoef ze niet nu al te hebben. Ik zet ze in als een soort beloning. Bijvoorbeeld als ik een werkproject goed heb afgerond. Of mijn studieschuld-aflos-doel heb bereikt.

Koppel je verlanglijstje aan bepaalde taken. Dat motiveert enorm. Taken blijven niet liggen. En je gaat weer uitkijken naar het moment dat je je aankoop mag doen.

Tip 6: Laat je niet verleiden tot impulsaankopen

Stel, je loopt door de winkel. En je ziet een product, wat je normaal niet koopt, met flinke korting. Van € 25 nu voor maar € 5. Zoveel korting, dan ben je wel gek als je dat laat liggen. Dus je koopt het. Voor je gevoel verdien je zo € 20. Maar eigenlijk geef je € 5 extra uit. Want zonder die aanbieding had je het sowieso niet gekocht.

Marketing doet gekke dingen met ons hoofd. Winkels en supermarkten weten dat. En laten je zo veel meer geld uitgeven dan je van plan was. Check thuis alvast de aanbiedingen. Maak een lijstje van wat je écht nodig hebt. En ga met gepast (cash)budget op pad. Zo blijf je veilig in de aanbiedingen-jungle! En doe je ook minder impulsaankopen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop