Elias en Maike betaalden hun bruiloft van studielening: “We wilden niet wachten”

Elias (24) en Maike (23) trouwden drie jaar geleden, toen ze allebei nog studeerden. Er was weinig geld voor de bruiloft, dus leenden ze geld bij DUO voor de mooiste dag van hun leven.

Jullie zijn jong in het huwelijksbootje gestapt!
“Haha, daar krijgen we vaak vragen over. We hadden ook kunnen gaan samenwonen, maar door te trouwen spreek je toch wat naar elkaar uit, het doet wat met je relatie.”

Jullie waren nog student, wilde je niet eerst sparen voor de bruiloft?
“Ik heb daar wel over nagedacht, maar ik denk dat er nooit echt een goed moment was geweest. Hoe langer we zouden wachten, hoe groter de druk op een groot feest zou worden. Nu hadden we eigenlijk een goedkope bruiloft.”

Hoeveel hebben jullie dan uitgegeven?
“Het scheelt dat het in coronatijd was, want Maike heeft een gigantische familie en nu mocht niet iedereen komen. Er waren zeventig mensen in totaal. Alles bij elkaar kostte de bruiloft € 8.000, inclusief pak en trouwjurk.”

Hoe hebben jullie dat betaald?
“Mijn ouders betaalden mijn pak en mijn schoonouders betaalden de jurk van Maike. We hebben ook geld gekregen natuurlijk van de gasten. Dus als je dat tegen elkaar wegstreept, bleef er voor ons nog € 3.500 over. Dat hebben we betaald van onze studielening.”

Oké, wacht even. Ik hoor vaak dat een bruiloft al snel € 20.000 kost. Hoe kon het dat jullie feest zo goedkoop was?
“Het hielp dat we best veel mensen kenden, vanuit de kerk. Dus aan fotografie en muziek hoefden we niet veel uit te geven. De oude huisgenoten van Maike versierden de locatie en vrienden waren onze ceremoniemeesters. Na afloop hielp bijna iedereen mee opruimen. Daarom hebben we nog iets van € 400 korting gekregen van de locatie.”

Dus je hoefde niet zo’n over de top sprookjesbruiloft?
“Nee joh! Wij dachten: waar gaat het nou eigenlijk om? Nou, dat wij een leuke tijd hebben. En wat anderen daarvan vinden, kon ons gestolen worden.”

En jullie hebben de bruiloft dus bekostigd met de lening bij DUO?
“Klopt. We hadden toch al een studieschuld. We zijn namelijk de pechgeneratie, omdat wij geen basisbeurs meer kregen. Dus dat we voorlopig geen huis zouden kunnen kopen, dat wisten we toch al. Bij elkaar opgeteld hebben we € 60.000 studieschuld. En we zien de bruiloft ook wel als een investering in onze toekomst.”

Zit je daarover in, over die studieschuld?
“Valt wel mee, eigenlijk. Zodra we allebei afgestudeerd zijn en een baan hebben, beginnen we gewoon met aflossen. Ik heb vrienden die heel activistisch zijn, omdat ze denken nooit een huis te kunnen kopen. Zelf heb ik daar geen haast mee, we wonen nu op een mooie plek. We zijn er nog niet over uit of we kinderen willen, vanwege het milieu. Maar áls we ervoor gaan, zouden we er graag drie willen. En dan is een groot huis natuurlijk wel leuk. Dan is een studieschuld niet handig. Maar dat komt tegen die tijd vast goed.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!