Kasboek: “Ik krijg elk jaar € 2500 van mijn oma’s, maar vrees dat ik nooit een huis kan kopen”

Yes! Een nieuw kasboekje om in mee te gluren. Ditmaal van Elianne, die fulltime in de reisbranche werkt. De 29-jarige vrijgezel woont met een huisgenoot in Rotterdam en heeft – mede dankzij haar oma’s – een goed gevulde spaarrekening, maar vreest dat een huis kopen erg lastig wordt.

Ben je tevreden met je salaris?
“Op zich wel. Voor de branche waarin ik werk en de werkzaamheden die ik doe, mag ik niet klagen. En ik vind m’n baan te gek – ook niet onbelangrijk. Al moet ik zeggen dat het ook fijn was geweest als ik netto nog iets hoger uit zou komen. Vorig jaar heb ik talloze sollicitaties gehad bij allerlei leuke bedrijven. Maar vaak kwam het netto salaris niet boven de € 2.000 uit. Dan kreeg ik te horen dat ik de baan ‘vooral leuk moest vinden en het niet voor het geld hoefde te doen. Want dat is er in de toeristische sector niet’. De coronajaren hielpen daar natuurlijk ook niet echt aan mee. Ik ben blij dat ik toch voet bij stuk heb gehouden en uiteindelijk € 2230 verdien. Ik moet het toch in m’n eentje rooien – en € 200 meer of minder maakt dan best een verschil.”

Je woont met een huisgenoot. Delen jullie de kosten voor bijvoorbeeld boodschappen?
“Soort van. We proberen alles zo veel mogelijk 50/50 te doen. De ene avond kookt de een, de volgende avond de ander. Maar we letten niet op wie een paar euro meer of minder betaalt. Dat doen we wel als we een borrel of uitgebreid etentje voor vriendinnen geven en het gaat om meer dan € 20. Dan sturen we elkaar een Tikkie. We zijn allebei vrijgezel en verdienen ongeveer hetzelfde, dus het voelt voor ons beiden prima zo. Als we een nieuw meubelstuk nodig hebben, dan splitten we de kosten. Mocht een van ons twee ooit verhuizen, dan zien we wel wie welke items mag houden.”

Die € 310 aan boodschappen is dus echt voor jou alleen?
“Ja. Ik moet eerlijk zeggen dat ik gewoon altijd koop waar ik zin in heb. Aanbiedingen let ik niet bepaald op. Als het zou moeten of als ik zou willen, zou ik op deze post het meest kunnen besparen, denk ik. Doordeweeks koop ik niet hele bijzondere dingen. Vooral in het weekend ga ik los. Zo heb ik boodschappenservice Flink laatst helemaal ontdekt. Als ik op zaterdag met een kater wakker word, bestel ik zo voor € 20 aan cola, vette broodjes en zoetigheden. Binnen tien minuten staan ze dan op de stoep met een tasje vol. Ideaal voor brakke dagen, maar iets minder voor de portemonnee.”

De tekst gaat verder onder de video

https://www.instagram.com/reel/Cib2zeQjG99/?utm_source=ig_web_copy_link

Hoe kom je aan zo’n goed gevulde spaarrekening?
“Mijn ouders hebben altijd flink geld opzij gezet in mijn jongere jaren. Toen op mijn achttiende ging studeren, had ik volgens mij al € 15.000 op m’n rekening staan. Ze hebben ook mijn rijlessen, collegegeld en een tijdens mijn studie een groot deel van de huur betaald. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Mede daardoor heb ik een heel onbezorgde studententijd gehad, inclusief studiereizen en minors in het buitenland. Het lukt me eigenlijk elke maand om te sparen, maar ik heb ook mazzel met twee oma’s die me rond m’n verjaardag en de feestdagen altijd wat extra’s geven. Bij elkaar zo’n € 2.500 per jaar. Daar kan ik elk jaar van op vakantie of ik kan er een grote aankoop van doen, zoals een laptop of scooter.”

Waar zou je nooit op bezuinigen?
“Leuke dingen. Ik maak doordeweeks behoorlijk lange dagen op kantoor en vind het heel belangrijk om buiten werktijden lekker te ontspannen. Ik ga graag buiten de deur eten of borrelen. Daar bespaar ik eigenlijk nooit op. Hetzelfde geldt voor concerten en festivals. Al probeer ik het wel binnen de perken te houden. Dat kan ik af en toe best lastig vinden, omdat bijna al mijn vrienden en vriendinnen een relatie hebben. Met twee inkomens en lagere woonlasten heb je toch al gauw meer te besteden dan in je eentje. Ik ben een derde van mijn salaris al kwijt aan de huur en zorgverzekering. Dan vind ik € 50 voor een hapje eten en paar biertjes wel echt de max op een avond.” 

Spaar je specifiek ergens voor?
“Ik hoop ooit een huis voor mezelf te kopen. Maar met de gekte op de huidige markt twijfel ik of een huis kopen me als single gaat lukken. Ik wil de stad liever niet verlaten – en daar staat een prijskaartje tegenover. Wellicht dat m’n ouders financieel een handje willen helpen als ik een studio of appartement op het oog heb. Ik ben me daar nu voorzichtig op aan het oriënteren. Voorlopig blijf ik nog gezellig met m’n huisgenoot in dit huurappartement. Als ik volgend jaar de 30 aantik, ga ik de opties eens wat serieuzer bekijken.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek