Sommige beleggers hebben succes, anderen niet. Wat is het verschil? Echt niet alleen geluk. Met deze zeven eigenschappen kom je al een heel eind. Ook als je geen doorgewinterde belegger bent.
1. Beleggen met een doel
Succesvolle beleggers maken een plan voor de toekomst. Ze weten wat ze ongeveer willen bereiken en wanneer. Bijvoorbeeld een extra spaarpotje voor het pensioen. Of een bepaald streefbedrag halen binnen tien jaar.
Dan zoeken ze uit wat ze elke maand kunnen en willen beleggen om dat doel te halen. Zo’n doel geeft richting voor de lange termijn. En als succesvolle belegger houd je stug aan dat plan vast. Je laat je niet zo makkelijk uit het veld slaan als de beurs even tegenzit.
2. Snap je iets niet? Niet doen
Beleggen hoeft niet moeilijk te zijn. Iedereen kan een beleggingsrekening openen en beginnen. Maar weten hoe beleggen werkt en waar je nou precies je geld in stopt, is wel handig. Zo voorkom je dat je ergens geld in belegt terwijl je geen idee hebt van de risico’s.
Een succesvoller belegger koopt dus niet zomaar een aandeel. Maar leest zich goed in. Verdiept zich in allerlei soorten beleggingen. En kiest zo welke manier van beleggen het beste past om het beleggingsdoel (zie punt 1) te halen.
3. Spreiden, spreiden, spreiden
Beleggen heeft risico’s. Dat hoort erbij. Succesvolle beleggers durven die stap te nemen. Maar ze proberen het risico van beleggen wel laag te houden. Dat doen ze zo:
Stop je je geld in aandelen van één of twee bedrijven? Dan loop je veel risico. Doet het bedrijf het heel goed? Dan groeit jouw beleggingspotje lekker. Maar, als het bedrijf het slecht doet, merk je dat in jouw potje ook.
Daarom spreiden succesvolle beleggers hun geld over heel veel beleggingen. Dat kan bijvoorbeeld via indexbeleggen. Dit houdt in dat je je geld belegt in een soort mandje met heel veel verschillende aandelen en/of obligaties. Als één bedrijf het dan slecht doet, heeft dat niet zoveel impact. Want je hebt nog een heel mandje vol met andere bedrijven. Zo neem je dus minder risico.
Beleggen in indexfondsen kan bijvoorbeeld bij Meesman, een gerenommeerde Nederlandse beleggingspartij. Indexbeleggen is hun specialisatie en ze bieden een aantal breed gespreide indexfondsen aan. De kosten zijn behapbaar en de service is goed. Bij Meesman kun je bijvoorbeeld beleggen in een indexfonds met ruim zesduizend verschillende aandelen, uit allerlei verschillende landen en sectoren. Gaat het met één bedrijf niet goed of gaat het zelfs failliet, dan zijn er nog 5.999 bedrijven over. Je loopt dus minder risico. Maar, de kans op een enorme klapper is natuurlijk ook kleiner.
Meer weten? Hier lees je hoe indexbeleggen bij Meesman werkt.
4. Inleggen en geduld hebben
Passieve beleggers hebben meestal meer succes dan actieve beleggers. Als je actief belegt, koop je zelf bijvoorbeeld aandelen van een paar bedrijven in de hoop dat je winst maakt. Soms lukt dat, maar vaak ook niet.
Daarom kiezen veel succesvolle beleggers voor passief beleggen. Passief beleggen houdt in dat je belegt in bijvoorbeeld een indexfonds (waar we het hierboven al over hadden), die een bepaalde index volgt. Indexbeleggen doe je voor de lange termijn, bijvoorbeeld voor tien of twintig jaar.
Je kunt elke week of maand inleggen. Vaak kun je dit automatiseren, wel zo gemakkelijk. Maar je kunt ook een succesvolle passieve belegger zijn door eenmalig een bedrag te storten en daar niet aan te zitten maar het lekker te laten groeien (als het goed is natuurlijk) door de jaren heen. En zo hoef je niet op zoek naar het perfecte moment om aandelen te kopen of verkopen. Dus je belegt zonder dat het tijd en energie kost. Oké, je moet natuurlijk wel van tevoren goed onderzoek waar en waarin je wilt beleggen. Maar eenmaal ingesteld, is het (automatisch) inleggen en laten groeien.
5. Emoties parkeren
Niemand weet wat de beurs morgen, overmorgen of volgende week doet. Ook succesvolle beleggers niet. Omdat de beurs op en neer gaat, gaat jouw geld dat ook. Dat kan nogal een achtbaan aan emoties zijn.
Misschien schiet je in de stress en verkoop je uit paniek de hele boel. NIET DOEN! Want zo pak je juist je verlies. Een succesvolle belegger laat zich niet leiden door emoties. Gaat de beurs omlaag? Dan zit je die dip gewoon uit. Want als de beurs omlaag gaat, gaat-ie meestal ook wel weer omhoog.
6. Van je winst afblijven
Hoe langer je belegt, hoe meer je profiteert van het rendement-op-rendement-effect. Dat houdt in dat het rendement over je beleggingen ook weer rendement oplevert. Zo groeit je beleggingspotje sneller dan wanneer je elke keer je winst zou opnemen.
Daarom blijven succesvolle beleggers van hun belegde geld af. Ze kijken af en toe hoe de beurs het doet. Maar laten verder hun geld met rust.
En heb je een financiële meevaller, zoals een salarisverhoging of extraatje? Als succesvolle belegger denk je eerder aan je beleggingsrekening dan aan je portemonnee. Dus niet uitgeven, maar beleggen.
7. Eerst een noodfonds, dan beleggen
Beleggen moet je niet in de problemen brengen. Geld dat je belegt, moet je kunnen missen. Daarom zorgt een succesvolle belegger eerst voor een financiële buffer. Daarvan betaal je onverwachte kosten, zoals een lekkage of een hoge rekening. Het geld dat dan overblijft, zou je kunnen beleggen.
Dus heb jij je noodfonds op orde? En wil je beginnen met beleggen? Met deze eigenschappen van succesvolle beleggers in je achterhoofd moet het jou ook zeker lukken. Succes!
Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.
Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.