Een nieuwe autoverzekering? Deze 9 tips helpen je op weg

Het afsluiten van een autoverzekering gebeurt vaak even snel als je een tweedehands auto koopt. Beetje zonde, want je kunt hier flink op besparen. Vandaag delen we de 9 beste tips om dit voor elkaar te krijgen. .

Door Janke Verhagen

De laatste keer dat ik een auto kocht is al een tijdje terug. Met mijn toenmalige vriend kochten we een gezinsauto. Met 5 deuren enzo. Handig, want er was een baby onderweg. We reden ervoor van Almere naar Den Bosch in ons oude bakkie, die nodig toe was aan vervanging. We maakten een proefrit, keken elkaar eens diep in de ogen aan en betaalden voor onze nieuwe (tweedehandse) Skoda Fabia. Mijn knalgele Fiat liet ik achter.

Maar je rijdt niet zomaar weg in je nieuwe bolide. Onverzekerd mag je de weg niet op, dus die verzekering moest te plekke geregeld worden. Ik belde mijn vaste verzekeraar, kletste even en sloot ter plekke een verzekering af. We konden gaan. Op naar huis. Met auto en verzekering. Ik weet oprecht niet meer wat deze verzekering ons kostte. Maar ik weet wel dat ik er nooit meer naar om heb gekeken. Tot de auto verkocht werd en ik de verzekering opzegde.

Binnenkort komt er weer een nieuwe auto. Voor mij nieuw dan. De auto zelf zal wel al wat jaartjes meedoen. Dus daar hoort weer een nieuwe verzekering bij. Maar nu ben ik voorbereid. Ik heb namelijk al het nodige voorwerk gedaan. Zodat ik tegen die tijd precies weet waar ik op moet letten als ik ter plekke een verzekering afsluit.

Lees ook: Besparen? Wij doen één auto weg.

  • Schadevrije jaren. Toen ik die Skoda kocht vroegen ze hoeveel schadevrije jaren ik had. Geen idee. Ik heb zomaar iets gegokt. Dit aantal had ik veel te laag ingeschat. Dus betaalde ik meer premie dan nodig was. Zonde. Zorg er dus voor dat je precies weet hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dat kan behoorlijk in premie schelen. Het staat op de polisblad bij je verzekeraar. En anders kun je het opvragen bij Roy Data.
  • Leaseverklaring. De afgelopen jaren had ik zelf geen auto. Ik lease een auto. Dus heb ik ook geen autoverzekering. En geen schadevrije jaren. Dacht ik. Maar ik kan dus een leaseverklaring opvragen bij mijn maatschappij. Zodat ook mijn lease jaren meetellen. Fijn. Niet vergeten te doen dus.
  • Dekking. De auto die ik binnenkort wil gaan kopen, is zeker geen nieuwe auto. Zo moet ik hem dus ook niet gaan verzekeren. Dat zou een beetje zonde zijn. Ik gok dat het een auto wordt van ongeveer 10 jaar oud. Als stelregel kun je aanhouden dat je voor auto’s tot zes jaar oud een allrisk verzekering afsluit. Is je auto ouder dan 10 jaar, dan kun je deze het beste WA verzekeren. En er tussenin? Dan kies je voor WA+. Handig om te weten voor je een verzekering afsluit.
  • Aantal kilometers. Een verzekeraar wil graag weten hoeveel kilometer jij per jaar in je auto rondrijdt. Begrijpelijk. Hoe meer kilometers jij maakt, hoe groter het risico dat er schade ontstaat. Zorg dus dat je weet hoeveel dat ongeveer is. Schat je dit te laag in, dan kan dit gevolgen hebben voor je vergoeding bij schade, en dat zou jammer zijn.
  • Aanvullende verzekeringen. Bij je autoverzekering kan je nog verschillende extra verzekeringen afsluiten. Bedenk van te voren goed welke bij jou passen, en welke vooral niet. En check ook even de voorwaarden van je andere verzekeringen. Zonde als je jezelf straks dubbel hebt verzekerd. 

Lees ook: Tot ziens aanvullende verzekeringen.

  • Soorten schade. Een verzekeraar heeft vaak aparte regelingen voor schade die niet vaak voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan schade door hagelstenen. Of schade die door vandalen gemaakt is. Niet alle schade wordt altijd vergoed. Check daarom van te voren goed wat de voorwaarden zijn.
  • Eigen risico. Stel, je krijgt schade. Dat is natuurlijk niet leuk. Maar wat zou je zelf kunnen betalen? Dat is het bedrag dat je als eigen risico kunt instellen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie. Handig om van te voren te weten wat jij eventueel zelf zou kunnen betalen. Als je dan per ongeluk toch schade rijdt, weet je in ieder geval waar je aan toe bent.
  • Reviews. Voorbereiding is het halve werk. Helemaal als ik straks bij de dealer sta, en ter plekke een verzekering wil afsluiten. Want los van alle voorwaarden en kosten, vind ik het ook belangrijk om te weten hoe de service is. Hoe is de verzekeraar bereikbaar, hoe keren ze uit bij schade en hoe lang duurt dat dan? Dus lees ik reviews. Samen weten we meer dan alleen.
  • Overstappen. Verzekering afgesloten, dan zetten we meteen een reminder in de agenda. Volgend jaar loop ik dan weer even al mijn eigen tips langs. En maak ik een nieuwe vergelijking. Wie weet levert het dan weer wat op.

Ik kan niet wachten op mijn nieuwe auto. Eindelijk verlost van dat veel te dure leasecontract (big mistake!). Ik ben supergoed voorbereid op het afsluiten van een autoverzekering. Die sluit ik ter plekke af. Met het voorwerk wat ik gedaan heb, hoef ik alleen nog even een vergelijking te maken via PriceWise, en dan kan ik de weg op. Veilig en verzekerd.

Waar let jij op bij het afsluiten van een autoverzekering? Deel je tips vooral.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!