Een flink bedrag cadeau van je ouders voor een huis? Het mag (bijna) niet meer

Een ton belastingvrij schenken voor een eigen huis, dat noemen we een jubelton. Maar deze vrijstelling verdwijnt. Hoe zit dat? Wij leggen het je uit.

Krijg je een schenking? Dan geef je dat op bij de Belastingdienst. Want over dat bedrag betaal je schenkbelasting. Hoeveel? Dat ligt eraan. Het hangt af van de waarde van de schenking. En van je relatie met de schenker. Zo betaal je als kind minder belasting dan als broer of zus. Ook zijn er een paar vrijstellingen. Tot een bepaald bedrag hoef je dan sowieso geen belasting te betalen. Eén daarvan is de schenkingsvrijstelling eigen woning. Beter bekend als de jubelton.

Dit is de jubelton

Je ouders of een andere gulle gever mogen je in 2022 maximaal € 106.671 schenken voor een eigen woning, zonder dat jij belasting betaalt. Dit is een eenmalige, verhoogde vrijstelling. Je gebruikt het geld voor het kopen of verbouwen van een eigen huis. Of voor het aflossen van je hypotheek of restschuld.

Tot € 106.671 betaal je dus geen schenkbelasting. Maar alleen als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet je onder andere tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. En moet je het geld binnen een bepaalde periode besteden aan de eigen woning. Krijg je meer dan die € 106.671? Over dat deel betaal je wel schenkbelasting. De tarieven vind je hier.

belastingvrij schenken mag niet meer

In 2023 gaat de vrijstelling omlaag

De jubelton – zoals we ‘m kennen – gaat verdwijnen. 2022 is het laatste jaar dat je nog ongeveer een ton belastingvrij kan schenken. Vanaf 2023 gaat de vrijstelling drastisch omlaag: van € 106.671 in 2022 naar € 27.231 in 2023.

Dit houdt in dat je tot € 27.231 geen schenkbelasting hoeft te betalen. Over alles daarboven wel. Een behoorlijk verschil dus.

Vanaf 2024 helemaal niet meer

Waar je in 2023 nog eenmalig € 27.231 belastingvrij voor een eigen huis mag schenken, wordt de jubelton vanaf 2024 helemaal afgeschaft. Waarom? Omdat de overheid de kansen op een eigen woning eerlijker wil maken. Wie een jubelton krijgt, heeft een streepje voor. Want met een boel eigen geld kun je makkelijker overbieden. Of de hypotheek rondkrijgen. Zonder de vrijstelling voor een eigen huis kan vermogen niet meer zo makkelijk van ouders op kind –  belastingvrij – doorgegeven worden.

Wat kan nog wel?

Als de jubelton verdwijnt, wat doe je dan? Er bestaan meer vrijstellingen. Vrijstellingen voor ouders en kinderen. En vrijstellingen als je geld van iemand anders krijgt, zoals je opa en oma. Naast de jubelton heb je in 2022 4 opties:

  1. Een eenmalige, verhoogde vrijstelling van € 56.724 voor een dure studie.
  2. Een eenmalige, verhoogde vrijstelling van € 27.231. Je beslist zelf wat je hiermee doet.
  3. Je ouders mogen je elk jaar € 5.677 belastingvrij schenken. Zomaar, zonder specifiek doel.
  4. Ieder ander persoon, zoals je oma, mag jou per jaar € 2.274 belastingvrij schenken. Daar mag je mee doen wat je wilt.

Elke vrijstelling heeft z’n mits en maren. Lees deze goed door. Zo mag je maar één keer een verhoogde vrijstelling gebruiken. Vrijstellingen mag je niet combineren. Krijg je bijvoorbeeld een jubelton? Dan mag je niet ook nog eens de verhoogde vrijstelling voor een dure studie inzetten. Daarnaast ziet de Belastingdienst je ouders als één schenker. Ook als je ouders zijn gescheiden.

Nog optimaal gebruik maken van de jubelton? Dit jaar is je laatste kans. Vanaf 2023 gaat ie flink omlaag. En per 1 januari 2024 bestaat de jubelton helemaal niet meer. Daarna kun je nog wel gebruik maken van de andere vrijstellingen. Ook mooi meegenomen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek