Single mom Jorien: ‘Ik kon in 3 jaar een derde van mijn hypotheek aflossen’

Het AflosSuccesverhaal. Een nieuwe rubriek op PorteRenee over supersnel je hypotheek aflossen. Deze week vertelt Jorien (35) hoe zij als alleenstaande moeder tienduizenden euro’s wist af te lossen in maar 3 jaar tijd.

Jij zult wel flink verdienen..

“Laat ik beginnen te zeggen dat ik niet rijk ben. Voordat iedereen denkt dat ik directeur ben van een of ander bedrijf. Ik werk 24 uur per week in de zorg als wijkverpleegkundige en krijg toeslagen, vooral omdat ik twee kleine kinderen heb. Zodra dat geld binnenkomt, zet ik een flink deel op mijn spaarrekening. Ik ben groot voorstander van mezelf voor de gek houden. Als ik het geld op mijn rekening laat staan, voelt het alsof ik het uit mag geven. Is het weg, dan voelt het alsof ik het moet doen met wat er overblijft. Ik creëer een soort schaarste voor mezelf. Dat werkt voor mij.’

Waarom doe je dat?

‘Vijf jaar geleden kocht ik mijn huis in Zeeland. Het is een rijtjeshuis met drie slaapkamer, voor mij en mijn twee zoontjes. Ik betaalde er 150.000 euro voor. Het was een goede deal, ook voor de streek waar ik woon. Toch was het spannend of de hypotheek rond kwam. De bank deed moeilijk en daar werd ik op mijn beurt nogal nerveus van. Was het inderdaad te hoog gegrepen? Hadden ze gelijk door te twijfelen of ik het wel kon betalen? Toen ik de hypotheek toch kreeg, begon ik daarom al snel met aflossen. Ik betaalde 870 euro per maand. Gelukkig kreeg ik een flink bedrag aan hypotheekrenteaftrek terug, maar dat betekende dat ik ook een hoop aan rente betaalde iedere maand. Dat stond me zo tegen. Dat ik alleen maar voor de bank aan het werk was. Ik dacht: ik laat die bank een poepie ruiken. Ze twijfelden of ik het wel kon betalen, dat zal ik ze laten zien dat ook. Na twee jaar mijn financien op orde krijgen, ben ik begonnen met fanatiek mijn hypotheek aflossen.’

Lees ook: Dankzij het aflossen op onze hypotheek, konden we ons droomhuis kopen

In drie jaar loste je 49.000 euro af. Dat is dik 1.300 euro per maand, als single moeder. Wow!

‘Ik hou mijn lasten heel bewust laag. Ik heb niks met shoppen voor de lol. Zolang mijn kast vol hangt met kleding, heb ik niks nieuws nodig, toch? Mijn kinderen krijgen gewoon kleding en speelgoed, maar niks overdreven duurs. Ze krijgen wel heel veel liefde, trouwens. Ha! Ik verzeker bescheiden en we houden allemaal van lekker thuis zijn. Ik probeer iedere maand 1500 euro spaargeld weg te zetten, waarvan het grootste deel naar de hypotheek gaat. Zo kon ik al een derde van mijn hypotheek aflossen. Ik ging in bruto maandlasten 870 euro per maand naar 550 euro. Een flink verschil. Ik ben daar heel trots op. Dat ik dat alleen voor elkaar heb gebokst.’

Mag je eigenlijk wel boetevrij zoveel aflossen?

‘Ik heb twee leningdelen, op het één mag ik onbeperkt aflossen. Op het andere 10% per jaar, wat ik tot nu toe ieder jaar haalde.’

Wat voor gevoel krijg je van het aflossen?

‘Een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb niemand nodig om het financieel te redden. Het geeft me ook een gevoel dat de toekomst positief is. Ik bouw ergens aan. Dat vind ik gaaf.’

Vertel je anderen over je aflosavontuur?

‘Eén vriendin weet ervan. Zij snapt het wel. Verder vertel ik het niemand. Ik ben bang dat mensen dan denken dat ik rijk ben en daar een oordeel over hebben. Of dat ze zeggen dat het geen goed idee is. Ik kan best onzeker zijn en ben bang dat ik dan ga twijfelen. Onzin, natuurlijk. Want ik ben zo blij dat ik hier ooit aan ben begonnen. Maar toch..’

Lees ook: We losten al 2 ton af op onze hypotheek

Wanneer denk je hypotheekvrij te zijn?

‘Volgens mijn berekeningen zou dat eind 2023 moeten lukken. Dan is iedere euro van mijn hypotheek afgelost. Het plan is om dan nog 10 jaar door te sparen. Ik wil op mijn 50e met pensioen, of alleen nog op oproepbasis werken. Dat ik zelf kan bepalen hoeveel ik werk en de druk van die rekeningen wegvalt. Natuurlijk moet de verzekering nog betaald en moet er gegeten worden, maar mijn lasten worden wel flink lager wanneer ik geen woonlasten meer heb. Misschien ga ik reizen, of ik verkoop mijn huis en neem dat geld om een huisje in de natuur te kopen. Ik weet het nog niet precies. Wat ik precies ga doen tegen die tijd, is niet het belangrijkste. Het gaat om de vrijheid om te kunnen kiezen voor een leven zoals ik dat graag leid. Los van de verplichting van je hypotheek. Daar doe ik het allemaal voor.’

Wil jij ook vertellen hoe jij het extra aflossen op je hypotheek aanpakt? Mail naar info@reneelamboo.nl o.v.v. AflosSuccesverhaal

De naam van de geïnterviewde is op haar verzoek aangepast.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!