€100.000 sparen. We gaan het weer doen

Een paar jaar geleden spaarden mijn man en ik €100.000 bij elkaar. Afgelopen week besloten we: we gaan het nog een keer doen. €100.000 sparen. Maar nu nog sneller.

Ik postte dit afgelopen week op Instagram:

“Jaaaaa hoor. We gaan weer beginnen. We gaan beginnen aan het sparen/wegzetten van nog eens 100.000 euro. Dit deden we al eens een paar jaar geleden. Toen kostte het zo’n 4 jaar. Dat geld zit nu in ons huis, waardoor we niet van die hoge vaste lasten hebben. Geeft veel gevoel van vrijheid en nog altijd heel blij mee. We willen het dit keer sneller voor elkaar krijgen dan 4 jaar. Ja we zijn ambitieus. Het plan plus bijpassend Google Drive bestandje is al ontworpen. We hebben er allebei zoveel zin in. We hebben niet eens meer een concreet doel nodig om gemotiveerd te blijven. Dat zit er inmiddels zo ingebakken. We weten nog niet eens wat we met het geld gaan doen. Beleggen? Investeren in appartement voor de verhuur? Who knows. De weg erheen, het sparen zelf, vinden we al motiverend genoeg. Zo’n uitdaging waarvan je denkt: dat gaat nooit lukken. En dan toch zorgen dat het slaagt. Misschien zelfs nog iets sneller dan gepland. Dus dat betekent side hustlen, bewust uitgeven en maandelijks zoveel mogelijk inleggen. Maar net zo belangrijk: ook nog leuk leven dus gaan mijn man en ik vanmiddag samen naar de nieuwe Woody Allen kijken. Met een beetje een gevoel van opwinding in ons buik over dit nieuwe, krankzinnige plan.”

En ik kreeg veel reacties. Onder de post en in privé-berichtjes. Mensen die het motiverend vonden en ook een spaarplan op gingen zetten. Ook wel een paar reacties van mensen die het stom vonden. Dat we het plan überhaupt hadden en dat we het op socials delen. Tja, die heb je er altijd bij zitten. Daar laat ik me niet meer door tegenhouden. Omdat er zoveel reacties kwamen, besloot ik er ook een gewone blog over te schrijven. Ook om zo alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zoals de volgende:

Waarom?
Die vraag kreeg ik helemaal niet, maar is wel goed om te beantwoorden. We merken dat ons lasten dalen. Ik heb steeds meer controle over mijn geld. We maken andere keuzes ook. Was ik vroeger een luxepaardje, ging ik afgelopen zomer kamperen in een tent met mijn gezin. En ik vond het nog leuk ook. Oké, weer thuis in mijn eigen bed slapen vond ik ook héél leuk. Maar toch. Ik heb de vibe van het consuminderen en gewoon ook minder uitgeven (maar toch fijn leven) goed te pakken. We doen steeds vaker externe klussen voor bijvoorbeeld banken en verzekeraars. We helpen ze met communicatie en met teksten. Daardoor is mijn inkomen gegroeid. Mijn man besloot te gaan freelancen, waardoor zijn inkomen ook omhoog is gegaan. We dachten: we kunnen dit extra geld wel uitgeven, maar dat willen we niet. We leven zo prima. Dus besloten we een spaardoel te stellen. Omdat we de €100.000 al eens eerder hadden aangetikt, was het bedrag snel bepaald. We gaan nog een keer die ton doen. 

Hoeveel zetten jullie per maand weg?
Dit is altijd een lastig onderwerp. Ik wil graag alle bedragen noemen en ben altijd groot voorstander van open en eerlijk over geld praten. Dat weten jullie inmiddels wel. Maar als ik nu bedragen noem, kan het anderen ook motiveren. Dan krijg ik reacties als: dat is voor mij niet haalbaar, dus laat maar. Het gaat niet om hoeveel je per maand wegzet of hoe lang je erover doet. Dat het plan er is en dat je ooit over die finish wilt gaan is veel belangrijker. Ook is onze situatie niet te vergelijken met die van iemand in loondienst. Wij hebben financieel veel grotere pieken en dalen. We bouwen geen pensioen op, zijn voor van alles niet verzekerd en betalen daar dus ook niet voor. Wel kan ik zeggen dat we er vorige keer 4 jaar over deden en dat we het nu sneller willen bereiken. We starten al met een spaarpotje van €15.000. Dat hebben we de laatste tijd beetje bij beetje bij elkaar geharkt. Dus dat is een fijn begin. Voor sommige mensen die minder te besteden hebben of hogere lasten hebben, kan €15.000 al een prachtig doel zijn. Wat het ook is, als je er maar echt voor gaat.

Waar laten jullie het geld?
Goeie vraag! Wij verdelen het over een ouderwetse spaarrekening met een (voor nu) redelijke spaarrente en beleggingen. De precieze verdeling moeten we nog bepalen. Die hangt ook een beetje af van wanneer we het geld gaan gebruiken. Daar zijn we nog niet uit. Gaan we het geld überhaupt gebruiken of laten we het op de beurs staan voor later? Als we het geld echt in gaan zetten ergens voor, bijvoorbeeld aflossen van onze hypotheek of aankoop van een appartement, dan is het wellicht handiger om het op een spaarrekening te zetten. Stel dat de beurs het net beroerd doet als jij je geld eraf wilt halen. Dat zou toch lullig zijn.

Wat doen jullie om het doel te bereiken?
Wat niet? Haha. Mijn man en ik zijn echt nerds, wat dit betreft. Als wij een doel stellen bijten we er ons echt in vast. Wanneer één van ons een factuur uitbetaald krijgt, roepen we meteen de ander erbij. Om te overleggen hoeveel van dat bedrag naar de spaarrekening kan. Mijn man belde mij gisteren nog op. Hij had een bedrag ontvangen van een factuur die al heel lang geleden uitgeschreven was. 800 euro ging het om. Hij had het geld in zijn hoofd al afgeschreven. Maar wat deed die geweldige man van mij toen hij het onverwacht toch ontving? Hij stortte het in trackers op de beurs. Ik ken genoeg mannen die er eerder kleding, een drone of een aanbetaling op een motor van hadden gedaan. Toch? 

We besparen waar we kunnen (boodschappen, interieur, kleding) maar op een fijne manier. Dus niet alsof we op een houtje moeten bijten. We gaan wel wat minder uit eten en koken vaker uitgebreid thuis. We geven geen geld uit waar niet goed over nagedacht is. We deden een auto weg. We wonen niet in een duur huis, zoals we zouden kunnen doen. En zo door. We doen het allemaal met een glimlach. Niemand lijdt eronder. Ons doel komt wel iedere maand dichterbij.

Verder houden we ons voortgang bij in een Excel-bestandje. Helemaal mooi gemaakt door mijn man. Telt vanzelf op, trekt af. Dat soort dingen. Dit bestandje werken we iedere maand aan het begin van de maand bij. En dan allebei glimmen omdat we voorlopen op ons doel.

Waarom ik dit met jullie deel? Misschien is dat nog een goede vraag om te beantwoorden. Omdat ik hoop dat het jullie enthousiast maakt. Niet perse om ook een ton te sparen, maar om een voor jou realistisch spaardoel te stellen. Als je dat haalt, voel je je zo trots. Het geeft veel vertrouwen in jezelf en (als je een partner hebt) in elkaar. Maar ook in de toekomst: als je nu van minder geld kan rondkomen, kan dat dus ook wanneer het financieel een keer tegenzit. Hoe lekker is het dan als je wat geld achter de hand hebt omdat je ook een krankzinnig spaardoel stelde en haalde?

Ik ben benieuwd naar jullie visie en vragen. Hebben jullie een spaardoel? Hoe werk je ernaar toe? Zijn er dingen die je nog van mij wilt weten hierover? Let me know.

En, spaarse!


In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!