€ 100 per maand beleggen: dit levert het op

Als je vandaag begint met maandelijks € 100 beleggen. Hoeveel heb je dan over 25 jaar? We gingen op zoek naar het antwoord op die vraag.

Als ik je nu vraag om € 100 per maand weg te zetten, is je eerste vraag waarschijnlijk: wat levert het me op? Logische vraag. Daarom ga ik in dit artikel op zoek naar het antwoord. Ik kan meteen al zeggen: garanties zijn er niet. Beleggen is anders dan sparen. Bij sparen zet je je geld op een rekening en weet je zo goed als zeker dat het er over 25 jaar nog staat. Je kunt er dan misschien wat minder voor kopen, maar het bedrag zal – behalve een beetje bijgeschreven rente – niet veranderd zijn.

100 beleggen

Bij beleggen werkt het anders. Er zijn vooraf geen zekerheden. Het enige waar je een beetje op kunt bouwen zijn in het verleden behaalde resultaten. Al, en jullie kennen deze zin allemaal, bieden die geen garanties voor de toekomst. Toch gaan we even terug kijken. Tussen 1900 tot 2017 was het rendement (de winst, dus) op wereldwijde aandelen gemiddeld 8% per jaar.

Dat zegt niks over wat er in die jaren los van elkaar gepresteerd werd. Er zaten genoeg jaren bij die veel slechter scoorden dan die 8%. Er waren er ook veel die het veel beter deden. En zo kom je op dat gemiddeld van 8% uit.

4 procent

In de som die ik nu met je ga maken, ga ik uit van een heel bescheiden, gemiddeld rendement van 4%. Ook die is geen garantie, maar gebaseerd op het verleden echt heel voorzichtig.

De vraag is nu: hoeveel geld heb je – met dit rendement – als je de komende 25 jaar € 100 per maand inlegt op de beurs? Het antwoord is € 51.051. Als je dat geld niet had belegd met een rendement van 4% maar had gespaard met een spaarrente van 0,5% (dat is veel hoger dan het nu is), had je als eindbedrag € 31.957 gehad.

Het verschil wordt groter wanneer je rendement (winst) hoger is. Ik pak er even een voorbeeldje bij van beleggingspartij Meesman, waar wij beleggen in indexfondsen. Het fonds aandelen ontwikkelde landen (een fonds met 1600 aandelen erin) maakte in de laatste vijf jaar bijvoorbeeld gemiddeld 8,4% rendement.

Dan zou € 100 per maand inleggen, met dat gemiddelde rendement van 8,3%, na 25 jaar een geldpot opleveren van € 97.203.

[mailerlite_form form_id=10]

Appels en peren

Nu vind ik het altijd belangrijk om te zeggen dat je sparen en beleggen niet met elkaar kunt vergelijken. De kans dat je op de beurs meer rendement maakt is groot, maar je loopt altijd enig risico. Dat is bij sparen natuurlijk niet zo. Sparen is wat mij betreft iets wat je doet wanneer je een korte termijn doel voor je geld hebt. Wil je bijvoorbeeld binnen twee jaar een huis kopen? Ga het geld dat je daarvoor nodig hebt dan vooral NIET beleggen. Daar wil je geen risico mee lopen en bovendien is twee jaar – wat mij betreft – te weinig tijd om ermee de beurs op te gaan.

LEES OOK: Zo reken je uit hoeveel je kunt inleggen

Daarnaast spaar je natuurlijk voor een financiële buffer. Ook dat geld: nooit naar de beurs brengen. Maar lukt het je daarna om geld over te houden? Laat dat dan niet werkloos op je bankrekening staan. Zonde! Zet het aan het werk op de beurs. Neem de tijd, spreid je beleggingen en geef je geld de kans om te groeien.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

 

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop