Ken je de app Dyme al? Die geeft je met een paar drukken op de knop overzicht in je financiën en helpt je die kosten omlaag te krijgen. We proberen de app voor je uit.
Elk financieel doel begint met een eerste stap. In negen van de tien gevallen is deze stap het onder controle krijgen van je financiën. En, niet onbelangrijk, controle houden. Bij PorteRenee hebben we al veel verschillende manieren gezien om deze controle te krijgen. Van old-school huishoudboekjes tot Excel-sheets gevuld met ingewikkelde formules.
Nu is er onlangs een nieuwe app gelanceerd die belooft je te helpen bij een gezonde financiële huishouding: Dyme. We like! Ze beloven je inzicht te geven in je inkomsten en uitgaven. Ze gaan ook voor je aan de slag om die lopende contracten en abonnementen op te zeggen of over te sluiten. Dyme vindt namelijk dat jij, als trouwe klant van bijvoorbeeld je energieleverancier, eigenlijk recht hebt op meer korting dan elke nieuwe klant. Dus gaan ze voor jou onderhandelen. Lukt het: dan heb jij je korting en krijgt Dyme daar een percentage van. Lukt het niet, dan betaal je niks. No cure no pay dus.
Klinkt goed natuurlijk. Maar hoe werkt de app in de praktijk? De app downloaden en installeren is zo gepiept. Daarna moet je je bankrekeningen koppelen. Je kunt kiezen voor al je rekeningen, maar bijvoorbeeld ook alleen voor de rekening waar je vaste lasten vanaf worden geschreven. De koppeling gaat via een beveiligde omgeving. Dyme gebruikt hiervoor dezelfde beveiliging die de banken gebruiken bij het internetbankieren. Een veilig idee. Op dit moment kun je Dyme gebruiken met de volgende banken: ING, ABN Amro, Rabobank, Bunq, SNS, ASN, RegioBank en Triodos. Er zit geen limiet aan het aantal rekeningen dat je wilt koppelen.
Als de app je gegevens heeft binnengehaald worden al je transacties automatisch in een bepaalde categorie gezet. Super handig, want dit scheelt veel tijd. Eerlijk is eerlijk, een aantal transacties moeten er handmatig aangepast worden, want die staan niet helemaal goed. Maar als je dat één keer gedaan hebt, gaat het de volgende keer vanzelf goed. Je kunt ervoor kiezen om alleen je vaste lasten in een handig overzicht te laten zien, maar ook bijvoorbeeld je variabele lasten. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen, kleding of inrichting. Vooral deze functie vinden wij heel handig. Zo weet je precies wat je kwijt bent aan deze categorieën. En dit helpt je weer om een budget te gaan bepalen.
Voor het krijgen en houden van overzicht van je financiën is Dyme dus echt handig. Het grote verschil met de apps van de banken zit erin dat zij voor jou op zoek gaan naar betere deals. En omdat ze werken volgens het no cure no pay principe, kost dit je niks extra’s. Behalve natuurlijk als zij een betere deal voor je kunnen regelen. Dan betaal je een percentage van 30% van de korting aan Dyme. Dyme onderhandelt voor je met kabelleveranciers, energieleveranciers, krantenabonnementen en autoverzekeringen. Hier zullen op termijn steeds meer mogelijkheden bij komen.
Lees ook: Waarom je vandaag nog je alles-in-1 pakket moet opzeggen.
Natuurlijk kan Dyme niet bestaan van de lucht. Naast het percentage wat zij ontvangen als de onderhandeling lukt, bieden ze ook een Premium abonnement aan. Dit kost €6,99 per maand of €11,99 per drie maanden. Binnen deze service zeggen zij voor jou ongewenste abonnementen op (per aangetekende brief) met een opzeggarantie. Ook kun je, in de premium versie, zelf categorieën aanmaken om zo een écht goed persoonlijk financieel overzicht te maken. Voor de één zal dit niet nodig zijn, een ander zal het juist een enorme aanvulling vinden. Waar wij echt heel blij van worden is dat Dyme de premium versie gratis aanbiedt voor mensen met een uitkering of voor mensen die op (of onder) bijstandsniveau verdienen. Echt tof, want zeker dan telt iedere euro.
De app is bij ons nu een aantal weken in gebruik en we zijn voorzichtig enthousiast. Zo krijgen we elke dag een melding met ons saldo (op de verschillende gekoppelde rekeningen), de aanstaande betalingen en eventuele besparingsmogelijkheden. Deze meldingen zijn overigens allemaal instelbaar. Je kunt dus ook kiezen voor geen meldingen of juist alleen meldingen al er geld binnenkomt. Wat jij fijn vindt. Omdat wij zelf al vrij stevig onderhandelen met onze leveranciers, viel deze functie voor ons buiten de mogelijkheden. Dat zegt dus wat over onze lage lasten en over onze onderhandelvaardigheden. Hoera! Als jij onderhandelen lastig vindt, dan kun je dit dus door Dyme laten doen.
Er zijn nog wel een aantal zaken die we missen binnen de app. Zo zouden wij graag ook een budget willen kunnen toevoegen, zodat je kan zien hoe de realiteit is ten opzichte van de app. Geef ik meer of minder uit dan de bedoeling is? Dyme geeft aan deze functie binnenkort toe te voegen. Net als de mogelijkheid om PayPal en creditcard te koppelen. Er komt ook nog een chatfunctie aan. Je kunt dan via de app chatten met financieel adviseurs over complexe geldzaken. Deze adviseurs zijn allemaal gecertificeerd en weten waar ze het over hebben.
Conclusie: toffe app, met ook nog veel potentie. Zeker het proberen waard.
Download: Dyme voor Android of Dyme voor iOS
Ken je de app? Al eens geprobeerd? We zijn benieuwd naar je bevindingen!
