Dit wordt allemaal (nog) duurder komend jaar

Steeds minder boodschappen voor hetzelfde geld: dat is niks nieuws meer. Blijft dat in 2023 ook zo? En wat wordt er nog duurder komend jaar?

Hoe de economie er volgend jaar uitziet, weet niemand. Echt zeker is ’t pas achteraf. Wat wel zeker is: de meeste prijzen gaan niet omlaag. Maar juist verder omhoog. Sommige prijsstijgingen zijn al bekend. Anderen zijn een schatting of plan. Wij zetten 10 dingen op een rij die komend jaar (waarschijnlijk) duurder zijn dan nu.

1.      Boodschappen en energie

Hoe hoog de inflatie volgend jaar wordt, kunnen we je niet zeggen. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht een daling van 9,9% dit jaar naar 4,3% in 2023. Maar dat staat niet vast: het is een schatting.

De inflatie wordt berekend op basis van een mandje met goederen en diensten: hoeveel zo’n mandje nu kost ten opzichte van vorig jaar. In 2021 kostte dat mandje bijvoorbeeld € 100. En nu € 110. Dan is de inflatie in 2022 10%. Kost hetzelfde maandje in 2023 € 111? Vergeleken met 2022 is dat een kleine prijsstijging (€ 1), terwijl het verschil met 2021 wel groot is (€ 11).

Een lagere inflatie betekent dus geen lagere prijzen. Die 4,3% komt bovenop de inflatie van 2022. Het CPB gaat ervan uit dat vooral boodschappen en energie duur blijven, of zelfs duurder worden. Bijvoorbeeld door stijgende transportkosten.

Omdat de overheidssteun tijdelijk is, zoals de energietoeslag en het prijsplafond, gaan we die prijzen extra voelen. Zo gaan we er naar schatting in 2023 gemiddeld 6,8% in koopkracht achteruit.

2.      Alles met grondstoffen

Waarschijnlijk gaan de prijzen in de supermarkt in 2023 verder omhoog. Met zo’n 10%. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Het gaat dan vooral om boodschappen waar grondstoffen inzitten, zoals granen voor brood. En de producten die veel energie kosten om te maken.  

3.      Zorgverzekering

Volgend jaar betalen we meer zorgpremie. Hoeveel? Gemiddeld € 12 per maand. Dat is € 144 per jaar meer dan dit jaar. Daar staat tegenover dat de zorgtoeslag ook omhoog gaan. Of je daar recht op hebt, check je hier.

4.      Drinkwater

Volgend jaar gaan we zo’n € 20 tot € 50 meer betalen voor ons drinkwater. Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland is Vitens. En bij hen gaat 1.000 liter water in 2023 € 0,85 kosten. In 2022 betaalden we daar € 0,72 voor. Dat is een prijsstijging van 18%.

Een gemiddeld huishouden van vier personen verbruikt ongeveer 160 kubieke meter water per jaar. Dat is 160.000 liter. Nu kost dat € 115. Volgend jaar wordt het € 136. Ruim € 20 meer, dus.

5.      Kinderopvang

De tarieven voor kinderopvang en buitenschoolse opvang gaan in 2023 omhoog. Gemiddeld met zo’n 8,5%. Daarbij komt dat de eigen bijdrage tussen de 10% en 40% omhoog gaat. RTL Nieuws zocht dat uit. Het hele artikel lees je hier.

6.      Losse treinkaartjes

Gemiddeld wordt de trein 4,3% duurder. Dat maakte de NS bekend. Waarom? Ook de NS heeft te maken met stijgende kosten. Bijvoorbeeld voor brandstof en personeel. Die kosten rekenen ze (deels) door aan de klanten. De prijs voor losse treinkaartjes stijgt met 5,5%. Een paar abonnementen worden juist goedkoper, met 2,4%. Ook de bus en tram worden volgend jaar duurder: gemiddeld met ruim 7%.  

7.      Roken

Vanaf 1 april 2023 gaat de belasting op sigaretten waarschijnlijk omhoog. Dit heet de tabaksaccijns. Nu kost een pakje sigaretten gemiddeld € 8. Vanaf midden volgend jaar wordt dat € 9. En vanaf 2024 € 10. Ook shag en sigaren worden duurder. Een pakje shag kost nu gemiddeld € 14. Vanaf 2024 wordt dat € 17.

8.      Pakketjes

Het verzenden van pakketjes wordt waarschijnlijk duurder. Net zoals postzegels. Eén postzegel van PostNL kost nu € 0,96. Vanaf 2023 wordt dat € 1,01. Alle tarieven voor 2023 vind je hier. Ook DHL gooit de prijzen omhoog: met 7,9%.

9.      Vliegtickets

Vliegen wordt komend jaar duurder. Omdat de overheid per 1 januari 2023 de vliegbelasting wil verhogen. Nu betalen we ongeveer € 8 vliegtaks per ticket. Komend jaar wordt dat € 26. Een stijging van 225%.

10. Auto rijexamen

Volgend jaar je rijbewijs halen? Dan ben je duurder uit. Het CBR verhoogt de tarieven met gemiddeld 3%. Zo betaal je in 2023 € 41 voor een theorie-examen. Nu is dat nog € 37. Een praktijkexamen wordt € 3,25 duurder.

Nog duurder komend jaar, dus…

Geen fijn vooruitzicht, al die stijgende prijzen. Wel belangrijk om je voor te bereiden. Zet daarvoor al je inkomsten en uitgaven op een rij. En kijk welke kosten je kunt schrappen. Of waarop je kunt besparen. Nog geen financiële buffer achter de hand? Dat is een mooi goed voornemen voor 2023!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek