Dubbele vaste lasten: speur ze op en weg ermee

Een dubbele verzekering. Een lidmaatschap van de ANWB terwijl pechhulp al bij je autoverzekering in zit. Heel veel mensen hebben dubbele vaste lasten. Zonde van je geld. Dus speur ze op en zeg ze op.

Het moest in de gauwigheid gebeuren. We zaten al bij de notaris om te tekenen voor ons nieuwe huis, toen hij vroeg: Opstalverzekering en inboedelverzekering heb je geregeld? Ik knikte. Mijn man keek me aan zo van: ‘Oh, is dat zo?’ Ik knikte terug van: ‘Komt goed.’ Hij kende mij en mijn chaotische aard goed genoeg om te weten dat ik dat helemaal niet geregeld had. Toen we een half uur later en een huis rijker buiten stonden, zei ik meteen: ‘Snel, even een verzekering regelen.’

Ik googelde naar de goedkoopste en sloot meteen af. Ik was veel te bang dat net nú mijn nieuwe huis af zou branden, terwijl ik onverzekerd was. Wat ik vergat is dat we al een inboedel- en opstalverzekering hadden lopen, bij een andere verzekeraar. Wat ik had moeten doen was even rustig hun contactgegevens opzoeken en bellen om de verhuizing door te geven. Het was de haast die me nekte, denk ik.

Pas vandaag, bijna een half jaar later, kwam ik erachter dat ik twee opstalverzekeringen en twee inboedelverzekeringen heb. Foutje, bedankt. Ik had één van de twee woonpakketten meteen in één keer voor een heel jaar betaald, de ander betaalde ik iedere maand in termijnen. Daardoor was het me nooit eerder opgevallen. Dus ja, ook ik heb nu een keer geld weggegooid. Zonde, balen. Geen enorm bedrag. Niet meer dan een paar tientjes. Maar hey, ik was er liever van uit eten gegaan.

Ik ben echt niet de enige met zulke dubbele vaste lasten. Verzekeringen staan – vermoed ik – op nummer één. Daar hebben we het minste zicht op. Daar vinden we weinig aan en zien we als noodzakelijk kwaad. Afsluiten en niet meer naar omkijken. Ook ik maakte me hier dus schuldig aan.

Veel mensen hebben dubbele lasten. Maar hoe vind je die nou? Ik geef je 3 tips om ze op te speuren.

1. Je kunt dubbele vaste lasten pas achterhalen wanneer je weet waar je je geld aan uitgeeft. Dat betekent dus: je uitgaven bijhouden in een Excel-sheet of bijvoorbeeld in mijn mooie Money Planner. 
Al je vaste kosten invullen en bijhouden en iedere maand of eens in de drie maanden even de boel langslopen. Wat is er allemaal afgeschreven? Klopt dat met je overzichtje van uitgaven?

2. Check de voorwaarden. Van je verzekeringen en van abonnementen. Als je weet wat ze denken, kun je voorkomen dat je dubbel gedekt bent. Dat hartstikke zonde is van het geld. Denk bijvoorbeeld aan een reisverzekering en een zorgverzekering, beide met dekking op zorg in het buitenland. Zonde! En dat ontdek je wanneer je de voorwaarden van elke verzekering even doorneemt. Nog een veelvoorkomende onnodige vaste last is bijvoorbeeld het ANWB-lidmaatschap. Bij sommige autoverzekeringen zit pechhulp inbegrepen. Dan kun je, als je straks langs de weg staat, dus kiezen wie je belt. De één of de ander. Luxe positie, maar nogal zonde van je geld. Nu ben ik sowieso niet zo’n ANWB-type. Ik heb iets te vaak 1,5 uur moeten wachten op een sleepwagen. Dus nu leg ik de verantwoordelijkheid om me te komen redden maar gewoon lekker goedkoop geheel bij mijn man neer. Ik kom tegenwoordig – met corona- toch amper verder dan de hoek van mijn eigen straat.

3. Zoek uit welke lasten je het beste op kunt zeggen. Welke levert financieel het meeste voordeel op om weg te doen? Houd bij wat je bespaart met deze aanpak, en zet dit geld iedere maand automatisch op je spaarrekening. Zo weet je zeker dat het geld op een goede plek terecht komt en niet zomaar aan een dingetje hier of daar alsnog uitgegeven wordt.

Als je toch bezig bent, check ook even of je niet oververzekerd bent. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij een auto. Die koop je bijvoorbeeld nieuw en verzeker je all risk. Vervolgens vergeet je om na een paar jaar die dekking te verlagen, waardoor mensen voor hun 20 jaar oude Volvo met 200.000 kilometer op de teller nog altijd de hoofdprijs betalen in verzekeringspremies. Zondegeld.

Je financiën, van verzekering, hypotheek, beleggingen, of spaarpot, zijn dingen waar je naar moet blijven kijken. Het is niet één keer afsluiten en dan loslaten. Check het ieder jaar even. Hoe sta ik ervoor? Gaat het allemaal nog goed? Of moet ik dingen veranderen nu mijn leven of wensen veranderd zijn? Zet het gelijk even in je agenda. Volgend jaar doe je dit weer even. Dat slaapt lekker, joh: weten dat je het op orde hebt!

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!