Dorothée had nog €3,97 en bedacht toen een briljant plan

Dorothée (43) had drie jaar geleden nog maar €3,97. Toen deed ze iets dat haar leven en haar financiële situatie compleet veranderde.

Via meerdere mijlpalen vertelt Dorothéé haar geldverhaal. Van hoe ze er 4 jaar geleden voorstond, tot nu en haar beeld van de toekomst.

4 augustus 2016 – Rock bottom

“Binnen een paar weken ging het financieel helemaal mis bij mij. Ik ontving een belastingaanslag, kreeg maar niet betaald voor een grote opdracht en het was zomer. Als trainer van studenten, verdiende ik in die maanden amper geld. En dus had ik op 4 augustus nog maar €3,97. Verder was alles op. Al wekenlang stond ik stijf van de stress. ‘s Nachts lag ik wakker, te piekeren over hoe ik dit op ging lossen. Ik kwam er niet uit en ging gewoon door op de weg die ik altijd al liep, al wist ik dat die me nergens bracht. Ik denk dat ik rock bottom moest raken, het diepste punt mogelijk, om weer helder te kunnen denken. Ik had niets meer, ook niets meer te verliezen en er moest nú een oplossing komen. Mijn dochter zou twee dagen later thuiskomen van drie weken bij haar vader. Ze zou op die dag ook jarig zijn. Ik kon haar niet eens een cadeautje of een taart geven. Dus deed ik alles om aan geld te komen. Ik verkocht spullen op Marktplaats. Ik zocht naar bijbaantjes, maar dat leverde ook niet meteen geld op. Opeens had ik een ingeving: waarom schrijf ik geen boek over mijn situatie? Over in een rijk land als Nederland toch écht aan de grond raken. Blut zijn. En over hoe ik hier weer uit ga komen. Het boek moest ik nog schrijven, maar kon ik wel alvast verkopen. Voor een tientje per stuk. Ik maakte met mijn telefoon een filmpje van mezelf. Waarin ik vertelde dat ik de laatste €3,97 die ik nog had, net over had gemaakt naar de spaarrekening van mijn dochter. Met 0 euro op mijn rekening, voerde ik de druk op mezelf nog wat verder op. In een wereld waarin iedereen deed alsof het geweldig met hem of haar gaat, ging ik met de billen bloot. Ik had niks meer. En ik had geld nodig. Ik vroeg iedereen: ‘Koop mijn boek!’ Help me door deze periode heen en als bedankje krijg je straks een prachtig boek over hoe ik hieruit ben opgeklommen. Want ik zou eruit komen, dat wist ik zeker. Ik zette het filmpje op Facebook en het werd flink gedeeld. Media doken er bovenop. Aan het einde van de dag had ik 64 boeken verkocht á €10. Wat een geweldig lieve mensen, allemaal. Er stond dus €640 euro op mijn rekening. Ik kon boodschappen doen en bakte twee dagen later een taart voor mijn dochter.”

September 2016 – Leren van de beste

Voor mijn boek ging ik ondernemers interviewen. Ik benaderde iedere ondernemer waarvan ik dacht te kunnen leren. Van Annemarie van Gaal tot Henny van der Most. Iedereen zei ja. Geweldig! Ik leerde van ieder gesprek. En ik besloot deze lessen direct toe te passen. Ik verdiepte me in businessmodellen, investeren, persoonlijke financiën. Ik verhoogde mijn uurtarief asl trainer iets en ging meer acquisitie plegen. Naast mijn werk met studenten, zette ik ook een plan op om meer commerciële klanten aan te trekken. Ik kon wel mensen willen helpen, maar de rekeningen moesten ook betaald. Ik merkte meteen dat er beweging kwam. Al binnen een paar weken had ik mijn eerste klussen te pakken. En kreeg ik weer geld op mijn rekening. Wat een rust gaf dat. Ik sliep weer goed.”

Februari 2017 – Eindelijk weer naar de kapper

“Zes maanden nadat ik het filmpje online zette, was ik financieel weer stabiel. Ik had spaargeld, ik kon mijn rekeningen betalen en ik had nieuwe, vaste klussen. Ik weet nog dat er in die tijd een blauwe brief op de mat viel en ik geen hartverzakking kreeg. Voor het eerst in tijden. Want ik wist: ik heb geld gereserveerd. Het was ook in die maand dat ik na zes maanden weer van mezelf naar de kapper mocht. Ik ging altijd naar een goede en vrij dure kapper. Daar stopte ik eerder uit geldnood mee. Ik had mezelf als beloning voorgehouden: als je er bovenop bent, mag je lekker naar je eigen kapper. Het was voor het eerst in tijden dat ik geld aan mezelf uitgaf. Dat ik dat weer durfde.”

2020 – Geld is niet vies

“Als ik nu terugkijk, zie ik heel scherp wat er mis ging. Ik had een negatief gevoel bij geld. Op de één of andere manier nam ik uit mijn jeugd mee dat mensen met geld geen leuke mensen zijn. Dat geld iets vies is, iets waar je ook niet over hoort te praten. Wanneer ik wel geld had, gaf ik het allemaal in een keer uit. In een soort paniek. Nu zie ik: geld hebben maakt je geen ander mens. Het maakt je alleen maar meer van wie je al was, omdat je de vrijheid en ruimte hebt om te doen wat je graag wilt en goed lijkt. Ik wilde voorheen de wereld veranderen zonder centen. Dat is lastig. Nu zie ik: dat gaat beter met geld op de bank. Dan kun je meer impact maken en ook meer weggeven. Dat doe ik nu ook. En zo blijf ik dat doen. Ik spaar, ik zet geld weg voor mijn pensioen, ik denk vooruit en ik deel. Het is allemaal niet zo ingewikkeld, nu ik mijn kop uit het zand heb getrokken. Geld an sich is niet belangrijk voor me. En dat kan ik nu zeggen omdat ik er weer genoeg van heb.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!