Doreen (32): “Zonder spaargeld had ik onder een brug kunnen belanden”

Doreen (32) heeft heel wat tegenslag gekend in haar leven. Ze belandde in een uitkering en ligt in de scheiding. Gelukkig spaarde ze voor die tijd keihard: “Anders had ik nu in de goot gelegen.”

Net voordat ik ziek werd, heb ik keihard gespaard. Ik werkte dubbele diensten. Overdag in de huishouding of horeca en ‘s nachts draaide ik nog slaapdiensten in de zorg. Het was slopend, maar ik had een doel. In die tijd woonde ik na een verbroken relatie weer bij mijn ouders. Ik zei tegen ze: ‘Pap en mam, ik ga nu voor mijn toekomst werken en sparen.’ Van mijn vader en moeder hoefde ik geen kostgeld te betalen. Het was hun manier om me te helpen. Iedere euro die ik verdiende ging naar mijn spaarrekening. Na twee verbroken relaties, wilde ik één ding: zelf een huis kopen. Ik had te vaak een woning moeten verlaten omdat er een liefde voorbij was. Ik wilde een plek van mezelf. Waar nooit iemand aan zou kunnen komen. Relatie of niet. Daar had ik zo’n €20.000 euro voor nodig. Dat was mijn doel. 

Over geld is het altijd akelig stil. Niemand die op een verjaardag even vertelt wat hij verdient of wat zij op haar spaarrekening heeft staan. Iemand zou er maar wat van vinden. Ik verwonder me steeds weer over die geheimzinnigheid. Ook omdat ik thuis niet zo ben opgevoed. Mijn ouders waren heel eerlijk over geld. Ze leerden me dat er hard voor gewerkt moest worden en dat je dus beter ook maar op kon letten waar je geld naartoe gaat. Ik kreeg van jongs af aan zakgeld. Waar vriendinnen het allemaal in één keer uitgaven, deed ik er zuinig mee. Ik spaarde. Uiteindelijk kocht ik dingen die ik écht graag wilde hebben, maar hield altijd iets achter de hand.

Ik weet nog dat ik als tiener een telefoon op mijn kamer kreeg. Met mijn eigen telefoonnummer. Heel tof, natuurlijk. Mijn ouders waren blij dat ze van dat geklep in de woonkamer af waren. Ze waren minder blij toen de telefoonrekening kwam. Ik had voor honderden guldens met vriendinnen gebeld. Mijn vader riep me bij zich. Hij was niet boos. Hij probeerde me uit te leggen wat het probleem was. Op een rekenmachine tikte hij in wat hij maandelijks verdiende. Vervolgens rekende hij uit hoe lang hij moest werken om die telefoonrekening van mij te betalen. Dat opende mijn ogen meer dan straf ooit had kunnen doen. 

Deze app leert je kind sparen

Doreen leerde op jonge leeftijd al hoe ze met geld om moest gaan. Lukt het jou om je kinderen de waarde van geld mee te geven? Of weet je niet zo goed waar te beginnen? Rabo PinPin kan je helpen. Dit is een toffe, gratis zakgeld-app van Rabobank. Het is een game voor kids tussen de 6 en 12 jaar. Ze leren spelenderwijs omgaan met geld. Bijvoorbeeld door kleding voor PinPin te kopen en met ‘m te spelen. Ook biedt de app zakgeldhulp voor ouders. Op welke manier kun je dat zakgeld nou het beste geven? En hoeveel eigenlijk? De app kun je hier gratis downloaden. 

Binnen een paar jaar was mijn spaarpot vol. Ik kocht er een auto van en gebruikte het als eigen geld bij het kopen van een hoekwoning. Ik woon nog altijd in het huis, inmiddels met mijn 4-jarige zoontje. Ik rij ook nog in mijn witte Kia Picanto. Toch is het leven erna niet gelopen zoals ik had gehoopt. Ik lig in scheiding en ben ziek geworden. Er is de ziekte van Lyme bij me vastgesteld. Ik ben hierdoor chronisch ziek. Altijd moe, fysiek beperkt. Werken gaat niet meer, al mis ik het vreselijk. Ik leef nu van een uitkering. Het is niet hoe ik het graag voor me had gezien, maar ik probeer de situatie te accepteren. Een groot geschenk is dat ik me over mijn financiën geen zorgen hoef te maken. Natuurlijk omdat ik een uitkering ontvang. Ook omdat mijn huis van mij is. Ik kan hier blijven wonen. Mijn zoontje kan gewoon in zijn vertrouwde omgeving blijven. Hetzelfde huis, dezelfde school. Dat verzacht de pijn iets. Ik kan gewoon boodschappen doen zonder bang te zijn dat ik het niet kan betalen. En ik heb een beetje spaargeld om op terug te vallen, wanneer het nodig is. Ik had in mijn situatie ook, bij wijze van, onder een brug kunnen belanden. Ik ben blij dat dat niet gebeurd is en dat ik daar niet voor hoef te vrezen.

Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze mij hebben geleerd hoe geld werkt. Niet alleen dat je niet meer moet uitgeven dan je hebt. Maar vooral ook de waarde van geld op een andere manier. De rol die het speelt in het leven. Als je ziek bent en in scheiding ligt, kun je makkelijk in de financiële problemen raken. Mijn spaargeld en mijn koophuis zijn nu goud waard. Geld is meer dan alleen een getal. Het is meer dan munten en briefjes. Het betekent voor mij nu vrijheid en rust. Zodat al mijn aandacht kan gaan naar mijn eigen gezondheid en het geluk van mijn kind.  

Dit artikel is een samenwerking met Rabobank.
De inhoud is voor 100% van mij.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!