“we gebruikten onze studielening om ons nieuwe huis te kopen”

Maaike (28) en Daan (29) gebruikten een deel van hun studiefinanciering om hun huis te financieren. Hoe dat zit en wat ze precies verdienen en uitgeven, lees je in hun kasboekje.

“Vroeger was ik een spender. Niet dat ik heel veel geld uitgaf, maar ik kocht wel vaker kleine dingen. Nu zie ik mezelf meer als spaarder. We sparen iedere maand en we beleggen. Ons spaargeld is verdeeld over verschillende potjes zoals uitjes, vakanties, auto en uitgaven huis. Beleggen doen we voor de lange termijn.” 

Wie is hoofd financiën bij jullie?

“Beslissingen over aankopen doen we samen, maar Daan is chef geld. Hij is ook degene die de beleggingen voor zijn rekening neemt. Hij belegt vooral in indexfondsen, safe dus. Maar als Daan een financieel plan maakt en ik ben het er niet mee eens, dan gaat het niet door.”

Klopt die €3 aan energiekosten wel?

“Jazeker. We zijn helemaal van het gas af en ons hele dak ligt vol zonnepanelen. Die zonnepanelen hebben we meegefinancierd in onze hypotheek. En het loont zoals je ziet.”

Lossen jullie extra af op de hypotheek?

“Ja, dat doen we af en toe. We kochten ons huis twee jaar geleden voor €278.000. De hypotheek bedraagt nu iets meer dan €240.000. We hebben een deel van onze studielening gebruikt om de kosten koper te financieren en wat te verbouwen. Zo’n studieschuld is natuurlijk de meest gunstige lening omdat je geen rente betaalt. We hoeven overigens nog niet af te lossen. Na de twee aflossingsvrije jaren kan je een pauze van vijf jaar inlassen. Dat hebben we gedaan. We hebben overigens onze schuld wel netjes opgegeven bij het aanvragen van de hypotheek. Daardoor konden we iets minder lenen dan wanneer we dat niet hadden gedaan. Maar het voelt voor ons veiliger. Want natuurlijk moeten we die schuld later gewoon terugbetalen.”

Jullie zorgverzekering is best fors. Uitgebreid aanvullend pakket? 

“We hebben allebei inderdaad een aanvullende verzekering en ik heb me dit jaar nog iets extra verzekerd in verband met de geboorte van onze dochter. Zo werden bijvoorbeeld de kraamzorg en zwangerschapscursus volledig vergoed. Maar volgend jaar switch ik weer, hoor.”

Redden jullie het altijd met het boodschappenbudget?

“Daan doet de boodschappen. Hij maakt op basis van de aanbiedingen in de folders een weekmenu en gaat één keer per week naar de supermarkt. Eigenlijk redden we het altijd wel met die €300. Soms houden we zelfs een paar tientjes over. Dan gaan we lekker ergens koffiedrinken of een ijsje eten. Alleen rond de feestdagen gaan we over het budget heen. Dan snoepen we wat van de spaarrekening.”

Jullie sparen ook voor vakanties. Waar gaan jullie graag heen?

“We houden erg van culturele reizen. We zijn al twee keer naar Japan geweest. Nu Liva er is zien onze vakanties er even anders uit. Dit jaar gaan we naar Drenthe. Lekker relaxen in de natuur.”

Zijn er dingen waaraan je liever geen geld uitgeeft?

“Ik zou nooit een nieuwe auto kopen. De helft van de waarde verdampt binnen twee jaar. Dat vind ik echt zonde. En ik vind het totaal niet belangrijk om in een dure auto te rijden. Ik rij in een klein tweedehandsje die ik op zuinigheid heb uitgezocht. En ik koop liever geen spullen die je maar kort gebruikt. Duurzaamheid vind ik belangrijk. De kamer van Liva hebben we ingericht met meubels van Marktplaats want die vervang je na een paar jaar toch weer. En als ik kleding koop, kies ik ook voor tijdloze items waarvan ik weet dat ik er lang mee doe.”

Maakt geld gelukkig?

“Tot op zekere hoogte wel. Te weinig geld geeft zorgen, maar ik ben ervan overtuigd dat heel veel geld niet per se gelukkiger maakt. Ik denk niet dat als ik miljonair zou zijn ik veel gelukkiger zou zijn. Wat me wel fijn lijkt is dat je dan minder kan gaan werken. Dat is een droom van me. Dan heb ik meer tijd om dingen te doen die ik echt belangrijk vind, zoals veel bij Liva zijn en  vrijwilligerswerk doen.”

Kaders

Een derde van de lenende studenten bij DUO leent om dat geld te sparen.

Bron: Nibud

Onderzoek wijst uit dat rijke mensen niet gelukkiger zijn dan mensen met een gemiddeld inkomen.

Bron: RTL Nieuws 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop