“Door mijn moeders koopverslaving groeide ik op met niks”

Marieke (28) leende als kind geld aan haar ouders omdat er niets was. Ze leerde hoe het niet moest en ging het anders doen. Op de cent nauwkeurig houdt ze haar uitgaven bij.

Door Sasja

“Pieter en ik hebben onze financiën grotendeels gescheiden. We storten beiden naar rato geld op de gezamenlijke rekening en daar betalen we onze vaste lasten en boodschappen van. Daarom zit er een verschil in het overzicht van inkomsten en uitgaven. Het is een bewuste keus om het zo te doen. Ik ben eerder getrouwd geweest en na de scheiding drie jaar geleden had ik helemaal niets meer. Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn. En Pieter heeft een heel ander uitgavenpatroon dan ik.”

Is hij de spender en ben jij de spaarder?

“Inderdaad. Pieter heeft veel dure hobby’s. Ik ben pas na mijn scheiding gaan sparen. Eerst voor een reis naar IJsland en daarna voor een buffer. Naast sparen beleg ik en investeer ik in encryptocurrency. Van mijn ouders heb ik geleerd hoe je niet met geld om gaat. Zij hadden veel schulden. Het was zelfs zo erg dat ik en mijn broertje in onze tienerjaren geld aan onze ouders leenden omdat er niets meer was. Mijn moeder was koopverslaafd, dus aan spullen geen gebrek. Mijn vader daarentegen zei altijd dat je alleen iets kon kopen als je het geld had. De meningsverschillen tussen mijn ouders zorgden voor stress en een gespannen sfeer in huis. Uiteindelijk heeft hun huwelijk het niet gered en zijn ze allebei in de schuldsanering terecht gekomen. Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt wel ongelukkig. Dat heb ik aan den lijve ondervonden.”

Houd jij je financiën nauwkeurig bij?

“Tot op de cent, haha. Ik heb een Excel-sheet waarin ik alles nauwkeurig bijhoud. We hebben verschillende potjes. Voor boodschappen bijvoorbeeld reserveer ik een bedrag van €350. Daar doen we het van. Ik maak een weekmenu en koop vooral aanbiedingen. En zijn er hamsterweken? Dan sla ik groot in. Ook hebben we een potje date night. Van dat geld gaan we een keer uiteten of naar de sauna. We zijn druk aan het verbouwen en willen ervoor waken dat we onszelf niet vergeten.”

Jullie hebben dus een koophuis. Voor welk bedrag hebben jullie dat gekocht?

“We wonen in een twee-onder-één-kapwoning. We hebben wel geluk gehad, want we kochten het huis voor €255.000. Inmiddels worden vergelijkbare woningen voor ruim drie ton verkocht. Het was nog wel even lastig om het huis te kopen omdat we geen eigen geld hadden. Maar door een slim trucje van de hypotheekadviseur is het toch gelukt.”

En wat houdt dat slimme trucje in?

“De broer van Pieter heeft €15.000 op onze rekening gestort. Daarmee konden we aantonen dat we eigen geld hadden. Na ondertekening van de akte hebben we dat geld teruggestort en een lening afgesloten. De lening bestaat uit een duurzaamheidslening van €10.000 (voor zonnepanelen en isolatie) en een persoonlijke lening van €15.000. Omdat de rente voor de persoonlijke lening erg hoog is, willen we die als eerste aflossen.”

Is er wel geld voor de verbouwing?

“We hebben boven op de hypotheek een bouwdepot van €30.000 afgesloten waar we de verbouwing van betalen. Beneden hebben we uitgebouwd en nu willen we boven aan de slag. Er zit nog €8.000 in het bouwdepot en we krijgen €7.000 van de belasting terug. Pieter is heel handig, dus we doen veel zelf. Dat scheelt geld. Hij doet ook vaak klusjes voor mensen in de buurt. Dan helpt hij bijvoorbeeld een computer te repareren of een wasmachine te verplaatsen. Dat is onze bijdrage aan goede doelen zeg maar.”

Waar geef jij graag je geld aan uit?

“Ik ben niet zo materialistisch. Ik koop weinig kleding en dure schoenen en tassen kom je bij mij niet tegen. Wel koop ik graag games of een mooie lens voor mijn camera. Maar ik geef mijn geld het liefst uit aan het maken van herinneringen. De reis naar IJsland was duur, maar het was het geld dubbel en dwars waard. We sparen nu voor een reis naar Indonesië. Daar willen we heel graag heen voordat er kinderen komen. En binnenkort ga ik met een vriendin een luchtballonvaart maken. Daar kijk ik echt naar uit.”

Praat je makkelijk over geld met anderen?

“Ik praat er vooral met mijn vader en mijn broertje over. Mijn vader is inmiddels uit de schuldsanering en mijn broertje heeft €8.000 op zijn spaarrekening. We hebben gezien hoe het niet moet en daarvan geleerd. We zijn op de goede weg en daar ben ik trots op. Alleen nog even alle schulden afbetalen en dan ben ik blij.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’