Stop met luie boodschappen doen: deze 8 dingen heb je écht niet nodig

Gooi jij die voorgesneden en voorgekookte groenten altijd in je boodschappenkar? Stop met deze luie boodschappen!  Deze acht dingen hoef je nóóit meer te kopen. Hup, naar je spaarrekening met dat geld.

Door Renée

Ik ben geen chef-kok. De mensen die me kennen zullen hier smakelijk om lachen, omdat het nogal een understatement is. Ik kook bijna iedere dag en het is best te eten, maar een gastronomisch hoogtepunt hoef je niet te verwachten wanneer je bij mij thuis komt eten. Ik ben doodsbang voor kookboeken, behalve voor die van Jamie Oliver waarin hij kookt met maar maximaal 5 ingrediënten per maaltijd. Een boek/man naar mijn hart. 

Vroeger was ik een luie winkelaar. Is dat een woord? Ik gooide mijn kar vol met voorgesneden groente, kant-en-klare salades en ga zo maar door. Wanneer het tijd was om te koken, trok ik een paar zakken open, maakte de inhoud warm en dat noemde ik koken. Ten eerste was het niet lekker, ten tweede klaagde ik steen en been over de kosten van boodschappen. Tja, logisch natuurlijk. Alles wat al voor je is gedaan, kost geld. 

Al blijft het gemak voor kant-en-klaar lonken, hoor. In sommige weken die drukker zijn dan normaal, ga ik voor kant-en-klaar. Dat is op zich prima voor een keer. Als ik maar besef dat ik ervoor betaal. 

Ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt met dingen die ik niet meer mag kopen. Omdat het gemak ervan onzinnig is én ze gewoon te duur zijn.   

1. Plakjes kaas
Is een plakje kaas snijden met een kaasschaaf nu écht zo vermoeiend? Kost het echt zo veel tijd? Nee, dus. Plakken kaas zijn duurder dan een stuk kaas. De reden: je hoeft niet te schaven. Die kaasschaaf ligt gewoon in mijn keukenla, dus het is belachelijk dat ik al jaren plakken kaas koop. Hier ben ik dus mee gestopt. In mijn koelkast vind je voortaan een ouderwets blok kaas. Enig nadeel: daar snijd je zo lekker makkelijk een paar blokjes van, dus is het vaak halverwege de week al op. Jammer, dan, op = op.

2. Geraspte kaas
Als je dan toch zo’n blok kaas in de koelkast hebt liggen, kun je er net zo goed even een rasp langs halen. Het liefst aan tafel, boven de dampende borden. Dat staat zo lekker restauranterig. Koop één keer een goede rasp, het liefst een ijzeren. Je kunt hier niet alleen kaas maar zoveel andere dingen mee raspen. Komkommer bijvoorbeeld, of wortel voor in een salade. Hoef je dat ook allemaal niet meer voorgesneden te kopen.

3. Courgette spaghetti
Deze is favoriet bij ons thuis, sinds mijn man een poging deed minder koolhydraten te gaan eten. Dat experiment mislukte jammerlijk maar courgette spaghetti hielden we erin. Je kunt dit kant-en-klaar kopen bij de AH, maar dat is duur en kort houdbaar. Ik kocht een spiraalsnijder waarmee ik een courgette binnen 30 seconden omtover in de verste courgette spaghetti die je ooit hebt gezien.

4. Pakjes en zakjes
Hier ben ik al jaren vanaf. Er staat zo goed als geen Honig-spul meer in mijn kast. Alleen voor enchilada’s koop ik het nog weleens. Omdat er een onweerstaanbaar lekker sausje bij zit. Guilty pleasure. Ik weet dat vers veel beter voor je is. Pakjes en zakjes zitten vol met zout en toegevoegde E-nummers. Dat is al een reden om het niet te doen. Nog een reden: zonder is écht veel lekkerder. Op smaak brengen doe je met kruiden. Vers of gedroogd. Investeer één keer in een goed kruidenrekje en laat die smaakmakers met E-nummers links liggen.

5. Mineraalwater
Het kraanwater in Nederland is heel goed te drinken. Je wordt er niet ziek van en het smaakt ook niet naar chloor, zoals in Amerika. Flesjes water zijn dus onnodig. Koop je het omdat je water wilt meenemen? In de auto bijvoorbeeld? Koop dan een fles en vul deze. Elke avond even in de afwasmachine en je kunt het kopen van waterflesjes voortaan overslaan. Scheelt weer in de portemonnee.

6. Pastasaus uit een pot
Ik heb dit vaak gegeten als student. En, guilty, ook later nog, toen ik al werkte. Potten pastasaus. Het smaakte chemisch en vooral heel zout. Achteraf snap ik het ook niet. Het is onnodig duur en hoe moeilijk is een pastasaus maken nut? Precies. Niet dus. Maak op een zondag een giga pan en bewaar de saus in bakjes in de vriezer. Je kunt best gepelde tomaten als basis nemen, als je geen zin hebt om de saus helemaal from scratch te maken. Beetje knoflook, kruiden erbij, peper, misschien zout en een beetje suiker als de tomaten erg zuur zijn. Het kost je misschien 8 minuten roertijd. 

7. Voorgekookte aardappels
Hoe druk kan je leven zijn? Heb je zeker weten geen tijd om een paar aardappels te schillen en in een pan te gooien? Oké, misschien is dat om half 6 ’s avonds wanneer je kinderen zitten te jengelen veel gevraagd, maar dan doe je het toch de avond ervoor alvast even? Je zet een wekker en kijkt een aflevering van je favoriete serie op Netflix en het is gedaan. Sommige soorten aardappels hoef je niet eens te schillen, dat scheelt tijd. 

8. Sla in een zakje
Dit is eigenlijk het meest onzinnige product in de supermarkt. Ijsbergsla in een zakje. Waarom? Men neme een krop sla, een groot mes en binnen 10 seconden heb je precies dezelfde reepjes sla op je snijplank liggen als er in zo’n zak zitten. Een krop sla kun je bovendien veel langer in de koelkast bewaren, ook wanneer je bijvoorbeeld de helft al hebt opgesneden en de andere helft voor een andere dag bewaart. Zo’n zakje sla kun je na openen bijna meteen weggooien. Zonde.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!