Minder werken? Met deze tips lukt dat financieel

Wil je minder werken, maar is dat financieel geen optie? Door je uitgaven te veranderen kan het een stuk realistischer worden. Ik vertel hoe wij dat ook deden.

Ik woon in een prachtig huis. We hebben al een flink deel van onze hypotheek afgelost. Ook kozen we niet voor een huis met een maximale hypotheek, omdat we geen zin hebben om daarvoor allebei vijftig uur per week te moeten werken. Ik heb een vrij oude auto met deuken. Ik doe boodschappen bij de Lidl en mijn kleding heeft geen merk of logootje. De kleding van mijn kinderen trouwens ook niet. En ik koop alleen waar ik echt blij van word of wat ik nodig heb. Ja, klinkt logisch. Doet iedereen? Nou nee.

Ben je weleens bij de Action geweest? Daar komen mensen voor een nieuwe batterij voor de rookmelder en komen tien minuten later met een mandje naar de kassa dat zo vol is dat ze ‘m amper nog kunnen tillen. Het kost allemaal geen drol, maar het zijn euro’s waar je hard voor gewerkt hebt. En ik weet hoe verleidelijk het is, hoor. Ik moet altijd mijn best doen om me aan mijn lijstje te houden, maar het kan wel. Want iedere euro die eenmaal is uitgegeven, is uitgegeven. Weg. En zo kom je dus niet dichter bij wat je eigenlijk wilt: minder werken.

Als je minder wilt werken of eerder wilt stoppen met werken, heb je geld nodig. Een flinke spaarpot, zeg maar. En ja, die spaarpot moet je bij elkaar sparen. Maar ik weet ook: dat is niet voor iedereen haalbaar. Probeer het eens andersom. Dus: verlaag je kosten, zodat je minder inkomen nodig hebt. Dat maakt het misschien een stuk makkelijker. En het mooie is: het komt onder de streep op hetzelfde neer. Op beide manieren zou je dus minder kunnen werken. Of je nu een spaarpot hebt of lagere lasten.

Wij proberen al jarenlang onze vaste lasten laag te houden. Zoals ik net al noemde: niet het huis met een maximale hypotheeklast. Die auto met deuken. Maar we doen nog meer, bijvoorbeeld:

minder werken, prepenioen, vroegpensioen, eerder met pensioen, minder gaan werken, parttime werken, porterenee, geld, sparen, besparen

We hebben geen abonnementen
We letten op onze energiekosten
We kiezen voor een betaalbare zorgverzekering
We verzekeren alleen wat echt nodig is
We hebben een boodschappenbudget en blijven daarbinnen
We werken met weekgeld om niet meer uit te geven dan we willen
We doen niet mee aan de loterij

Dit maakte het voor ons de laatste jaren – toen onze kinderen nog niet naar school gingen – mogelijk om wat minder te werken. En nogmaals, ik begrijp echt dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar veel mensen, zeker in gezinnen waarin meer dan één salaris wordt verdiend, hebben heus wel de optie om minder te werken of eerder te stoppen met werken, als ze hun uitgaven naar beneden brengen en dat zo houden. Ja, je zult er sommige dingen voor moeten opgeven. In het Engels zeggen ze wel: ‘Don’t give up what you want most, for what you want now.’ De lange termijn boven de korte. Vrijheid en vrije tijd maken ons gelukkig en daar is nou eenmaal geld voor nodig.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop