“Ik hoop in december 2021 te kunnen zeggen dat mijn omzet gestegen is naar 150% van wat ik nu verdien”

Esmée (25) schrijft wekelijks artikelen voor PorteRenee.nl en is in het afgelopen jaar een carrière als freelancer begonnen. Ze vertelt graag over haar financiële doelen voor het jaar 2021. 

“Vorig jaar begon niet best. Ik hoorde in januari dat mijn contract niet werd verlengd en dat sloeg in als een bom. Ik had dit nog nooit meegemaakt, dus wist niet goed hoe ik hiermee moest dealen. Toch ging snel de knop om en vlogen de sollicitaties de deur uit, met succes! Direct na het opmaken van mijn vakantiedagen mocht ik weer aan de slag bij een nieuw bedrijf. Door de gevolgen van corona werd ik ontslagen binnen mijn proefperiode en vijf weken later weer door hetzelfde bedrijf aangenomen. Om er vervolgens achter te komen dat ik het helemaal niet naar mijn zin had. Ik nam ontslag zonder Plan B en heb uiteindelijk besloten om voor mijzelf te beginnen. En achteraf gezien was dit de beste keuze die ik had kunnen maken. Een turbulent jaar dus wel!” 

Had je bepaalde financiële doelen na je start?

“Ja, ik wilde in eerste instantie minimaal twee vaste opdrachtgevers en een omzet halen van €2000 per maand. Dit klinkt misschien veel als je vanaf 0 begint en je moet niet vergeten dat dit geld niet allemaal voor mij is. Ik heb nog te maken met de Belastingdienst en ik moest veel opstartkosten betalen. Toch lukte dit vrijwel direct. Aangezien ik halverwege het jaar gestart ben, had ik nog een ander doel. Voor het einde van het jaar hetzelfde verdienen als bij mijn vorige werkgever. Dit was een lastige, omdat ik in het begin niet goed wist waar ik dit vandaan ging halen. Inmiddels kan ik bijna met zekerheid zeggen (de eindberekening is terwijl ik dit schrijf nog niet helemaal rond) dat dit gelukt is. Ik ben ontzettend trots natuurlijk!”

Oké, dus nu heb je eigenlijk te maken met zowel persoonlijke financiële voornemens als zakelijke? Vertel eens!

“Ja klopt, maar tegelijkertijd liggen ze ook wel dicht bij elkaar. Als ik persoonlijk wil sparen, moet ik er uiteraard voor zorgen dat mijn werk/bedrijf goed loopt. Daarom zijn beide soorten voornemens aan elkaar verbonden. Ik hoop in december 2021 te kunnen zeggen dat mijn omzet gestegen is naar 150% van wat ik nu verdien. Dat is veel, maar tegelijkertijd ben ik nog maar net begonnen, dus is die ruimte er nog. Ik kan hier veel meer uithalen en ik heb nog wel wat uren per week over. Hoewel ik in augustus 2020 gestart ben, ben ik pas begonnen met mezelf ‘salaris’ geven in november. Ik wilde eerst goed uitzoeken hoeveel ik verdiende per maand en wat dan een steady bedrag is om mezelf maandelijks uit te keren. Ik heb besloten mijzelf een vast bedrag te geven en de rest op de rekening van mijn bedrijf te laten staan. Zo weet ik zeker dat als er onvoorziene kosten komen aan het einde van het jaar (want hey, ik doe dit ook allemaal voor het eerst) dat ik die kan betalen van mijn zakelijke rekening. Zo rot als ik dat van mijn persoonlijke spaarrekening zou moeten betalen!”

Je zakelijke doel is helder, maar hoe zit het dan op persoonlijk gebied?

“Volgend jaar hoop ik te kunnen groeien naar een flinke spaarrekening waar ik trots op ben. Ik heb het afgelopen jaar mijn eerste (tweedehands) auto gekocht, wat de grootste uitgave van mijn leven is geweest (namelijk 8.500 euro). En dus een deuk in mijn spaarrekening. Ik wil dit bedrag terug sparen op mijn rekening binnen een jaar. Dat is mijn persoonlijke doel.”

Dat is best een leuk bedrag om te kunnen sparen in een jaar! Is het haalbaar?

“Ja dat denk ik wel. Ik zal elke maand ongeveer €700 euro moeten sparen om dit te bereiken. Dat is veel geld per maand, maar zeker haalbaar. Ik was altijd al trouw bezig met mijn kasboekje, maar ik wil wat meer grip op mijn uitgaven. Daarom ga ik per 1 januari 2021 starten met de Money Planner van Renée. Zo kan ik elke maand zelf beslissen over al mijn uitgaven. Ik ben al heel bewust met geld, maar ik merk dat er nog wel iets meer denkwerk achter mag zitten. Ik heb mezelf in het afgelopen jaar geleerd om een stuk minder uit te geven aan kleding en andere onnodige rotzooi. Het zou leuk zijn als ik dat voort kan zetten in het nieuwe jaar.”

LEES OOK: ‘Ik droom ervan om minder te werken’

En wat ga je dan met dat geld doen?

“Haha, goede vraag! Mijn vriend en ik volgend jaar investeren in de aankoop van een appartement of huis dat we (deels) kunnen verhuren. Tenminste, als dat mogelijk is. Ik vind het hebben van spaargeld fijn, maar zou het ook graag zien groeien. Hoe hoger mijn spaarrekening wordt, des te minder druk ik voel om te sparen. En dus geef ik het uit. Wanneer ik investeer zal een deel van mijn spaargeld voorlopig ‘verdwijnen’ waardoor ik hoogstwaarschijnlijk weer wat meer op mijn centen zal zitten. En tegelijkertijd verdien ik er (hopelijk) wat aan. Dus geld sparen om te kunnen investeren, is mijn antwoord!” 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!