Dit zijn de enige verzekeringen die wij hebben (en dit kosten ze ons)

Verzeker wat je niet zelf kunt betalen. Dat is mijn motto wanneer het aankomt op verzekeringen. Dus deel ik wat wij verzekeren en hoeveel ons dat per maand kost.

Jullie lezen de rubriek Waar Doet Ze Het Van iedere week trouw. Superleuk en dank daarvoor. Soms komen er huishoudboekjes voorbij van mensen die vrij weinig uitgeven aan verzekeringen. Ik voel het dan aankomen: hier komen opmerkingen/vragen over. Hoe doe je dat? Dat kan nooit! Ik moet zeggen dat wij ook niet zoveel geld uitgeven aan verzekeren. Dat is een keuze. Wij kunnen die keuze maken omdat we genoeg spaargeld hebben. Ik verzeker alleen de risico’s die ik zelf niet op kan vangen. Of waarvan het risico dat de kosten heel hoog worden groot is. En dat is – als je er eens over nadenkt – eigenlijk niet zoveel. Omdat in de afleveringen van Waar Doet Ze Het Van niet altijd uitgelegd wordt hoe je aan behapbare verzekeringskosten komt, doe ik dat bij deze.

We betalen iedere maand €13,78 aan Dela. Daar hebben we een verzekering lopen. Die streept €190.000 weg van onze hypotheek, mocht één van ons komen te overlijden. We hebben verder niks geregeld voor als een van ons weg zou vallen. Het is in onze situatie genoeg wanneer de hypotheek komt te vervallen. Onze hypotheek is nu €192.000 ongeveer. Dus als er iets met één van ons zou gebeuren, zijn we zo ongeveer hypotheekvrij. Dit bedrag kunnen we aanpassen wanneer we onze hypotheek verder aflossen. Want anders zijn we straks voor meer verzekerd dan we aan hypotheek hebben. En dat is natuurlijk zonde van het geld. 

Overlijdensrisicoverzekering – €13,78

Iedere maand wordt er €17,85 afgeschreven aan woonverzekeringen. Dat is dus een opstalverzekering plus een inboedelverzekering. Deze stammen – eerlijk gezegd – nog uit de tijd van ons vorige huis. Dat was een vrij nieuw huis, ons nieuwe huis is een jaren ’30 woning. Daarom denk ik erover dit pakket net even iets uit te breiden. Daar ga ik me tijdens deze Overstapweken op PorteRenee even in verdiepen. Supersimpel via PriceWise, mijn lievelingsvergelijkingswebsite. Maar voor nu dus dit bedrag. De verzekering loopt bij een internetverzekeraar met vrij beperkte verzekerd pakket. Dat het allemaal online gaat vind ik prima. Ik ben niet anders meer gewend. Maar die dekking wil ik dus iets uitbreiden. Maar voor nu dus: €17,85.

Woonhuisverzekeringen – €17,85

De autoverzekering ontbreekt natuurlijk niet. Want die is verplicht. Onze Suzuki is voor €21,77 met een hele hoop schadevrije jaren WA verzekerd. Meer is ons blikkie echt niet waard. Hierbij speelt wel mee dat we genoeg spaargeld hebben om dingen op te vangen die niet verzekerd zijn. Vooralsnog is dat nog nooit nodig geweest en dat heeft ons al heel wat premie bespaard. Bij een autoverzekering is vergelijken echt nuttig. Zelfs de kosten voor WA-verzekering verschillen.

Check op vergelijkingssite PriceWise binnen no time hoeveel jij kunt besparen

Autoverzekering – €21,77

Over de volgende verzekering twijfel ik. Het is ‘maar’ zo’n een eurootje of 4 per maand, maar toch. We besloten deze verzekering ooit af te sluiten toen we kinderen kregen. We gaan geregeld weekendjes weg en op vakantie. Een doorlopende reisverzekering bleek toen in ieder geval goedkoper dan steeds een aparte afsluiten per reis. We hebben ook hier een vrij beperkte dekking en een eigen risico. Kleine dingen kan ik prima betalen. Maar onlangs sliepen we dus in een appartement waar we twee bedden tegen elkaar aan hadden geschoven, zodat er een campingbedje naast kon voor Bowie. Later bleek dat het zeil op de vloer daardoor onwijs beschadigd was geraakt. Shit! We hebben er niets meer van gehoord. Ik vermoed doordat ze het bij hun eigen verzekering konden claimen, maar dat had anders een dure grap geweest. Voor nu betalen we ‘m dus nog wel.

Doorlopende reisverzekering – €4,04

Mijn kinderen zijn echt slopende monsters. Ik hou heel veel van ze, maar zo vaak als zij iets omgooien?! Niet normaal.. Dus heb ik een goede wa-verzekering. Voor als er een Chinese vaas omgaat bij de buren of speelgoed wordt gesloopt op een kinderfeestje. Deze wil ik gaan oversluiten tijdens de Overstapweken. Ik denk dat dit goedkoper kan. Vooral omdat we hier al een tijdje zitten. Of ik ga ze gewoon brutaal bellen en vragen om wat korting. Het werkt iedere keer. We betalen nu €72 voor een heel jaar. Dat is per maand €6,-Wa-verzekering – €6,-

Zorgverzekering. Ja, die mag natuurlijk niet ontbreken. We betalen de premie voor de zorgverzekering altijd in één keer. Voor een heel jaar vooruit, dus. Dat geeft wat korting en ik vind het fijn om dat niet iedere maand tussen mijn vaste lasten te hebben staan. Al weet ik dat ik mezelf daar een beetje mee voor de gek heb gehouden. Wij kozen afgelopen jaar voor een maximaal eigen risico van €885,- en doen dat komend jaar weer. We doen dit al een paar jaar. Alleen in de jaren dat ik zwanger was en ging bevallen niet. Met een baby’tje weet je het nooit. We hebben nog nooit meegemaakt dat we het volledige eigen risico moesten betalen in dat jaar. Afgelopen jaar betaalde ik zelfs maar €19,- zelf. Ik kostte de verzekeraar ook maar €160. Dus ja.. Het is tot nu toe ieder jaar voordelig geweest om voor een maximaal eigen risico te gaan. Of dat voor jou ook zo is, kun je best goed bepalen door in te loggen in je omgeving bij de zorgverzekeraar. Daar kun je van de afgelopen jaren zien hoeveel zorg je af hebt genomen. En wat dat de verzekeraar en jou zelf heeft gekost. Let wel: wij doen het dus zo omdat mijn man en ik en mijn kinderen gezond zijn. En ik hoop iedere dag dat dat zo blijft. We hebben geen chronische problemen, geen moeilijke gebitten, enzovoort. We hadden afgelopen jaar wel een kleine aanvullende tandartsverzekering. Maar ik denk erover die dit jaar achterwege te laten. De verzekerde kosten wogen nooit echt op tegen de premie. En als er wel een keer iets gebeurt dat veel geld kost, kunnen we dat zelf opvangen. Bovendien dekt zo’n kleine aanvullende verzekering dan maar een heel klein gedeelte. Vaak tot €250 of €500. Dat geld heb ik zelf ook wel staan. Hieronder vind je het bedrag dat we afgelopen jaar (2019) betaalden. Ik verwacht een kleine verhoging maar niet al teveel. We zitten nu trouwens bij AnderZorg.Zorgverzekering – €187,75

Even alles opgeteld: €251,19 per maand aan verzekeringen. De zorgverzekering maakt de grootste klap natuurlijk. Ik vind het keurig. Wat vinden jullie? Hoe hoog zijn jullie verzekerkosten iedere maand? Ik ben heel benieuwd. En weet, als je daar ontevreden over bent en je hebt genoeg spaargeld, dan kun je dus best kritisch zijn. Verzeker alleen wat je zelf niet kunt dragen. En stap vooral ieder jaar over. Ik gebruik daar het liefst Independer voor. Vergelijk in ieder geval of het goedkoper kan. Heel vaak wel!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!