Dit leverde beleggen ons tot nu toe op

Twee jaar geleden begonnen we met beleggen. Ik deel met je wat dat ons tot nu toe opleverde en op welk rendement je ongeveer kunt rekenen.

Beleggen is niet helemaal nieuw voor me. Ik kocht al jarenlang af en toe individuele aandelen. Dat bleek toch niet een manier te zijn die bij me paste. Ik wilde liever iedere maand structureel inleggen. Dus kozen we zo’n anderhalf jaar geleden voor indexbeleggen bij Meesman. Ik schreef eerder al een stuk over wat indexbeleggen precies is en hoe we dat helemaal passief doen. En ook structureel. Dus elke maand hetzelfde bedrag inleggen, op dezelfde manier, zonder ernaar om te kijken. Hier lees je dat verhaal. Daar startten we mee op 7 februari 2020 en zijn daar nu dus zo’n 16 maanden mee bezig.

Ik krijg vaak de vraag hoeveel rendement je mag verwachten bij beleggen. Door de gekkigheid rondom cryptovaluta zoals bitcoin, is daar een beetje een vertekend beeld van ontstaan. Die munten schieten in een maand zo 10, 20 of 30% omhoog, maar knallen ook net zo hard weer omlaag met dit soort schrikbarende percentages of meer. Bij (index)beleggen ligt dat toch anders. Zeker bij de manier waarop wij beleggen. Wij beleggen in een wereld gespreid indexfonds en daarmee in heel veel verschillende bedrijven. Zo spreiden we onze kansen en verlagen we als gevolg daarvan ons risico. Beleggen zoals wij dat doen bij Meesman is geen achtbaan die omhoogschiet en weer omlaag knalt. Het risico is lager, de rendementen zijn stabieler.

Laten we eens kijken naar ons rendement in de 16 maanden die we nu bezig zijn.

De cijfers

We hebben sinds februari 2020 ingelegd: € 2.200
We leggen steevast € 100 per maand in, dat wordt automatisch van onze rekening afgeschreven door Meesman. Daarnaast leggen we soms wat extra in, wanneer we bijvoorbeeld geld terug krijgen van de Belastingdienst.
Die inleg is inmiddels gegroeid naar een waarde van € 2.549,02

Dat betekent dat het geld € 349,02 meer waard is geworden. Dat is in 16 maanden een groei van zo’n 15%. Dat is heel goed. De kosten voor het beleggen zijn hier al vanaf.

Ik zeg er wel bij: de resultaten van één jaar zeggen niet veel over de twintig of dertig jaar waarin ik dit geld nog zal laten staan. We gaan waarschijnlijk geweldige jaren meemaken (hoera!) maar ook écht slechte jaren (ai!). Juist doordat je voor de lange termijn belegt, krijg je vanzelf een soort gemiddeld rendement. 

Wat is nu een rendement waar je in je hoofd mee kunt rekenen bij beleggen? Dat hangt af van hoe je belegt, maar ik hou het nu even bij wereldwijd gespreide indexfondsen. In mijn hoofd hou ik rekening met een gemiddeld jaarlijks rendement van 6%. Dat betekent dus niet ieder jaar een groei van precies 6%, maar dat je over een tijd van bijvoorbeeld 20 jaar gemiddeld 6% rendement per jaar hebt gemaakt. Daar kan dan nog altijd een jaar tussen zitten met -25% rendement, maar ook een jaar met +25% rendement. Hier kun je precies zien wat de fondsen van Meesman hebben gepresteerd de laatste jaren.

Misschien denk je nu: 6% per jaar? Dat is niet zoveel. Het is heel veel meer dan je op je spaarrekening krijgt, dat is een feit. Maar je vergeet misschien dat het effect van rente op rente mee gaat spelen en gaat helpen je geld nog veel harder te laten groeien. Als jij in het eerste jaar 6% rendement maakt en dat is bij elkaar € 50. Dan gaat die € 50 aan winst ook weer meegroeien in het jaar erop. Dan maak je dus ook weer 6% rendement over die € 50 plus over je inleg. Dit effect gaat sneller en sneller. 

Wij laten ons geld de komende jaren lekker staan en geven het de tijd om gestaag door te groeien.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!