Dit kostte onze verbouwing (en dit leverde het op)

Ons huis is een plaatje geworden. Eerlijk waar. Maar het was niet goedkoop. Op verzoek deel ik wat onze verbouwing heeft gekost én of we dat geld terug hebben verdiend.

We kochten in 2019 een té leuke twee-onder-een-kapwoning in mijn geboortedorp. Oppervlakte: iets meer dan 100m2. De sfeer spatte ervanaf. Oké, het was allemaal houtje-touwtje aan elkaar geknutseld maar volgens de advertentie op Funda was het een kwestie van puntjes op de i. Dat dachten wij ook. We kochten het voor €318.500. Boven vraagprijs, maar ja, toen al was daar geen ontkomen aan.

Toen we hier net vijf dagen woonden, begon de ellende. Ik lag met onze toen nog 2-jarige zoon in bed toen het plafond opeens openscheurde en regenwater met bakken de slaapkamer binnen kwam. Kasper werkte nog bij de radio en was al vertrokken. Ik ging met bakjes en later met emmers aan de slag. Maar eigenlijk was het gewoon wachten tot de regen zou stoppen. Daarna volgde de ene tegenvaller na de ander. De tegels in de badkamer bleken verkeerd gelijmd en sprongen één voor één. De douche was al snel lek, de keukenapparaten hielden er één voor één mee op. En toen stroomde op een dag ook nog het toilet over. De woonkamer stond vol met, nou ja, je kunt je er een voorstelling bij maken. Dat was letterlijk en figuurlijk de druppel. 

Wat begon met een nieuwe vloer, werd uiteindelijk een grootschalige verbouwing.

Alles werd eruit gesloopt en maar goed ook. De boel bleek alles behalve veilig. Het elektra was niet goed, het bad was onveilig geplaatst, de stoppenkast moest onder handen worden genomen. Ik leerde dat plannen voor een verbouwing vooral betekent dat je een grote pot onvoorziene kosten moet inbouwen. Mijn grootste angst bleef uit: de basis van het huis was goed. Er was alleen veel aan geknutseld. Kasper vond de verbouwing vooral stressvol, ik vond het een feestje. Het geraamte van ons huis zien. Helemaal opnieuw beginnen, de mogelijkheden die er opeens waren. En vooral zien hoe ons huisje weer mooi werd. 

De kosten. Tja. Die waren hoog. Uiteindelijk kostten alles bij elkaar ons zo’n €100.000. En dan heb ik ook nog fanatiek gespeurd naar betaalbare tegels voor de badkamer en het toilet en wisten we nog duizenden euro’s van onze keuken af te onderhandelen. Daar zaten de grote kosten niet in. Die zaten in muren, vloeren, wanden en elektra. Ik wist niet dat het opnieuw voegen van een buitenmuur zo duur was. Het was vaak slikken, die kosten, geef ik toe. We hebben geluk dat de huizenprijzen de laatste jaren zo zijn gestegen. Als we nu zouden verkopen, hebben we de aanschaf van het huis en de verbouwing eruit. Maar dat komt alleen doordat de woningmarkt meewerkt. Omdat wij niet meer ruimte hebben gecreëerd, door bijvoorbeeld een aanbouw, betaalt onze verbouwing zich niet heel vet terug. 

Ik heb wel spijt van dingen die we NIET hebben gedaan tijdens de verbouwing. Vooral op het gebied van duurzaamheid. Die radiatoren had ik bijvoorbeeld nooit moeten doen! Daar waren écht betere alternatieven voor.

Ik probeer niet te veel aan die €100.000 te denken. Ik geniet vooral van hoe mooi en comfortabel ons huis is geworden. Lang leve vloerverwarming! We hebben een heerlijk huis gecreëerd, wat weer veilig is, wat mooi is en waar we met zijn allen heel fijn wonen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop