dit heb jij het afgelopen jaar verdiend aan je koophuis

De huizenprijzen schieten omhoog. Heb jij een koophuis? Grote kans dat je huis meer waard is geworden. Wij vertellen hoeveel precies.

In een jaar tijd werden huizen zo’n 20% duurder. Gemiddeld kost een woning nu €400.000. Dat is €80.000 meer dan vorig jaar. Per maand is dat €6.666,67. Elke maand verdiende je dus bijna €7.000 aan het hebben van een koophuis. Dit zijn cijfers van eind 2021. Natuurlijk wel met een kanttekening, want die 7K krijg je niet per maand op je bankrekening gestort. Maar toch, duizelingwekkend.

Zeker als we dat vergelijken met vijf jaar terug. Toen kostte een huis gemiddeld €263.000. Daar komt bovenop dat nu 80% van alle huizen boven de vraagprijs wordt verkocht. Vier jaar geleden was dat nog maar 10%.

Wat kun je met die hoge huizenprijzen?

Die hoge huizenprijzen zijn fijn als je al een koophuis hebt. Maar wat kun je ermee? Want je bent misschien helemaal niet van plan om je huis te verkopen. Is je huis meer waard geworden, dan heb je overwaarde op je huis. Dit is het bedrag dat je overhoudt als je je huis verkoopt min je hypotheek en kosten. Noem het de winst op je huis.

Wat je ermee kunt, lees je hier.

Waarom wordt een huis meer waard?

Overwaarde op je koophuis is leuk. Maar hoe komt het eigenlijk? Vooral omdat de rente nog steeds super laag is. Geld lenen kost dus bijna niks. Plus investeerders kopen huizen op, omdat er weinig andere dingen meer zijn waarmee ze hun geld kunnen laten groeien. Ook dat komt weer door de lage rente. Op de bank krijg je niks meer voor je spaargeld. Samen stuwt het de vraag naar huizen op en daarmee dus ook de prijs omhoog.

Maar meer vraag betekent niet automatisch ook meer aanbod. In een fabriek kun je de productie op standje 10 zetten. Voor huizen kan dat niet. Er wordt niet ineens heel veel bijgebouwd. Daardoor blijft het aanbod achter op de vraag. Met als resultaat een hogere huizenprijs.

Gemiddeld duurt het drie weken voordat een huis is verkocht. Je moet er als de kippen bij zijn. En meestal ook nog overbieden. Als verkoper fijn, als koper niet.

Niet iedereen is blij

Als jij een koophuis hebt, is die hoge huizenprijs fijn. Je huis wordt meer waard. Maar voor iedereen die een huis wil kopen is het slecht nieuws. Zeker als je single of starter bent. Je komt er maar niet tussen. En zonder geld van je ouders sta je eigenlijk al 1 – 0 achter. Behoorlijk frustrerend.

Wordt een huis elke maand €6.000 of €7.000 meer waard? Als koper zou je dat bedrag dus per maand extra moeten sparen. Om hetzelfde huis te kunnen kopen. Niet te doen.

Elke maand een nieuw record. Dat is leuk voor alle woningbezitters. En voor onze schaatsers op het WK. Maar niet als je een huis wilt kopen. Verdien je zo’n €30.000 bruto per jaar? Dan krijg je misschien een hypotheek van €125.000. Daar kun je niet veel mee. Je bent niet de enige, want ongeveer een kwart van ons heeft zo’n inkomen.

We zijn steeds ouder als we een huis kopen

Door die hoge huizenprijzen lijkt een huis kopen bijna onmogelijk. Tel daar het lage aanbod bij op. Zo vallen veel mensen buiten de boot.

Voor een gemiddeld huis moet je al snel twee keer modaal verdienen. Dat is €72.000 bruto per jaar. Dus €6.000 per maand. Zelfs als stel is dat soms lastig. Laat staan als je in je eentje een huis wilt kopen.

Vooral jongere kopers hebben het moeilijk. De afgelopen jaren is het aantal mensen met een eigen huis in de leeftijdsgroep 25 tot 35 met zo’n 10% gedaald. De gemiddelde leeftijd waarop iemand een huis koopt, stijgt. Zo’n tien jaar gelden was dat nog 34 jaar. Nu is het 42 jaar.

Stopt het nog een keer met die hoge huizenprijzen?

Steeds minder twintigers en dertigers hebben een eigen huis. Starters maken ook steeds minder kans. Eind 2020 werd 35% van de huizen verkocht aan starters. In december 2021 was dat nog maar 13,8%.

De huizenprijzen stijgen. Dat weten we inmiddels. En steeds minder huizen staan te koop. Grote vraag en klein aanbod, een gevaarlijke cocktail. Want mensen gaan steeds meer lenen. Ook wordt er weer vaker voor een gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek gekozen. Daardoor zijn de maandlasten lager. Is dat slim? Of moet je wel?

Voorlopig lijken we nog niet af te zijn van die hoge huizenprijzen. Laat je niet gek maken. Je koophuis is meer waard geworden, maar dat geld komt niet ineens cash in je portemonnee. Vraag altijd om goed advies. Ook als koper. Want jezelf helemaal klem zetten met een maximale hypotheek is ook niet ideaal. Je inkomen kan wegvallen. De hypotheekrente gaat misschien omhoog. Of je relatie gaat uit. Niet om je angstig te maken, maar wel iets om over na te denken.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!