Dit had ik graag eerder over geld willen weten

Aldoende leert men, natuurlijk. Toch zijn er wat dingen die ik heel graag eerder over geld had willen weten. Ik deel er 5, zodat jij ze in ieder geval nu alvast hoort.

Door Renée

Er is geen juist moment, dus wacht er niet op
Veel mensen wachten op het juiste moment. Om te beginnen met beleggen, om een huis te kopen, om samen te gaan wonen, om dat spaargeld uit te geven of juist om te starten met sparen. We kijken naar allerlei factoren die iets een ideaal moment zouden moeten maken. Hoe hoog de spaarrente is, wat de huizenprijzen doen, onze leeftijd, hoeveel hypotheekrente je betaalt, maar ook wachten we op de ideale persoonlijke situatie. Ik kan je vertellen: het ideale moment en de ideale situatie bestaan niet. Daarop wachten betekent alleen maar dat je niks doet. En dat is zonde, want de meeste financiële beslissingen kun je maar beter zo vroeg mogelijk nemen. Zo kun je lekker rendement maken op je beleggingen, heb je de tijd om het eigen geld voor dat huis bij elkaar te sparen, is je pensioen maar alvast op orde. Vaak is NU gewoon het beste moment. Er zijn altijd redenen om ergens niet mee te beginnen. Niet sparen omdat de spaarrente zo laag is, geen huis kopen want de prijzen zijn hoog, niet beleggen want als het zo lang goed gaat, zal het binnenkort wel mis gaan. Wachten op het ideale moment betekent alleen maar uitstel. Natuurlijk moet je blijven nadenken en blijven rekenen, maar altijd maar afwachten brengt je nergens.

Zonder kasboekje kom je nergens
Kom met deze les maar eens aan bij een 18-jarige. Die lacht je midden in je gezicht uit. En dat had ik waarschijnlijk ook gedaan toen ik zo oud was. Inmiddels, heel wat jaren later, weet ik dat alle financiële doelen gedoemd zijn te mislukken, als je niet weet dat je inkomsten en uitgaven zijn. Een voorbeeld: je neemt je voor om €150 per maand te sparen. Een vriendin spaart dat bedrag ook, dus dat zou jou toch ook moeten lukken. Leuk idee, maar natuurlijk niet hoe het werkt. Je bepaalt een spaarbedrag aan de hand van wat je verdient en uitgeeft. Daarin ga je op zoek naar ruimte om te sparen, of om te beleggen, af te lossen of te investeren. Als je daar geen goed overzicht in hebt, gaat dat allemaal niet lukken. Een financieel doel behalen is dan ook wel heel ingewikkeld. Je hoeft heus niet elke euro op te schrijven in een schriftje, al is dat best heel leuk in mijn Money Planner, maar een overzicht van waar je geld maandelijks naartoe gaat is écht onontbeerlijk. En uiteindelijk ook best leuk.

Vaste lasten en variabele lasten scheiden is zó handig
Had me dit als twintiger verteld en het had me een hoop gedoe gescheeld. Ik kwam nog wel eens in een situatie waarin ik meer had uitgegeven dan de bedoeling was, waardoor mijn zorgverzekering of huur niet konden worden afgeschreven. Oeps. Pas toen ik jaren later bedacht dat het openen van twee rekeningen, een voor vaste lasten en een voor variabele kosten zoals boodschappen, benzine en winkelen, een goed idee zou zijn. Zo doe ik het al inmiddels al jaren en de stroom aan aanmaningen droogde daarmee snel op. Eindelijk had ik overzicht en wist gedurende de maand hoe ik er financieel voor stond. Een lifesaver was dit voor mij.

Beleggen is niet zo eng
Soms kijk je terug en denk je: was ik daar maar eerder mee begonnen. Dat gevoel heb ik bij beleggen. Het duurde best heel lang voordat ik door had dat beleggen helemaal niet eng is. Dat dat ook op een heel makkelijke, laagdrempelige manier kan, zonder dat je fulltime het financiële nieuws hoeft te volgen. Als ik tien jaar eerder was begonnen, had ik nu veel meer geld gehad. Balen. Al ben ik ook weer niet zo van het terugkijken. Aan het verleden verander je niks meer, aan de toekomst des te meer.

Fuck de buren
Het Maakt Echt Geen Ene Fuck Uit Wat Anderen Kopen Of Bezitten. Excuus voor de woordkeuze maar dit is zo waar. En had ik het maar eerder geweten. Wat is uiteindelijk de grote droom die we allemaal hebben? Om zo gelukkig mogelijk te zijn. Daarvoor ben je ook met geld bezig, denk ik. Niet om nou zoveel mogelijk nullen op je spaarrekening te zien staan, maar omdat het je leven toch een stuk fijner kan maken. Maar geld maakt je leven alleen fijner als je er dingen mee koopt of van doet die voor jou persoonlijk belangrijk zijn. Het kopen van een auto omdat de buurman ook een nieuwe heeft, gaat niks voor je doen. Net als al die dure kleding van dat merk dat nu zo hip is. Extra geluksgevoel: 0. Zonde van dat geld, want je kunt er ook dingen mee doen die je wel blij maken.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop