Dit ging er van onze maandlasten af door aflossen so far

Extra aflossen op je hypotheek. Hoeveel scheelt dat nu precies? Ik vertel over de extra aflossingen die wij in het eerste jaar van dit huis deden. En hoeveel dat ons in maandlasten scheelt.

Voor de trouwe volgers: dit is een herplaatsing.

Wanneer ik dit schrijf wonen we 7 maanden in ons ‘nieuwe’ huis. We deden al veel meer extra aflossingen dan we hadden gedacht. En dat scheelt flink in onze maandlasten. Hoeveel vertel ik je in dit stuk precies.

Ons huisje. Ons fijne, lieve huisje. We zijn van ons nieuwe plekje gaan houden. Nadat in de eerste week dat we hier woonden om 5 uur ’s nachts het regenwater door het plafond naar beneden kwam lopen, is er een hoop gebeurd. We klommen uit het dal waar we toen inzaten. Een dal waarin we tegen elkaar zeiden: ‘Wat hebben we in godsnaam gedaan?’ ‘Waar zijn we beland?’ ‘Kunnen we er nog vanaf?’ Het dak werd gedicht (katsjing…) en zo deden we nog zoveel meer aan het huis. Denk het aanleggen van een tuin. Het schilderen van de buitenboel. Het schilderen van de muren binnen. En al die andere kleine(re) klusjes. Steeds meer werd het ons huis. En al is het met energielabel Z (brrrr…) flink koud, we voelen ons hier echt thuis. Ja, dat energielabel is ook nog iets waar het één en ander aan moet gebeuren. Eén ding tegelijk.

We dachten altijd: we gaan pas weer in 2020 extra aflossen. Er moet eerst zoveel aan het huis zelf gebeuren. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan mag. Dus al vrij snel gingen er kleine bedragen richting onze hypotheekverstrekker. Een paar honderd euro hier, een paar honderd euro daar. Wanneer er een financiële meevaller was ging een deel in het huis-potje en een deel toch naar een extra aflossing. Deze maand deden we zelfs een aflossing van €10.000. Het was geld dat we niet perse nodig hadden en met de spaarrente op ongeveer 0% was bij ons de keuze snel gemaakt. We kregen daarna een brief met een bevestiging van de betaling. Zoals altijd. En daar stonden ook onze nieuwe maandlasten op. Oh, wat een feestje.

Oke, tijd voor harde cijfers. Ik beloofde in dit artikel te vertellen hoe ver we onze maandlasten al hebben kunnen verlagen. En dat ga ik nu doen. Ik zeg er wel bij: dit zijn bruto bedragen. De hypotheekrenteaftrek is niet meegenomen. Waarom? Omdat wij allebei zzp’ers zijn, hebben wij ervoor gekozen die aftrek niet maandelijks te ontvangen. We betalen de hypotheek bruto. Die aftrek, waar we natuurlijk wel recht op hebben, wordt aan het einde van het jaar verrekend met de belasting die we moeten betalen. Snap je?

Als je de hypotheekrenteaftrek mee zou nemen, zou het verschil wat kleiner worden. Omdat we minder rente zijn gaan betalen door het aflossen, valt er minder betaalde rente af te trekken. Dus krijgen we wat minder terug. Maar het blijft altijd voordelig. Want het bedrag wat je minder betaalt aan rente, over de rest van de looptijd, is altijd nog hoger dan wat je minder terugkrijgt aan hypotheekrenteaftrek.

Oké. Wij begonnen op 1 maart 2019 met een hypotheek van € 210.000. Daarmee (en met een flink deel spaargeld) kochten we ons huis, dat bij aankoop getaxeerd was op €320.000 euro en nu waarschijnlijk een waarde heeft van zo’n €350.000. Voor die hypotheek betaalden wij in het begin bruto €842,- per maand.

Nu, 7 maanden later, hebben we in totaal €16.255,97 afgelost. Dat is inclusief de verplichte aflossingen. We hebben nog openstaan een hypotheek van: €193.744,03

Hierdoor zijn onze bruto hypotheeklasten gedaald naar €788,99. Dat is een bruto verschil van €53,01.

Nu denk je misschien: dat is ook niet veel voor zo’n flinke aflossing. Maar vergeet niet: die €53,01 hoef ik nu iedere maand de komende 29,5 jaar niet meer te betalen. (Nogmaals: zonder verrekening van de hypotheekrenteaftrek dus)

Betaal jij nog een fikse rente over je hypotheek? Balen, want de actuele hypotheekrente ligt nu zelfs onder de 1%. Check eens of oversluiten voor jou een optie is, bijvoorbeeld op Check dan eens of oversluiten voor jou een optie is. Want

So far voor de cijfertjes. Wij zijn heel blij dat we onder de 2 ton zijn gekomen. Dat voelt toch echt als een mijlpaal. De volgende mijlpaal is alweer in zicht. Met een geschatte waarde van zo’n €350.000 zouden we met een resterende hypotheek van €175.000 onder de helft van de waarde van de woning komen. Ook wel gaaf. Misschien is het daarna tijd om geld ook op andere manieren in te gaan zetten. Hypotheekvrij zijn is natuurlijk geweldig en levert meer op dan je geld op je spaarrekening laten staan tegen bijna 0%. Maar we willen er ons ook niet blind op staren. Het moet onderdeel zijn van ons financieel plan. Niet op zichzelf staand een financieel plan zijn. Wij lossen voorlopig even alleen de €800 euro af die we maandelijks sowieso doen. En sparen verder voor volgende doelen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie afloservaringen. Deel je ze in de comments?

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!