Déze tips zorgen ervoor dat je eten minder snel bederft

Superzonde als je eten snel bederft, ook van je geld. Onze boodschappenexpert Minke geeft tips om eten langer te kunnen bewaren. Want ja, daar kun je zelf wat aan doen.

In Nederland wordt elk jaar twee miljoen ton aan eten weggegooid. Bijvoorbeeld doordat het wegrot in de koelkast. Ik ben afgelopen jaar zelf al flink aan de slag gegaan om mijn voedselverspilling te verminderen. Het is nog steeds niet helemaal nul, maar elke stap is een goede, toch? Een van de manieren om minder voedsel te verspillen is door minder vaak boodschappen te doen, maar daarvoor moeten mijn fruit en groenten die ik in huis heb wel lekker vers blijven en daar zorg ik op deze manier voor. 

Maatjes en vijanden

Sommige producten, zoals uien en appels, produceren ethyleengas als ze rijpen. Daardoor kunnen andere groenten of bijvoorbeeld aardappels weer juist sneller rijpen en slecht worden. Zorg dus dat je deze twee producten nooit bij elkaar bewaard. Haal aardappels sowieso uit de plastic zak waar je ze in koopt, hierin kunnen ze stikken. Bewaar ze liever in een papieren of katoenen zak op een donkere, droge en koele plek. In het zonlicht kleuren ze blauw en dat is ook niet zo lekker. Ook uien bewaar ik trouwens het liefste zo. 

In de koelkast of op het aanrecht

Er zijn groenten en fruit die je beter niet in de koelkast kunt bewaren. Tomaten bijvoorbeeld schijnen lekkerder te zijn als ze niet gekoeld bewaard worden. Eerlijk gezegd leg ik ze toch altijd in de koelkast, want ik heb geen ruimte voor deze producten op mijn aanrecht. Een onrijpe avocado in de koelkast leggen zorgt ervoor dat hij niet meer verder rijpt. Zelfde geldt trouwens voor bananen. 

Kruiden zijn net bloemen

Het beste kun je kruidenplantjes kopen in plaats van kruiden in zakjes. Zet de plantjes meteen om naar een grotere pot, zodat ze een hogere overlevingskans hebben. Maar soms kun je alleen bosjes van bepaalde kruiden kopen. Zet deze dan in water, zoals je dat ook met bloemen zou doen. Basilicum zet je vervolgens op het aanrecht, maar andere kruiden kun je daarna ook in de koelkast zetten. Ik heb zelf ook heel veel kruiden in de vriezer liggen. Van bijvoorbeeld munt knip ik de blaadjes los voordat ik ze invries. Bieslook bewaar ik in stukjes geknipt en koriander of peterselie heb ik gewoon ‘zo’ ingevroren. In een diepvriesbakje. Als ik kruiden nodig heb haal ik ze eruit en het is nog steeds even smaakvol. Wellicht alleen niet meer geschikt als garnering. 

Nog meer in water bewaren

Niet alleen kruiden leven langer als je ze met hun kontje in het water zet. Ook (groene) asperges blijven op deze manier langer vers. Bleekselderij en wortel kun je alvast in snackbare stukken snijden voor de hele week, als je ze vervolgens in een pot met water bewaart. Bakje hummus ernaast (of pindakaas) en je bent klaar voor de lekkere trek.     

Weg met plastic

De meeste producten haal ik meteen uit hun plastic verpakking. Champignons wil je bijvoorbeeld zo droog mogelijk houden en kun je dus beter in een papieren of stoffen zakje doen, waar geen condens in komt. Komkommer is wel een uitzondering, die laat ik graag in de plastic verpakking zitten. Daarin blijft hij echt wel veel langer goed. Maar als je een komkommer koopt zonder plastic eromheen kun je ze in een theedoek rollen om ze zo droog te houden en te voorkomen dat ze slijmerig worden. Hetzelfde geldt trouwens voor andere groene groenten, zoals sla, boerenkool en spinazie. Nu komen die dingen vaak in een zak en ik kan me voorstellen dat een opgerolde theedoek dan niet zo handig is, dus je kunt van de theedoeken ook zakken maken om het makkelijker te bewaren. Kies trouwens het liefst voor zo basic mogelijke theedoeken, want deze absorberen het vocht namelijk het makkelijkst.  

Hup in de vriezer

Er zijn wat dingen die ik graag op voorraad heb, maar die niet vlug opgaan. Denk aan knoflook, pepers of gember. Heerlijke smaakmakers, maar het komt zo vaak voor dat ik maar een halve peper gebruik. Van gember heb je vaak maar een beetje nodig en voor ik die laatste tenen knoflook heb opgemaakt zijn ze alweer uitgelopen. Deze dingen bewaar ik daarom direct in de vriezer. Gemberwortel gaat er in z’n geheel in. Peper en knoflook pel ik eerst zodat de ‘blote’ teentjes in een bakje ingevroren worden. Allemaal zijn ze dan zo’n 3 maanden houdbaar. 

LEES OOK: Boodschappen doen in Duitsland? Scheelt dat echt zoveel geld?

Hygiëne in de koelkast

Moet ik nog zeggen dat het ook belangrijk is dat je je koelkast goed schoon houdt? Met Rob Geus in mijn gedachten controleer ik regelmatig de rubbers van mijn koelkast en vriezer op vuiligheid en schimmel. Daarnaast is het belangrijk dat je koelkast niet te vochtig is. Mijn oude koelkast was veel vochtiger van zichzelf en dat merkte ik vlug aan mijn groenten en fruit. Om vocht in de groentelades te voorkomen kun je er een stuk keukenrol in leggen. Dit neemt het overtollige vocht op en als je dit elke week vervangt, is het ook een makkelijke manier om de bakken schoon te houden. Een duurzamere manier kan zijn om er theedoeken in te leggen. Ik ruim mijn koelkast elke keer voor ik boodschappen ga doen helemaal op. Zo blijft er ook nooit meer iets in een bakje achterin staan wat na een tijdje vanzelf wegloopt. Verder houd ik dagelijks, als ik ga koken, mijn groenten en fruit in de gaten. Als ik merk dat iets wat sneller rijpt dan ik had verwacht, dan zorg ik dat ik een beetje schuif met mijn maaltijden en dat ik dat gewoon eerder eet dan de maaltijden van producten die nog niet slecht zijn.

CHECK OOK: De PorteRenee Boodschappencursus

Hou er al rekening mee met aankoop 

De allermakkelijkste manier om voedselverspilling tegen te gaan is er al rekening mee te houden als je boodschappen doet. Zeker als je gezond wilt eten kan ik me voorstellen dat je denkt ‘meer is beter’. Maar je kunt maar zoveel opeten. Dus hou rekening met wat je koopt, dingen die vlug slecht worden koop je voor de eerste dagen van een week. Groenten die langer goed blijven kun je tot later in je week bewaren. 

Blijf je onverhoopt toch nog met iets zitten? Je kunt het altijd nog vlug verwerken en invriezen. Heel veel groenten kunnen in de soep en dan hoef jij op een makkelijke zondag alleen maar die soep op te warmen. Als dat geen mooie oplossing is weet ik het niet meer. 

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!