7 tips om razendsnel van je koopverslaving af te komen

Het duurde jaren voordat Renée van haar koopverslaving af was. Met deze 7 tips lukt het jou ook om minder te kopen. En dus geld over te houden.

Jarenlang liep ik structureel met meer de winkel uit, dan waar ik voor was gekomen. Ging ik naar Action voor iets lulligs als een rolletje plakband of een zak waxinelichtjes, kwam ik met twee tassen vol meuk thuis. Van decoratie voor in huis (nog meer?!) tot speelgoed voor de kinderen (dat altijd binnen één dag stuk was). Waar ik eigenlijk € 1 had kunnen afrekenen, betaalde ik vaak wel € 25. Geen immense bedragen, omdat alles daar zo vreselijk goedkoop is. (Goh, wonder why!?) Maar het waren toch wel 24 euro’s die ik in mijn zak hadden kunnen houden. Ik had deze euro’s kunnen sparen, kunnen beleggen of wat dan ook. Iets wat me wél gelukkig maakte. Met mijn gezin een weekendje weg bijvoorbeeld. Ga tien keer niet naar Action à € 25 en je kunt twee nachten slapen in een chique hotel.

Ik kwam van mijn koopverslaving af. Dat ging niet overnight. Dat duurde even. Bij mij was er een dringende stok achter de deur nodig. Die kwam er toen ik zo’n tien jaar geleden een flinke schuld ‘opliep.’ Door de kredietcrisis werd mijn huis tienduizenden euro’s minder waard. Toen ik het huis verkocht, moest deze restschuld worden afgelost.

De knop moest om. Dus:

  • Drastisch minder uit eten
  • Niet nog meer kleding en schoenen kopen
  • En gewoon helemaal stoppen met kopen om het kopen.

1. Inventariseer wat je hebt

Trek je hele kledingkast leeg en kijk wat je al hebt. Veel mensen zullen achterin hun kast nog kleding ontdekken die ze nooit hebben gedragen. Of die ze helemaal vergeten waren. Doe het ook met je keukenkastjes. En alle andere opbergplekken die je volgestouwd hebt met spullen. Door te weten wat je hebt, voorkom je dat je dingen dubbel koopt. Maar ook confronteert het je met hoeveel spullen je al hebt. En die je (bijna) nooit gebruikt. Het geeft je een gevoel van overvloed, waardoor je de behoefte om nieuwe spullen te kopen, beperkt.

2. Beperk je saldo bij een koopverslaving

Zorg dat je niet veel geld op je lopende rekening hebt staan. Je doet makkelijker een onzinaankoop wanneer daar € 700 op staat, dan wanneer je nog maar € 100 hebt. Verdeel het geld dat je vrij te besteden hebt over de maand. Dus niet alles in één keer op je rekening zetten, maar bijvoorbeeld per week. Hierdoor zit je wat meer op je geld en dat is  – zeker bij een spender – niet zo erg. Oh, en die internetbankieren-app op je telefoon is handig. Maar als je daarmee steeds geld terug gaat boeken om te kunnen shoppen, kun je ‘m er maar beter vanaf halen. Puur uit zelfbescherming.

3. Welke aankopen waren top?

Loop een rondje door elke kamer van je huis en zoek naar aankopen die je blij hebben gemaakt. Wat staat er in je woonkamer waarvan je nog denkt: blij dat ik dat ooit heb gekocht. Doe dat ook bij je slaapkamer, kinderkamer, badkamer enzovoorts. Ik vond het een paar jaar geleden best moeilijk, dit. Ik zag in elke kamer een hoop spullen, maar weinig waar ik lange-termijn-blij van werd. Deze oefening leerde me dat ik helemaal niet zoveel geluk uit spullen haal. En dat is een realisatie die aan de kern ligt van afkicken van je koopverslaving. Nog meer spullen gaan je niet gelukkiger maken. Je huis alleen voller.

4. Pinpas-kaartje

Knip een kaartje van karton, dat precies in het vakje past waar je pinpas inzit. Hier schrijf je een tekst op die je elke aankoop nog eens opnieuw doet overwegen. Bijvoorbeeld: ‘Even tot 3 tellen’ of ‘Weet je het zeker?’ Je kunt er ook een plaatje op tekenen of plakken van hetgeen waar je voor spaart. En waar je door al die onzinuitgaven, minder geld naartoe kunt laten gaan. Zo creëer je voor jezelf een extra drempel wanneer je op het punt staat weer iets te kopen. Een waar je nog overheen moet voor je daadwerkelijk af gaat rekenen.

5. Koopverslaving? Get a hobby!

Wat  zeg je als ik je vraag wat je hobby’s zijn? Misschien schilder je, loop je hard of heb je een eigen blog waar je graag voor schrijft. Mensen zeggen nooit: mijn hobby is winkelen. Terwijl dat voor veel mensen wel zo is. Zij zien winkelen als een leuk tijdverdrijf. Gewoon even shoppen. Voor de leuk. Even gezellig. Natuurlijk geef je dan geld uit dat gewoon in je portemonnee had kunnen blijven zitten. Het is een dure hobby: shoppen. Zorg dat er iets anders in je leven komt, waarmee je die lege uren en verveelde buien kunt opvullen. Ontdek een toffe serie of ga paint-by-numbers doen. Bel een vriendin of je moeder. Whatever works.

6. Werk je daar nou voor?

Waarom koop je dingen die je niet nodig hebt? Je werkt hard voor je geld, om het vervolgens aan nutteloze aankopen uit te geven. Dus eigenlijk werk je heel vaak voor niks. Dat voelt niet goed, toch? Blijf zien dat je dat geld verdient door je tijd en energie in te leveren en dat geld dus kostbaar is. Wanneer je dat beseft zul je anders denken over al die (potentiële) uitgaven.

7. Tevreden-momentje

In plaats van altijd te denken aan wat je nog wilt, sta je eens stil bij wat je al hebt. Schrijf iedere avond voor het slapen gaan in een schriftje of in je telefoon op waar je blij mee bent. Iets waar je tevreden of dankbaar voor bent. Je kunt ook afspreken om dit samen met een vriendin te doen en elkaar iedere avond te appen. Focus op de zegeningen in je leven en je wordt vanzelf een meer tevreden mens. En een tevreden mens hoeft niet zo nodig te kopen. Dag koopverslaving.

Bonustip: Spaar ergens voor!

Ga ergens voor sparen en je wordt veel kritischer op waar je je geld aan uitgeeft. Hang een foto van je spaardoel op je koelkast, doe ‘m in je portemonnee, praat erover met anderen, houd je voortgang bij. Dit mes snijdt aan twee kanten. Eén: je geeft minder geld uit aan onzin. Twee: je spaart een mooi bedrag bij elkaar waar je iets mee kunt doen wat je wel écht gelukkig maakt.  

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen