Met lagere vaste lasten 2023 beginnen? Dat kan door rekeningen alvast vooruit te betalen. Zo ben je er in één klap vanaf. En krijg je soms korting. Saskia zoekt het uit.
Rekeningen betalen we meestal per maand. Bijvoorbeeld je telefoonabonnement, zorgverzekering en energie. Het zijn allemaal vaste lasten. Die elke maand weer terugkomen. Sommige van deze maandlasten kun je vooruit betalen. Je betaalt dan in één keer het totale bedrag. Dat is een flinke hap uit je budget, maar je hebt er de rest van het jaar geen omkijken meer naar.
Per maand, per kwartaal of per jaar
Wat je kwijt bent aan vaste lasten, is voor iedereen anders. Ook verschilt het hoe je een rekening betaalt. Dat kan per maand, per kwartaal of per jaar. Ik betaal mijn rekeningen automatisch per maand. Nooit heb ik me afgevraagd om dat anders te doen. Bijvoorbeeld per jaar. Ik had er het geld niet voor.
Nu staat er een buffer op mijn spaarrekening. En schommelt de spaarrente nog steeds rond het nulpunt. Daarom vind ik het ’t overwegen waard om sommige rekeningen per jaar te betalen. Zo ben ik er gelijk vanaf en vallen die maandelijkse lasten voor de rest van het jaar weg. Ook krijg ik misschien korting, wat natuurlijk altijd interessant is.
Wel of niet je rekeningen per jaar betalen?
De premie voor de meeste (schade)verzekeringen kun je per maand of per jaar betalen. Soms ook per kwartaal of per half jaar. Dat ligt aan je verzekeraar. Betaal je per jaar? Dan ben je vaak voordeliger uit.
Ik krijg bijvoorbeeld 1% korting als ik mijn zorgpremie in één keer voor ’t hele jaar vooruit betaal. Dat levert me € 30 op. Ook bij andere verzekeringen kun je zo besparen. Vaak betaal je een toeslag als je betaalt in termijnen, en ben je dus duurder uit.
Zet je verzekeringen op een rij. Check welke je per jaar kunt betalen. En of dat inderdaad goedkoper is. Krijg je bij meerdere verzekeringen een paar procent korting, dank tikt de besparing lekker aan.
Wel moet je dan in één keer een groot bedrag betalen. Dat moet bij je budget passen. Ook kun je niet al je vaste lasten per jaar betalen. Voor water en energie betaal je bijvoorbeeld een termijnbedrag. Wegenbelasting betaal je per maand of per kwartaal. En ik kan mijn telefoonabonnement ook niet vooruit betalen.
Overstappen, failliet gaan en jouw premie
Betaal je een rekening vooruit? Dan betaal je vooraf. Stel, je hebt je autoverzekering voor het hele komende jaar alvast betaald. Maar je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Of je hebt je auto total loss gereden, waardoor er geen “verzekerd object” meer is.
Als jij je verzekering wilt opzeggen, moet je de teveel betaalde premie terugkrijgen. De verzekeraar stort dit bedrag op je rekening. Het kan zijn dat je opzegkosten of administratiekosten moet betalen. Deze kosten worden dan gelijk met je terug te krijgen premie verrekend.
Ook kan een verzekeraar failliet gaan. Wat dan? Een verzekeringsmaatschappij heeft geen garantieregeling, zoals een bank die wel heeft. Als polishouder meld je je daarom als schuldeiser. En dan is het afwachten of je je geld terugkrijgt.
Of je een rekening per jaar kunt betalen, dat hangt er dus vanaf. Bij de ene verzekeraar kan het wel. Bij de ander niet. Wil je graag wat rekeningen afvinken zodra 2023 start? Zet dan je vaste lasten op een rij. En check bij elke rekening of en tegen welke korting je kunt vooruit betalen.
Ga ook na of zo’n jaarbetaling wel bij je past. Het is een groot bedrag, dat je in één keer betaalt. Komt dat niet uit? Of is het een (te) grote aanslag op je buffer? Dan kun je ’t misschien beter bij een maandbetaling houden.