Deze geldkeuze zorgde voor minder stress

Spitsuur. Zo heet de rubriek in het NRC waar we deze week met ons gezin in staan. Spitsuur en de stress die daarbij hoort kennen wij eigenlijk niet meer, sinds we een ingrijpende geldkeuze maakten.

Het is mijn lievelingsrubriek in de krant. Spitsuur. Mensen vertellen hierin hoe hun leven eruit ziet. Hoe laat ze opstaan, hoeveel uur ze werken, hoe ze dat doen met de kinderen. Dat soort dingen. Ik laat me inspireren door de verhalen. Favoriet zijn bij mij de afleveringen waarin mensen vertellen dat ze het anders doen. Niet 9-5 maar op een manier die hen blij maakt. In die rubriek zie ik ook vaak dagindelingen voorbij komen waar ik spontaan van begin te zweten. Zo vol. Zo druk. En dan om 7 uur ’s avonds nog langs de supermarkt moeten voor het avondeten. Soms zijn de mensen er zelf gelukkig mee, soms niet. Voor mij zou het niet (meer) werken. Al was het maar omdat ik na een paar jaar zo leven niet meer gewend ben om zo laat avond te eten.

Lees ook: Rijkdom is niet veel geld, maar veel tijd

De omslag kwam voor ons toen we naar Flevoland verhuisden. Een veel goedkoper huis. We hadden één klein kind, inmiddels twee, en wilden minder geld uitgeven aan wonen, zodat we onze dagen met meer rust en blijdschap konden vullen. Minder werk en racen, meer vrijheid om te kiezen wat wij zelf graag wilden. (Al kiezen we ook uit vrije wil voor werk, hoor. Gewoon omdat we ontzettend leuk werk hebben). We woonden ooit in Haarlem en nu in Swifterbant. Ik heb het eens opgezocht. Een huis zoals wij hebben, 2-onder-1-kap, vijf slaapkamers, 158m2, zou in Haarlem minimaal zo’n 7 ton kosten. Het wordt nog veel duurder wanneer het vlakbij het centrum zou staan. Dat kunnen wij helemaal niet betalen met ons inkomen. Bovendien; ik zou het niet willen betalen. Lekker wonen is leuk, maar er de hele maand voor werken niet.

Lees ook: Meer geld verdienen? Je kunt luxer gaan leven zonder salarisverhoging

We hebben niet meer de reuring van de stad. Op zondag is het hier doodstil en zijn de winkels dicht. Aan de andere kant is er een speeltuin voor de deur in ons autoluwe hofje en kunnen we lopend naar school. Als we willen zijn we binnen een half uur in Zwolle en binnen een uur in Amsterdam. Ik zeg niet: mensen, maak ook deze keuze. Helemaal niet. Ik zeg wel: ga voor hoe je graag wilt dat je leven eruit ziet. Wil je meer rust? Wil je minder werken? Wil je meer tijd besteden aan dingen waar je blij van wordt, maar die misschien niet (zoveel) geld opleveren? Dan zul je aan de andere kant van de balans iets van je uitgaven moeten inleveren. Kies vooral iets wat niet afdoet aan je geluk. Iets waar je afstand van kunt doen, zonder dat je er minder gelukkig van wordt. Ik durf te zeggen dat ik hier in Swifterbant op dit moment in mijn leven net zo gelukkig ben als op andere plekken. Ik geloof dat mijn geluk niet perse uit mijn omgeving komt maar uit mezelf en uit mijn gezin.

Anyway. In het NRC vertellen we er deze week meer over. Als het goed is, kan iedereen het gratis lezen.

Ik ben benieuwd naar jullie mening en hoe jullie dit ervaren in jullie leven.

Mijn boek ‘Duur huis, nooit thuis’ komt eraan. Je kunt ‘m nu al reserveren via bol.com.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!