Deze boeken over geld veranderden alles voor mij

Anders omgaan met geld begon bij mij met het lezen van boeken over geld. Boeken die mijn ogen wisten te openen. Ik deel graag met jou welke boeken écht mijn leven veranderden. 

En oh ja, onderin staat nog een link naar mijn nieuwe Money Planner met gratis cursus!

Ik lees nog steeds graag de thrillers van Saskia Noort. Al heeft zij bij mij tegenwoordig flinke concurrentie van boeken over personal finance. Aflossen op mijn hypotheek begon voor mij met Hypotheekvrij. Beleggen in indexfondsen begon voor mij met het boek van Oeds-Jan Postma. En zo komen meer belangrijke, financiële lessen uit boeken die ik las. Ik vertel hier welke boeken ik echt nooit had willen missen. In de hoop dat ze hetzelfde zullen doen voor jou!

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Toch zeker mijn favoriet. Dit boek werd geschreven door een econoom die in dit boek heel hard zijn best doet om ook de minder geleerde lezer uit te leggen hoe je rijk wordt. Nou ja, rijk genoeg om lekker te rentenieren (als je daar zin in hebt). Hij was ten tijde van het schrijven van dit boek 44 jaar en was al lang en breed miljonair. Hoe hij dat deed? Dat is eigenlijk heel simpel. Key is op tijd beginnen, geen geld uitgeven aan onzin, beneden je stand leven (maar wel lol blijven hebben) en indexbeleggen. Hij legt alles uitgebreid en begrijpelijk uit. Ik hoorde voor het eerst van het boek toen hij erover vertelde bij Evers op 538. Die vroeg hem naar zijn gouden tips. Ze wilden zo’n fast-money-tip horen. Oeds-Jan vertelde zijn degelijke verhaal over vroeg beginnen, investeren, zuinig leven. Dat vonden de heren maar een saai verhaal. Ze bleven vragen naar die ene geldtip. Helaas, die is er niet. En dat is juist zo fijn aan dit boek. Het vertelt een heel realistisch verhaal dat iedereen toe kan passen. De titel dekt wel echt de lading. Na het lezen van dit boek begrijp je hoe je rijk kunt worden, ook als je geen ton per jaar verdient.

Dave Ramsey – The Total Money Makeover

Google maar eens op de Baby Steps van Dave Ramsey. Daar gaat een hele community achter schuil van mensen die zichzelf uit de schulden werken, richting vermogen. In dit boek leidt hij je langs zijn Baby Steps richting een financieel zorgeloos leven. Van het allereerste noodfonds tot je huis aflossen. Het hoofdstuk over schulden past niet helemaal bij de Nederlandse situatie. Hier steken de meeste mensen zich niet diep in de schulden met een creditcard. De rest van het verhaal kun je prima toepassen hier in Nederland.  Heerlijk Amerikaans, dus. Ik las ‘m ook in het Engels. Dat hoort er dan wel weer bij. Ramsey vertelt je precies, in duidelijke stappen, hoe je van blut naar rijk gaat. Hoe je anders met geld om kunt gaan en hoe je dat volhoudt. 

Hypotheekvrij – Gerhard Hormann

Een klassieker voor de aflossers onder ons. Gerhard Hormann was er echt als één van de eerste bij, in die hele aflostrend. Hij schreef dit boek jaren voordat mensen massaal aan het aflossen sloegen. Ik weet nog dat ik het boek zag liggen in de boekhandel op Amsterdam Centraal en meenam. Geen idee waarom. Ik was helemaal niet met het onderwerp bezig. Toch triggerde het iets bij me. In het boek vertelt Gerhard zijn eigen verhaal, wat ik destijds erg inspirerend vond. Daarnaast geeft hij je ook wat feitelijke achtergrondinformatie over aflossen. Dit is echt een must-read voor iedereen die fanatiek wil gaan aflossen.

Waar doen ze het van – Erica Verdegaal

De cover van dit boek alleen al. Heerlijk. Het is een boek dat je ogen opent, omdat het je anders naar geld uitgeven laat kijken. Het probeert je los te koppelen van je bestaande ideeën over geld. Want kloppen die wel? Een soort financiële reset, dat is het. Erica Verdegaal is al jaren een bekende journalist op het gebied van personal finance. Na dit boek weet je wat je met je geld wilt en hoe je dat kunt bereiken. Leuk aan dit boek is dat er ook allerlei schema’s en lijstjes instaan. Het geeft het gevoel van een werkboek, wat ik heel tof vond.

Rijke pa, arme pa

Nog zo’n klassieker. Ook Amerikaans maar zeker de moeite waard. Dit boek gaat over de invloed die je zelf hebt op je financiele toekomst. En die is heel groot! Je bepaalt voor een groot gedeelte zelf of je die rijke pa of die arme pa wordt, meent schrijver Robert Kiyosaki. Ja, dit gaat natuurlijk over zijn eigen vader, die helaas de arme pa was. Niet dat hij niet goed verdiende, maar hij ging niet goed met zijn geld om en was daardoor altijd blut. De vader van een goede vriend was de rijke pa. Van hem leerde hij hoe je van geld meer geld maakt en je eigen financiële toekomst veilig stelt. Je kunt nu een herziene editie bestellen (uit 2018) die echt veel dikker is dan het origineel. 

Een werkweek van vier uur – Timothy Ferriss

Over eyeopeners gesproken. Dit was, volgens mij, het eerste boek dat ik over dit onderwerp las. Minder uur werken, je leven anders indelen. De schrijver is niet van het consuminderen, leeft juist een heel luxe leven op tropische eilanden. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen, terwijl de inhoud nog klopt ook. Oké, een werkweek van vier uur is wel heel ambitieus. Maar na het lezen van dit boek begrijp je wel hoe je je werkuren terug kunt brengen, zonder minder te gaan verdienen. Automatiseren is wat Timothy vooral deed, en uitbesteden. Zo kan hij in de zon chillen, terwijl er toch (meer dan) genoeg geld binnen komt.

En tot slot natuurlijk nog mijn eigen Money Planner.

Die komt binnenkort uit. Een supermooi boek om je inkomsten en uitgaven in bij te houden, boordevol tips, tricks en leuke lijstjes om in te vullen. Want rijker worden begint toch écht bij inzicht.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop