Deze 9 (financiële) lessen neem ik mee uit het Corona-tijdperk

Wekenlang zaten we allemaal binnen. Thuiswerken, kinderen thuis, geen uitjes. Ik leerde in die tijd meerdere (financiële) lessen die ik graag met je deel.

De eerste week werd ik gek, geef ik eerlijk toe. De hele dag binnen. Niet even het dorp in, niet even langs mijn moeder of met een vriendin en haar kinderen afspreken in een speeltuintje of op het strand. Het was een soort afkicken. Maar waarvan dan? Misschien van prikkels. Externe prikkels waarmee we massaal ons leven vulden, ook wij, hoor. Na twee goede weken binnen veranderde het gevoel. Bij mij en mijn man. We hadden het er toen over. Oké, dit is de nieuwe realiteit. Wat missen we nu echt? Behalve contact met sommige mensen helemaal niet zoveel. We genoten van het vele samenzijn (met heus hier en daar wat wrijving of een ruzietje) en voelden ons echt verbonden met elkaar als gezin.

Wij gingen voor Corona vaak uit eten en genoten daar altijd van. Maar, nu ik al een paar maanden niet in een restaurant ben geweest, moet ik eerlijk toegeven dat ik het niet écht mis. Natuurlijk, als het weer kan, gaan mijn man en ik lekker samen bij één van de vele restaurantjes in ons dorp uitgebreid uit eten. Al is het maar om de lokale horeca te steunen. Maar intens missen? Nee, dat hebben we het niet gedaan. Blijkbaar was het toch niet zo belangrijk voor ons als we altijd dachten. Het had – zo bleek dankzij Corona – helemaal geen invloed op ons geluksgevoel. We waren niet minder gelukkig nu uit eten gaan niet kon. Dat zette ons aan het denken. Wat hadden we nog meer geleerd tijdens Corona? En welke invloed hebben die realisaties op ons verdere leven en onze financiën? Ik zette ze op een rij om ook jou aan het denken te zetten. Want deze periode mag toch niet voor niets zijn geweest. Laten we er in ieder geval iets zinnigs uit meenemen.

1. Nou, die restaurants dus. Die misten we veel minder dan we dachten. Wij dachten altijd: van uit eten gaan genieten we zó, dat vinden we het geld waard. Daar twijfel ik nu sterk aan. Een etentje van twee uurtjes voor 80 euro, exclusief oppas? Ik weet niet of ik daar weer naartoe terug ga. Nou ja, af en toe heus wel. Al is het maar om even rustig met mijn man te kunnen praten over dingen die in dagelijkse gesprekken minder aan bod komen. Wij gingen voorheen ook geregeld met de kinderen naar een restaurant. Zij vinden dat leuk maar hebben er in die maanden thuis welgeteld NUL keer om gevraagd. Wat dat betreft kunnen we concluderen: eens in de zoveel tijd is dat leuk, maar zij vinden een picknick in de duinen veel leuker. Bal mee, lekker spelen. Aan restaurants ga ik dus echt minder uit blijven geven dan voor Corona.

2. Buiten is hemels. Corona kwam in een mooie periode van het jaar natuurlijk. We hebben zulk schitterend weer gehad tijdens die weken thuis. We hebben gigantisch genoten van onze eigen tuin. We plantten zaadjes om onze eigen tomaatjes en bosui te oogsten in de toekomst. Blijk ik dat tuttige tuinieren nou onwijs relaxed én leuk te vinden. En mijn man én kids ook. We hebben tijdens de weken thuis ook kippen gekregen. Nou ja, opgehaald bij redeenlegkip.nl. Die scharrelen lekker in onze tuin, mollen onze mooie grasmat en dat mag. Want wat is het gezellig met Chickaletta en Carla erbij en wat smaken hun eitjes lekker!

3. Die buffer: wat bleek die belangrijk! Mijn man en ik zijn allebei zzp’er. In die eerste Corona-weken was het best spannend voor ons. Commerciële samenwerkingen voor PorteRenee vielen weg en het radiowerk van mijn man viel stil. Gelukkig was daar onze flinke spaarrekening. Die hadden we altijd gehad voor het geval dat. Ja, het geval dat wat? Ik kon ook niet zoveel verzinnen, tot Corona kwam. Voor dit soort gevallen dus. Het gaf ons in die eerste week rust dat we dat geld hadden staan. Maar uiteindelijk hadden we het geld helemaal niet nodig. Want… Zie punt 4.

4. Doordat dagelijks werk nu wegviel kwam er opeens ruimte om al die dingen te doen die we altijd al wilden, maar waar geen tijd voor was. Bijvoorbeeld die cursus over je uitgaven onder controle krijgen. Die tekeningen laten maken waarop je je spaarvorderingen kon bijhouden en die je ook in kon kleuren of die Excel-sheets die we eindelijk maakten. We gingen er met zoveel nieuwe moed en energie en enthousiasme tegenaan, dat het allemaal binnen no time stond. En zo konden we ook zonder opdrachtgevers onze eigen broek ophouden. Dat voelde superstoer en fijn en vrij. Mijn man Kasper heeft tijdens de Corona-periode zelfs besloten om te stoppen met radio. Een moeilijke beslissing want hij hield van het medium. En nog altijd. Hij werkt ook nog als voice-over. Maar hij werd zo enthousiast van zelf, online creëren, dat hij nog meer mee gaat werken aan PorteRenee (joepie!) en ook zijn eigen online projecten op gaat zetten. #Stoer

5. Ons leuke leven werd niet minder leuk doordat we veel uitgaven en uitjes niet konden doen. We wisten heus wel dat kopen en uitgeven niet gelukkig maakt, maar wat werd dat weer sterk bevestigd tijdens die maanden thuis. Het deed ons opnieuw naar onze uitgaven kijken. We hebben ons maandbudget best wel bijgesteld tijdens Corona. Meer geld naar boodschappen, minder naar restaurants. Minder naar spullen kopen, meer naar de tuin. Dat soort keuzes.

6. Thuis koken is zó leuk! Als je er de tijd voor hebt. Die tijd hadden we tijdens die weken en maanden thuis en dus hebben we flink gekokkereld. En ik moet zeggen; ik genoot ervan. Om samen in de keuken te staan, om nieuwe dingen te proeven, om mijn kinderen (soms) te zien genieten van eten dat ze nog niet kenden. Ik ga ook in de toekomst vaker kiezen voor lekker koken boven een restaurant bezoeken, denk ik.

We maakten trouwens een superleuk Excel speciaal voor jullie, om ook jouw financiën in bij te gaan houden. Met dit vrolijk gekleurde sheet (ook te gebruiken in Google Drive) wordt budgetteren een feestje. Hij staat nu in onze PorteRenee winkel.

7. Onze drang om financieel onafhankelijk te zijn is door Corona alleen maar gegroeid. Waarom willen we dat toch zo graag, vragen mensen ons altijd. Vinden jullie je werk soms niet leuk? Ben je gek! We zijn dol op ons werk. Wie heeft er nou zulk leuk werk als wij? Maar we zagen door Corona nog duidelijker hoe alles opeens in kan storten. De hele economie. Hoe fijn is het dan om je in zo’n situatie geen zorgen te hoeven maken omdat je je schaapjes op het droge hebt? Het heeft voor ons alleen maar onderstreept dat we (voor ons) op de goede weg zijn. Dus we hebben onze beleggingsinleg verhoogd, in plaats van verlaagd. We openden ook een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day en leggen nu ook iedere maand geld in voor ons pensioen. Daar gaan we later op de site nog veel meer over vertellen.

8. Creativiteit is alles. Klinkt misschien als een gekke les, maar ik zag ‘m heel duidelijk. We hebben tijdens de maanden thuis veel geknutseld. De kinderen en wij. We maakten spookhuizen van oude dozen en knutselden erop los met papier, lijm en stiften. We genoten er allemaal van, ook ik. Waar ik vroeger minder rust had, kon ik er nu echt in opgaan. Ik deed het niet alleen voor hun, maar ook voor mijn eigen rust. Dat ga ik proberen vast te houden. Die creativiteit konden we ook kwijt in ons eigen werk. Van dit soort creativiteit genoten de grote mensen in ons huis (mijn man en ik) ook weer enorm. Die creativiteit stroomt pas wanneer je rust hebt. En dat brengt me bij punt 9.

9. Rust is het mooiste wat er is. Het gebrek aan haast en druk was zo verfrissend bij ons thuis. Ondanks dat we daar altijd al op letten. Natuurlijk moesten we thuis lesgeven en moest er gewerkt worden met twee kleine kinderen in huis. En nee, dat was echt niet makkelijk. En ja, ik had dagen dat ik dacht gek te worden. Maar er ontstonden ook mooie momenten door die rust. Gewoon samen zijn zonder iets te zeggen. Samen schommelen in de hangmat die we kochten. Onze beste Corona-aankoop. Wat zeg ik? De beste aankoop van het jaar. Ik zag mijn gezin tot rust komen en voelde mezelf ook rustiger worden. Zonder al die prikkels en zonder al dat moeten. We willen proberen een beetje van dat gevoel vast te houden. Niet straks weer allemaal gaan rennen en vliegen en haasten. Al is het nog zo verleidelijk.

CONCLUSIE: Wij blijven uitgebreid koken, we blijven knutselen, tuinieren en op het strand voetballen en picknicken. We blijven beleggen, sparen en besparen. We proberen vast te houden aan de mooie dingen die we ontdekten en bevestigd kregen in die weken thuis door Corona.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!