Werden wij even met onze neuzen op de financiële feiten gedrukt door de pandemie, zeg. Deze 6 lessen over geld leerde ik door corona. Ze gaan ons in de toekomst helpen!
Door Renée
Dat een virus ook financieel zo confronterend zou zijn. Wie had dat ooit gedacht? Ik stap nu niet heel makkelijk over de medische en emotionele gevolgen heen, hoor. Maar we hebben het op deze website nu eenmaal over geld. De financiële impact van corona is voor iedereen anders. De een heeft er financieel totaal geen last van, terwijl de ander de bodem van de spaarpot aardig in zicht ziet komen. Maar we kunnen – geraakt of niet – allemaal wat leren van hoe corona (ook) onze financiële wereld op zijn kop zette. Ik deel 6 lessen die ik leerde over geld door corona. Wat mij betreft vergeten we ze nooit meer.
Veel kosten MOETEN niet
Toen corona net om de hoek kwam kijken, maakte ik een noodbudget. Als al onze inkomsten zouden wegvallen, hoeveel geld zouden we dan nodig hebben om de essentiële rekeningen te kunnen blijven betalen. Dat lijstje was verrassend kort. De schoonmaaksters zouden moeten worden afgezegd. Verdrietig maar helaas. De kinderopvang eruit, net als leuke dingen doen en sparen en beleggen. Het boodschappenbudget omlaag en ga zo maar door. Ik vond het wel een rustig idee en het liet mij ook zien hoeveel niet per se noodzakelijke kosten we eigenlijk maakten. Helemaal prima overigens, want ik hou bijvoorbeeld van onze schoonmaaksters. Maar goed om te weten.
Die tegenwind bestaat
We hebben het vaak over een buffer. Een appeltje voor de dorst. Je weet dat je dat geld moet hebben, maar eigenlijk voelt het allemaal veel te hypothetisch. Wanneer ik weer eens riep dat een buffer van tussen de drie en zes maanden aan levenskosten nodig is, haalden veel mensen hun schouders op. Wat moet er wel niet gebeuren, om zo’n grote spaarpot nodig te hebben? Na jaren van bloeiende economische cijfers en niet al te veel problemen op de arbeidsmarkt voelden we ons misschien zelfs een beetje onaantastbaar. Corona heeft ons laten zien dat er dingen kunnen gebeuren die je hele financiële plaatje op zijn kop zetten. Die ervoor zorgen dat je veilige baan opeens op de tocht staat of je zzp-opdrachten als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Laten we dit nou nooit meer vergeten. We zijn kwetsbaarder dan we zelf vaak denken, ook financieel. Dus zorg voor die buffer. Het kan het verschil maken tussen zo’n periode goed doorkomen en in de rode cijfers belanden.
Leuke dingen zijn ook écht geld waard
Och, wat miste ik leuke dingen doen tijdens corona. Uit eten, naar het theater, wat drinken op een terrasje, naar een binnenspeeltuin met mijn kinderen (ja, zelfs dat miste ik!). Mensen die besparen, willen het liefst zo min mogelijk aan leuke dingen uitgeven. Nu we al maandenlang weinig betaald entertainment hebben, wordt het wel saai. Het bos is geweldig, net als het strand en naar de speeltuin gaan. Maar als dat het enige is, mist er voor mij persoonlijk toch iets. Ik heb geleerd dat betaald entertainment, van theater tot dinertje, écht geluk brengen. Het hoeft niet elke week of zelfs elke maand, maar die extraatjes geven wel sjeu aan het leven. Dus zodra die dingen weer mogen, reserveer ik elke maand weer een bedrag om leuke dingen van te gaan doen.
Spreiden is de key
Corona had ook nogal wat gevolgen voor investeringen. Les die je hieruit kunt trekken, is dat spreiding superbelangrijk is. Waar aandelen zich over het algemeen redelijk hielden, ging het bijvoorbeeld met crowdfunding minder. Bitcoin deed het goed, maar beleggingen in sommige vastgoed, zoals winkels en horeca, stortten volledig in. Dat laat maar weer zien hoe belangrijk het is om je investeringen te spreiden. Dan doet de een het misschien wat minder, terwijl de ander het geweldig doet. En is de kans dat je alles verliest in zo’n gekke tijd een stuk kleiner.
LEES OOK: Zo creëer je meerdere stromen inkomen
Een plan B voor je inkomen is fijn!
Sommige mensen verloren door corona bijna hun volledige inkomen. Denk aan mensen die een B&B runnen of een restaurant. Overheidssteun helpt een beetje, maar die dekken niet alle doorlopende kosten. En als dat wel zo zou zijn, heb je altijd nog geen inkomen. In de ideale wereld zou je je inkomen via verschillende werkzaamheden en kanalen binnenhalen. Zo verkopen wij cursussen, samenwerkingen, maar geven ook trainingen voor het bedrijfsleven en lezingen. Die laatste twee vielen helemaal weg, gelukkig hadden we toen nog andere inkomstenbronnen om op terug te vallen. Deze spreiding creëer je als ondernemer natuurlijk makkelijker dan in loondienst. Maar ook dan is een side hustle naast je werk prima op te zetten.
Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!
