Deze boeken over geld moet je deze zomer écht lezen

financiële boeken

De zomer is voor veel mensen hét moment om lekker te lezen. Een romannetje is leuk maar een geldboek nog leuker, vinden wij. Deze drie boeken over geld raden wij aan voor de zomer.

Door Kasper

Mindful & miljonair

Dit boek is deze zomer uitgekomen. De schrijfster, Steffy Roos Du Maine, noemt het een spirituele gids voor zakelijk succes. Op het eerste oog is het misschien een vreemde combinatie, spiritualiteit en geld verdienen. Maar dit boek bewijst dat het eigenlijk best logisch is. Het gaat over hoe spirituele handvatten je financieel en zakelijk kunnen helpen. Bijvoorbeeld door mindfulness toe te passen. Maar het gaat ook bijvoorbeeld over de Law of Attraction, het idee dat je aantrekt waarin je gelooft. Soms is het boek wel wat zweverig. Ik heb zelf niet zoveel met kruiden en kristallen enzo. Maar wel weer met visualiseren, affirmaties en meditatie. Neem het boek met een korreltje kurkuma, ik bedoel zout, en haal eruit wat je aanspreekt. Zo ga ik nu elke maand mijn doelen op een rijtje zetten en later evalueren hoe ik ervoor sta. In het boek wordt aangeraden dit te doen bij de nieuwe maan en bij de volle maan. Als dit een manier is om zo een routine in te bouwen, dan is dat toch erg mooi.

Het Buy Nothing Project

Dit is een vertaald boek uit Amerika, maar de schrijfster zijn zo zuinig dat het gewoon Nederlanders hadden kunnen zijn. Wij kopen we al maanden niets nieuws. Behalve drogisterijspullen en zaken die écht niet tweedehands gekocht kunnen worden, maar de schrijfsters Liesl Clark en Rebecca Rockefeller gaan veel verder. Zij maken van citroenschillen en azijn hun eigen allesreiniger, van groenteschillen trekken ze bouillon en gebruiken bakolie voor de scharnieren, zodat je geen WD-40 hoeft te kopen. Eigenlijk maken ze er een sport van om met minder spullen ook nog eens milieubewuster te leven. Voor mij is het vooral een heerlijk boek voor de handige trucjes met een hoog oma-weet-raad-gehalte. Als ik geen pannenspons meer heb, pak ik (een oud stuk) aluminiumfolie om de pan mee op te poetsen. 

Hoe ik toch huisjesmelker werd

Ik kijk wel eens op Funda. En elke keer klik het hoofdschuddend weg. Er zijn nauwelijks leuke huizen in de verkoop en wat er wel is… is zo duur. De huizenmarkt loopt helemaal vast. Wat gaat er nu precies mis? Dat legt journalist Hans de Geus uit in zijn boek. Hij kwam er achter dat hij zelf geen hypotheek kon krijgen voor een eigen huis. Maar hij mocht wel lenen om appartementen te kopen die hij vervolgens zou verhuren. Bij hem bekroop het gevoel dat er iets niet klopte. En zo ontdekte hij meer: zoals dat kleiner wonen niet betekent dat je goedkoper woont, dat pensioenfondsen een onderdeel zijn van de problemen en dat bouwen niet de oplossing is van woonarmoede. Als je net een luchtiger boek uit hebt, is dit wel een aanrader om je tanden in te zetten. 

De weg naar financiële vrijheid

Dit boek van Scott Rieckens staat al enige tijd in de boekenkast bij ons. Maar dit jaar is het werk vertaald naar het Nederlands. Het draait allemaal om FIRE. Oftewel Financial Independence, Retire Early. Oftwel: je kunt eerder stoppen met werken als je genoeg vermogen hebt opgebouwd om van het rendement te kunnen leven. In het boek wordt het je haarfijn uitgelegd. Maar wat het boek voor mij bijzonder maakt is het voorwoord (van Renée). 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!