“De val van onze dochter zette ook onze financiën op zijn kop”

De dochter van Rowan (42) viel acht jaar geleden van een balkon. Een zware tijd volgde. Fysiek, mentaal én financieel. Maar vader Rowan heeft een financieel plan.

Voordat we het appartement van mijn schoonouders zouden bekijken, belde ik nog naar het bouwbedrijf. Was het wel veilig genoeg? Absoluut, werd mij verteld. Toen Emma en ik op het balkon liepen, had ik haar losjes in mijn handen. En wat doet een kind van drie jaar? Die leunt tegen de glasplaat om zich te verwonderen over het uitzicht. We hadden niet door dat er een stukje glasplaat van 40 centimeter ontbrak. Een foutje van het bouwbedrijf dat vergeten was dat stuk glasplaat te plaatsen. Emma viel 3,5 meter naar beneden.”

Mijn hemel! Wat een schrik moet dat zijn geweest.
“Ja, enorm. Toen we eindelijk bij haar waren – dat was nog niet zo eenvoudig door alle hekken op het bouwterrein – zagen we meteen dat het goed mis was met haar been. In het ziekenhuis kregen we te horen dat haar been op vier plaatsen gebroken was. En het groeibotje in haar enkel was kapot. De arts zei: ‘Laten we hopen dat moeder natuur haar gaat helpen’. Maar helaas was dat niet zo. Haar enkel groeide schreef waardoor ze niet meer kon lopen.”

En dan ga je een medisch traject in, zeker?
“Er volgden meerdere operaties inderdaad en een beenverlengende operatie. Een zwaar en pijnlijk traject waarbij Emma intensieve zorg nodig had. Onze toenmalige woning was niet meer geschikt. We moesten verhuizen en kochten een huis met garage die we ombouwden tot slaap- en badkamer voor Emma. Van een hypotheek van € 260.000 gingen we naar een hypotheek van bijna € 420.000. De emotionele impact is enorm. Maar ook ons financiële plaatje drukte op me.”

Wat een heftig verhaal. Niet alleen jullie leven stond dus op z’n kop, ook jullie financiën. Hoe hebben jullie dat extra geld opgehoest?
“We hebben de hypotheek verhoogd én geld geleend, want er was geen cash meer. Ik werk bij een grote bank en kon gebruikmaken van een renteloze lening voor noodgevallen. En we hebben geld van onze ouders geleend. In totaal hebben we een kleine € 20.000 geleend. Het waren niet alleen de veel hogere maandlasten waarmee we opeens te maken hadden. Er waren continu extra kosten. Zoals kosten in en rondom het huis, maar ook diverse therapieën die niet werden vergoed. Natuurlijk zijn we een procedure tegen het bouwbedrijf gestart. We hebben zeker € 200.000 aan kosten gemaakt, inclusief hypotheek en verbouwing. Alles wat we opgebouwd hadden, was op.”

Hebben jullie van het bouwbedrijf geld gekregen?
“De aansprakelijkheid werd erkend. We hebben uiteindelijk € 85.000 gekregen, op dat moment het maximaal haalbare. Bergen geld eisen, zoals in Amerika, werkt hier niet. Dat frustreerde natuurlijk wel, omdat onze kosten veel hoger waren. De procedure voor het huis is nu afgerond, maar we zullen nog levenslang strijden voor Emma. Haar toekomst is op veel vlakken onzeker. We krijgen wel een Persoonsgebonden Budget (PGB). Het heeft enorm veel doorzettingsvermogen gekost om de toelage te krijgen waar we recht op hebben.”

Jullie hebben dus de zorg voor Emma. Werkt je vrouw ook nog?
“Iris is gestopt met werken om Emma te verzorgen. Haar inkomen is dus weggevallen. Gelukkig heb ik een goed salaris, maar 70% gaat naar de vaste lasten door ons dure huis. Het bankwezen – waar ik in werk – verkeert ook in zwaar weer en ik moet echt keihard werken om mijn baan te behouden. Mentaal is dat zwaar, want als mijn inkomen wegvalt, hebben we grote financiële problemen. Op papier werk ik 40 uur, maar in de praktijk zijn dat er wel minimaal 50. Dat houd ik geen jaren meer vol. Daarom heb ik een financieel plan gemaakt en zoek ik naar neveninkomsten.” 

Wat goed! Hoe ziet dat plan eruit?
“Ik ben bedrijfskundig econoom en heb veel verstand van financiën. Ik heb al onze geldstromen geplot in een Excel-bestand en gekeken waar we op konden bezuinigen. Eerst heb ik alle overbodige abonnementen eruit gegooid en de verzekeringen overgezet. Verder probeer ik andere dingen op te zetten om wat inkomsten te vergaren. Bijvoorbeeld met een online bedrijf. Daarnaast wil ik een deel van de hypotheek aflossen, zodat de maandlasten dalen. En als het allemaal goed gaat wil ik (weer) in dividend gaan beleggen.”

Hoe staan jullie er op dit moment voor?
“We staan op een punt dat we weer vooruit durven te kijken. En we kunnen voorzichtig weer wat sparen. Spaargeld dat we gaan gebruiken om de hypotheek af te lossen. Maar we sparen bijvoorbeeld ook voor een grotere auto waar de elektrische driewieler van Emma in kan. En we beleggen € 100 per maand voor Emma voor later.”

Wat zijn je dromen?
“Meer financiële ruimte zodat ik in de toekomst minder kan werken. Of een baan zoeken die minder veeleisend is. Dan kan ik er meer voor Emma zijn. En dan gaan we reizen. Voor het ongeluk was dat ons grootste spaardoel. We wilden Emma de wereld laten zien. Maar omdat ze toen nog zo klein was bleven we dichtbij huis. Nu willen we die reizen toch echt gaan maken.”

Gekke vraag misschien, maar heeft de situatie jullie ook wat gebracht?
“Emma is een goede spiegel voor ons. Ondanks het feit dat ze nog steeds veel pijn heeft, waarschijnlijk nog veel operaties moet ondergaan en haar toekomst onzeker is, kijkt zij vooral naar de dingen die nu mogelijk zijn. Ze geniet intens van kleine dingen en leeft in het hier en nu. Wij maken ons natuurlijk zorgen en zijn veel bezig met haar toekomst. Maar door haar leren wij ook meer samen te genieten van het hier en nu. Dat is veel waard.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop