De laatste column van Janke “Mijn 5 meest waardevolle, financiële lessen”

Janke schrijft iedere zondag over haar weg naar financiële onafhankelijkheid. Vandaag deelt ze, in haar allerlaatste column, de 5 meest waardevolle lessen die ze heeft geleerd de afgelopen maanden.

De laatste. Echt de allerlaatste. Toch een beetje gek als ik eerlijk ben. Sinds afgelopen september heb ik zo goed als alles gedeeld als het gaat om mijn inkomsten, mijn uitgaven, mijn valkuilen en mijn mijlpalen. Dat was soms best pijnlijk, vooral voor mezelf. Maar soms ook ronduit tof. Want hoe gaaf is het als zoveel anderen met je meevieren dat je zoveel hebt kunnen besparen. Echt te gek.

Jullie reacties zijn me veel waard geweest. Ja, ook de kritische reacties. En hoewel ik niet altijd gereageerd heb, heb ik ze ook echt allemaal gelezen en ter harte genomen. De ene wat meer dan de ander. Wat bij jou past hoeft niet perse bij mij te passen en andersom. Een wijze les die ik leerde van deze column. En dat was niet de enige les. Vandaag deel ik de meest waardevolle lessen die ik heb geleerd van het schrijven van deze column, van jullie reacties en van mezelf.

  • Overzicht, overzicht en overzicht. Hier kan ik echt niet omheen. Zonder overzicht was ik nergens geweest. Nou had ik al wel een overzichtje toen ik begon, alleen op de één of andere manier hield ik me er niet aan. Waar dat geld naar toe ging? Ik had toen oprecht geen idee. Dus ben ik het gaan bijhouden. Elke pintransactie, elke uitgave, elke cent ging in mijn kasboekje. Na 3 maanden kon ik hier goed een gemiddelde van trekken, en kon ik beter en gerichter gaan budgetteren. En wat ook handig was: ik wist meteen naar wat voor “onzin” uitgaven mijn geld ging.

Lees ook: Een goede Excel sheet kan je financiën redden.

  • Ik ben zelf het uitgangspunt. De reacties op een aantal van mijn eerste columns was niet mis. Pittig zelfs. En dit heb ik me best even aangetrokken. Helemaal de reacties op de column over mijn boodschappenbudget. Weet je nog, die €800 per maand? Die riep nogal wat reacties op. Massaal deelde jullie je eigen budget. Vaak veel minder dan dat van mij en nog met meer personen ook. En ook mijn nieuwe budget van €500 kon nog veel lager aldus vele reacties. Alleen dat wilde ik helemaal niet. Nog steeds niet. En dat is wat mij betreft helemaal prima. Wat bij mij past is het uitgangspunt. Net zoals het uitgangspunt voor jou moet zijn wat bij jou past.

  • Praten over geld is leuk. Deze les heb ik al eens eerder gedeeld volgens mij. Sowieso praat ik al graag, maar tegenwoordig praat ik heel veel over geld. En dat is dus heel leuk. En leerzaam. Zo voer ik ineens andere gesprekken met mijn familie en vrienden. We delen inzichten, tips en helpen elkaar meer. Ik vind dat een enorme winst. Daarnaast praat ik nu met mijn vriend bijvoorbeeld heel anders over de toekomst. Omdat we een plan hebben, kunnen we echt heerlijk wegdromen over hoe we er straks bijzitten. In ons heerlijk kleine huis. In die bosrijke omgeving. Het zijn nu alleen geen dromen meer, maar concrete doelen geworden.


  • Je leert jezelf kennen. Weet je nog hoe ik op een bepaald punt doorhad dat ik echt niet zelfstandig de Hema in kon? Dat kon ook echt niet. En dat was gênant, maar wel de waarheid. Ik zag het toen maar een vorm van onthouding. Dat werkte voor mij. Ondertussen kan ik met een gerust hart de Hema weer in. Ik koop alleen waar ik voor kom en kan de rest lekker met rust laten. Pure winst. Alweer. Van jezelf weten wat je valkuilen zijn, was voor mij dus enorm belangrijk de afgelopen maanden. Maar van jezelf weten waar je op “aan” gaat ook. Het inkleuren van mijn spaarbarometer heeft mij enorm geholpen om door te sparen. En soms zelfs sneller te sparen. Mijn punt is, als je weet wat je helpt en wat je tegenstaat, gebruik deze kennis dan ook. Daar doe je vooral jezelf (en het saldo van je rekening) een plezier mee.

Lees ook: Janke kan niet alleen de Hema in.

  • Balans is het toverwoord. Er waren een paar momenten de afgelopen maanden waar ik niet trots op ben. Zo was er een voorval met een pak crackers en heb ik wel eens “nee” gezegd op een uitje omdat het budget er niet was. Wat er eigenlijk wel was. In het begin was ik dus vreselijk star. Ik kneep mijn budget helemaal uit, met veel stress (en soms ook ruzie) tot gevolg. Elke cent die er meer uitging moest verklaard worden. En wel direct. Laten we het erop houden dat ik er niet perse een leuker mens van werd. Ondertussen heb ik hier verschillende oplossingen voor bedacht. Zo is er een klein uitjesbudget en heb ik mijn boodschappenbudget iets ruimer genomen om geen ruzie te krijgen over crackers. De balans tussen budgetteren en ruimte houden voor andere (leuke) zaken is er nu eindelijk. Die was eerst compleet verdwenen. Natuurlijk wil ik graag liever gisteren dan vandaag financieel onafhankelijk zijn, maar het moet wel leuk blijven. En dat is het voor mij nu. Leuk en haalbaar.

We lanceren een cursus te volgen op Instagram of Facebook getiteld ‘In 7 dagen controle over je uitgaven.’ Het wordt leerzaam, leuk en onwijs inspirerend! Klik hieronder voor alle informatie.

De vijf meest waardevolle lessen in een notendop. Natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd. Maar echt veel meer. Over de waarde van tijd voor elkaar, over koopzegels, over sparen en beleggen, over weekboodschappen, over uitjes die zo goed als gratis zijn en nog zoveel dingen meer. Het was leerzaam, inspirerend en vooral heel erg leuk om te doen. En ik ben blij dat ik de kans heb gekregen om dit te mogen doen, ook al was het soms een beetje gênant. Het heeft me gebracht waar ik nu ben: op pad naar financiële onafhankelijkheid.

Hartstikke bedankt voor het meelezen, voor alle tips, voor alle opbouwende kritiek, voor alle aanmoedigingen en voor jullie tijd. Wie weet tot….?

Liefs,

Janke

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!