Dé gouden tip om niet langer meer uit te geven dan je wilt

Geef je iedere maand meer uit dan je eigenlijk zou willen? Geloof me, je bent niet de enige. Met deze tip is dat verleden tijd.

Door Renée

Via Instagram krijg ik elke dag dm’s van mensen die mij in vertrouwen vertellen dat ze financieel niet uitkomen. Dat ze meer kopen dan ze eigenlijk willen. De één kan de Action niet weerstaan, de ander bestelt te veel en te vaak eten en weer een ander heeft een hobby die totaal uit de hand is gelopen. Meer uitgeven dan je eigenlijk wilt, is iets wat we allemaal herkennen. Dus laten we er vanaf nu mee stoppen om te doen alsof het iets gênants is. Deal? 

Mij lukte het ook jarenlang niet om me te houden aan wat ik voor die maand bedacht had. Hoe mooi mijn budgetten ook waren, hoe goed ik er ook over nadacht. Er waren zelfs momenten dat mijn hypotheek niet meer afgeschreven kon worden, omdat ik voor te veel geld boodschappen had gedaan. Ai! Dat moest echt anders. Ik ging op zoek naar een systeem dat me daarbij hielp. Ik probeerde alles, van cash enveloppen tot op stap zonder pinpas. Uiteindelijk werkte het weekgeld-systeem voor mij het allerbeste. En ik deel het nu met je in de hoop dat het ook jou helpt.

Hoe werkt het?

Je gebruikt twee aparte betaalrekeningen: één is voor de vaste lasten. Je weet wel: hypotheek/huur, energie, verzekeringen, etc. Op de andere zet je je weekgeld. Laten we die vaste lasten-rekening (zoals ik ‘m noem) eerst behandelen.  

De vaste lasten-rekening

Ik werk graag met automatische incasso’s voor mijn vaste lasten. Die kosten worden allemaal automatisch afgeschreven en in mijn computer heb ik een Google Drive-bestandje met daarin precies op een rij welke bedragen dat zijn. Soms worden kosten per kwartaal afgeschreven, dan deel ik dat bedrag door drie en heb ik zo het bedrag per maand uitgerekend. Dat bedrag neem ik dan op in dat lijstje met maandelijkse kosten.

Als je precies weet welke bedragen er iedere maand worden afgeschreven, kun je precies dat bedrag klaarzetten. Dat is alles wat je met deze rekening hoeft te doen. Je hebt er ook geen pinpas bij nodig. Je zet het geld erop zodra je je inkomen hebt ontvangen en de rest gaat vanzelf. Wat overblijft laat je erop staan (afblijven dus!), want dat is waarschijnlijk nodig voor een rekening die eens per kwartaal betaald worden en waarvoor je het geld dus per maand opspaart. Snap je het?

Door je losse uitgaven én vaste lasten te splitsen, geef je dus nooit zoveel uit dat je vaste lasten niet afgeschreven kunnen worden. Dit betekent een einde aan aanmaningen. Zo fijn! En dan nu de volgende rekening.

De weekgeld-rekening

Hier zet je elke week een bedrag op om uit te geven aan variabele kosten. Dat zijn kosten die je elke maand verwacht, maar die niet precies elke maand even hoog zijn. Je doet bijvoorbeeld niet elke week voor exact hetzelfde bedrag boodschappen.

Bij ons vallen onder weekgeld de volgende kosten:

  • Boodschappen
  • Benzine
  • Leuke dingen doen
  • Potje onvoorzien
  • Cadeautjes
  • Kleding

Voor al die posten heb ik een weekbedrag bedacht dat bij ons past en die bedragen heb ik vervolgens bij elkaar opgeteld. Dit totale weekbedrag zet ik iedere week klaar op de weekgeld-rekening. Zo weet je precies wat je per week vrij te besteden hebt en kun je nooit meer al je geld voor de hele maand al in de eerste dagen uitgeven. Bovendien zie je heel makkelijk hoeveel je nog te besteden hebt en leg je jezelf een soort budget op, zonder dat het al te streng of ingewikkeld is.

Niet snoepen!

niet meer uitgeven

Ik doe het nu sinds een jaar of vier zo en ik vind het top. Je moet het één keer goed uitrekenen en het is soms even zoeken naar een passend bedrag voor dat weekgeld. Maar daarna heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Je ontvangt je geld, zet alles klaar en let’s go. 

Ben jij een diehard impulsaankoper? Zet het geld voor de komende weken dan op een spaarrekening bij een andere bank. Er zijn genoeg gratis spaarrekeningen waar je het kan stallen. Anders ga je er al in week één van snoepen. En dan stort dit systeem weer als een kaartenhuis in elkaar.

Even wennen in het begin? Denk maar aan alle toffe dingen die je kunt doen wanneer je stopt met te veel onzinaankopen? Misschien zit dat tripje Parijs met een vriendin of die geweldige broodbakmachine waar je al tijden van droomt er dan wél in.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!